Συνεντεύξεις

B. Kορκίδης: «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει το στοίχημα επιστροφής στην κανονικότητα»

Για τον κ. Βασίλη Κορκίδη, οι συστάσεις είναι περιττές. Διετέλεσε επί σειράν ετών πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) και σήμερα, είναι πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής. Είναι άνθρωπος της «αγοράς» και του εμπορίου και καλός φίλος των νησιών μας, αφού από τις θέσεις που διετέλεσε επισκεπτόταν πολύ συχνά την Ρόδο και γενικώς τα Δωδεκάνησα.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Κορκίδης, μιλάει για τις πρώτες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου στις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης και αναλύει τις απόψεις του για τα οικονομικά της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων, τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020 καθώς και για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Κορκίδη, πώς υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος το πακέτο των «φοροελαφρύνσεων» που εξαγγέλθηκαν από τη Κυβέρνηση στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη;
Η Κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και ξεκινά την προσπάθεια της για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης στη κοινωνία και οικονομία του τόπου. Ο επιχειρηματικός κόσμος σίγουρα καλωσορίζει το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις και περιμένει την υλοποίηση τους. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει σημαντικές φορολογικές “ανάσες” για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μάλιστα με ταχύτερη εφαρμογή από ό,τι είχαν ανακοινωθεί προεκλογικά. Εν τω μεταξύ, λαμβάνοντας υπόψη τον «Γολγοθά» των 7,5 δις ευρώ άμεσων φόρων για το 2019 που ξεκινά τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση καταθέτει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος για μείωση περίπου 500 εκ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων. Εξίσου σημαντική είναι η διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων με την υπαγωγή των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανεξαρτήτως τζίρου, ενώ για όσους υπάγονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Η λίστα των 15 φοροελαφρύνσεων με στοχευμένα αντίμετρα, όχι μόνο δεν παρεκκλίνει των προεκλογικών δεσμεύσεων, αλλά φαίνεται να πείθει τους θεσμούς για τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει στην ελληνική οικονομία. Εντός μάλιστα του πλαισίου του προγράμματος της ενισχυμένης εποπτείας και σε μικρό χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση κατάφερε να ισορροπήσει μεταξύ αναγκών και θεσμών, αφού αφενός υλοποιεί τα υποσχεθέντα και αφετέρου τηρεί τα συμφωνηθέντα.
• Είστε αισιόδοξος για τον οικονομικό και στρατηγικό σχεδιασμός της νέας Κυβέρνησης όσον αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019 και 2020;
Είμαι αισιόδοξος ότι ο οικονομικός στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, κινείται σταθερά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019 και 2020, ενώ ταυτόχρονα δρομολογεί τάχιστα ένα πλάνο αλλαγών στη διακυβέρνηση της χώρας μας. Το ΥΠΟΙΚ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει στους θεσμούς «αντίμετρα» μείωσης δαπανών ύψους 950 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε να ενσωματώσει διατάξεις άμεσης εφαρμογής και φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2019 αντί του 2020. Το σχέδιο στοχευμένης εξοικονόμησης περιλαμβάνει επισκόπηση δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ, περικοπές επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ 400 εκατ. ευρώ, επέκταση της ψηφιοποίησης 150 εκατ. ευρώ, επιβολή ανωτάτων ορίων στις δαπάνες 200 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι φοροελαφρύνσεις κοστολογούνται περίπου στα 2,5 δις ευρώ για τη πρώτη διετία και συγκεκριμένα 850 εκατ. ευρώ από τη συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ, 700 εκατ. ευρώ από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν άλλα 900 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει το στοίχημα επιστροφής στην κανονικότητα με βήματα μπροστά. Θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμο το β’ εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους και πολύ σημαντικό, το α’ εξάμηνο της νέας ελληνικής Κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
• Ανοίγει ο δρόμος κατά την άποψή σας για νέες και μεγάλες επενδύσεις στην χώρα;
Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι το κλειδί για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στο εσωτερικό, μεταξύ κράτους και επιχειρηματικότητας, όσο και το εξωτερικό με τους θεσμικούς επενδυτές. Μετά από πολλά χρόνια, το νέο φορολογικό “πακέτο” περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις δείχνοντας έτσι ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με σταθερό φορολογικό σύστημα σε βάθος τετραετίας. Περιέχει σημαντικά κίνητρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και ταχύτερη μείωση των επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία. Οι φοροελαφρύνσεις που δρομολογούνται σε βάθος διετίας με έναρξη το 2019, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερα περιθώρια ρευστότητας στην αγορά, ώστε να λειτουργήσουν ως επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα. Είναι πολύ σημαντικό μήνυμα στους επενδυτές να ξεμπλοκάρουν οι μεγάλες επενδύσεις τύπου Ελληνικού, αλλά και να ξεκινήσουν οι 5 εμβληματικές επενδύσεις, που δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας πρέπει να επιταχυνθεί στα επίπεδα του 4% ετησίως από το 1,8% που κινείται σήμερα και ως εκ τούτου, εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις διεθνών ομίλων, χρειάζονται απαραιτήτως και επενδύσεις από τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Είναι γεγονός πως η κατάσταση με τις τράπεζες δεν διευκολύνει καθόλου το εμπόριο εδώ και χρόνια. Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για απελευθέρωση των κατασχεμένων λογαριασμών, άρση των capital controls, ρυθμίσεις οφειλών κ.λπ. σας βρίσκουν σύμφωνο και ποια άλλα μέτρα θα ζητήσετε;
Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση. Σήμερα οι τράπεζες παρέχουν δάνεια με το σταγονόμετρο, ενώ πρέπει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων να έχει πρόσβαση στις τράπεζες καθώς και σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να ενισχύσουν τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια. Εδώ και πολλά χρόνια το κόστος χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ ακριβότερο για να μην πώ απαγορευτικό σε σχέση με τα όσα ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ομολογουμένως, τα capital controls αποτέλεσαν σημαντικό πισωγύρισμα για την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και έχουν επιφέρει σημαντικές βλάβες σε σχέση με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις προοπτικές των επιχειρήσεων. Επιπλέον για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις η κατάσχεση των επιχειρηματικών λογαριασμών ήταν «ξαφνικός θάνατος», ενώ όσες επιβίωσαν, επηρεάστηκαν δυσμενώς στον τρόπο λειτουργίας τους. Συμπερασματικά, η επιχειρηματική κοινότητα επιθυμεί την πλήρη άρση των capital controls, που αποτελεί και βασική προϋπόθεση, προκειμένου η χώρα να λάβει την επενδυτική διαβάθμιση. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να οριοθετηθεί ο «ακατάσχετος επιχειρηματικός τροφοδότης λογαριασμός», να βελτιωθεί η εικόνα του Έλληνα επιχειρηματία διεθνώς, ώστε να ανακτηθεί η εμπορική φήμη και αξιοπιστία, που μας στέρησαν τα μνημόνια. Τα μέτρα που θα ζητήσουμε είναι να κλείσουν σταδιακά όλες οι ανοικτές πληγές της επιχειρηματικότητας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
• Τι γίνεται με τις εκπτώσεις; Είναι γεγονός πως οι έμποροι σε όλη την χώρα έχουν παράπονα για την παρατεταμένη περίοδο των εκπτώσεων, προσφορών κ.λπ. με συνέπεια να μην υπάρχει ρευστότητα και οι τζίροι να είναι συνεχώς μειωμένοι.
Οι φετινές θερινές εκπτώσεις άρχισαν και συνεχίζουν χωρίς να αφήνουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην αγορά. Η πρόβλεψη αύξησης του τζίρου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2019 δεν επιβεβαιώνεται με τη μέχρι στιγμής πορεία του μέσου κύκλου εργασιών ενώ σε σύγκριση με το 2018 παρουσιάζει μείωση. Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμικτο με ελπίδες αλλά και προβληματισμό. Οι φετινές θερινές εκπτώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται σε ένα αισιόδοξο μετεκλογικό περιβάλλον, αλλά και σε συνθήκες αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων λόγω έναρξης καταβολής των δόσεων με αποτέλεσμα οι αγορές να μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα». Οι έμποροι σε μεγάλο βαθμό εναποθέτουν και φέτος τις ελπίδες τους στην τουριστική κίνηση που χρονικά «πήγε πίσω» και την «εισαγόμενη κατανάλωση» που αυτή την περίοδο εντείνεται. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις προ κρίσης έκαναν ένα τζίρο άνω των 8 δις ευρώ, ενώ πλέον κυμαίνονται σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 6 δις ευρώ και μόνο εφόσον επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα των 7 δις ευρώ, τότε οι αριθμοί θα δώσουν ρευστότητα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Βασική προϋπόθεση βεβαίως είναι η αναθεώρηση του θεσμού των εκπτώσεων με τη κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και με τη προσέγγιση «μία τιμή, χαμηλή τιμή όλο το χρόνο», αντί για προσφορές και εκπτώσεις 220 ημέρες το χρόνο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου