Απόψεις

Η Ρόδος και η πορεία προς τον βιώσιμο τουρισμό

Είναι προφανές πως στη φετινή σεζόν “έσπασε” κάθε προηγούμενο ρεκόρ στον τουρισμό. Είτε αναφερόμαστε σε αριθμό αφίξεων, είτε σε εισπράξεις, τα αποτελέσματα είναι τα καλύτερα. Ταυτόχρονα όμως με τα καλά αποτελέσματα ξεκίνησε η συζήτηση αναφορικά με την ποιότητα, την φέρουσα ικανότητα των προορισμών, την έλλειψη εργαζόμενων και τις αποδοχές τους, τις υποδομές και γενικότερα τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στο μέλλον. Μία στρατηγική που οφείλει να ισορροπεί μεταξύ οφέλους και αειφορίας για τον προορισμό.
Αν στο παρελθόν οι όροι της αειφορίας και της βιωσιμότητας ήταν πεδίο θεωρητικής προσέγγισης κάποιων ρομαντικών, όπως αποκαλούνταν τότε, σήμερα είναι έννοιες που αποτελούν αναγκαιότητα. Είναι απολύτως αναγκαίο να πορευτούμε με γνώμονα την ανάπτυξη που δεν θα καταστρέψει όμως τις επόμενες γενιές. Που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για τους κατοίκους του τουριστικού προορισμού, διατηρώντας τον παράλληλα ελκυστικό για τους επισκέπτες. Που θα σέβεται το περιβάλλον και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται. Που θα αμείβει τον εργαζόμενο και ταυτόχρονα θα τον αντιμετωπίζει ως τον απαραίτητο συνεργάτη, με την δέουσα αξιοπρέπεια. Που θα προσδοκεί περισσότερους τουρίστες, έχοντας πρώτα δημιουργήσει τις υποδομές αυτές που δεν δυσκολεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά αντίθετα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους.
Η Ρόδος δικαίως αποκαλούνταν η ναυαρχίδα του τουρισμού και συνεχίζει να είναι. Αυτό όμως που επίσης την διαφοροποιεί από άλλους δημοφιλείς προορισμούς είναι η έμπρακτη αφοσίωση στη βιωσιμότητα. Κανένας άλλος τουριστικός προορισμός δεν έχει κάνει τόσα βήματα σε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο. Ίσως καθυστερημένα, αφού πέρασαν κάποια χρόνια αδράνειας, όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση, αν κρίνουμε από τις ενέργειες της Αυτοδιοίκησης.
Δεν είναι τυχαίο πως η TUI, ο μεγαλύτερος Tour Operator σε παγκόσμια κλίμακα, επέλεξε τη Ρόδο για την εφαρμογή του Co Lab. Μία σύμπραξη που θα καταστήσει τη Ρόδο πρώτο βιώσιμο προορισμό διεθνώς. Και βέβαια αυτό δεν προέκυψε με μαγικό ραβδί, αλλά ως αποτέλεσμα δράσεων και έργων της Αυτοδιοίκησης του τόπου μας.
Έργα όπως η Β’ φάση του φράγματος Γαδουρά που λύνει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της Νότιας Ρόδου και καθιστά το νησί μας τουριστικό προορισμό χωρίς προβλήματα υδροδότησης. Όπως η νέα λογική που ακολουθείται από τον Δήμο Ρόδου στον τομέα της καθαριότητας με το νέο μοντέλο πλαίσιο που σύντομα θα λειτουργεί και αποτελεί πρωτοποριακό παράδειγμα, που δεν περιορίζεται στην καθαριότητα, αλλά και στο πράσινο και την γενικότερη ευταξία που απαιτείται σε όλο το εύρος του νησιού. Η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στο Βόδι, που αποτελούσε ντροπή για τη Ρόδο. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ρόδου που είναι στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας. Έργα προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ, συνυφασμένα με τον πολιτισμό, όπως η αποκατάσταση του εμβληματικού Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, η Νέα Αγορά, τα δημοτικά λουτρά, το νεοκλασικό σχολείο της Μεσαιωνικής Πόλης. Η αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας με την προσθήκη και ηλεκτρικών λεωφορείων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, παράλληλα με την ενεργειακή αυτονομία της επιχείρησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η έναρξη διαδικασιών ενεργειακής αυτάρκειας μνημειακών κτηρίων του Δήμου Ρόδου. Η ένταξη του Δήμου Ρόδου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) ως πρωτοπόρος στην εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Όλα αυτά τα μεγάλα μπορεί φαινομενικά να αποτελούν ικανή συνθήκη αναφορικά με την βιωσιμότητα, όμως λείπουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Οι Άνθρωποι που αποτελούν την ψυχή του. Τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει με όρους βιωσιμότητας αν δεν υπάρχει μέριμνα για αυτούς και η Ρόδος συνεχίζει να πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα. Συνεχίζει, αφού πάντοτε η τοπική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ήταν σαφώς καλύτερη για τους εργαζόμενους από την αντίστοιχη κεντρική. Έτσι και φέτος υπογράφηκε μία σύμβαση με μεγάλη αύξηση των αποδοχών των εργαζόμενων που ξεκινά από τον Σεπτέμβριο 2022. Εκτός της αύξησης των αποδοχών ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα όπως η βελτίωση των συνθηκών στέγασης των εργαζόμενων. Για την επίτευξη αυτής της σύμβασης, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος όπως και στο παρελθόν από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχου Ρόδου, έτσι και τώρα από τη θέση του δημάρχου Ρόδου δεν λειτούργησε ως ξενοδόχος – επιχειρηματίας, αλλά ως Άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους.
H επιλογή για τη Ρόδο είναι ξεκάθαρη. Η στοχευμένη πορεία βιωσιμότητας που έχει χαράξει το νησί, σηματοδοτεί την «αλλαγή παραδείγματος» στον τουρισμό κι ευρύτερα. Αυτή η αλλαγή παραδείγματος, αποτελεί «στοίχημα» το οποίο είναι έτοιμη να κερδίσει η Ρόδος, συνεχίζοντας την μακρά παράδοση στην πρωτοπορία!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου