Πρόταση για την ανάπλαση κτηρίων με στόχο την ανάδειξή τους σε πολύ-χώρο για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού με παράλληλες πολλαπλές δράσεις, παρουσίασαν χτες τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμυλιάς μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, στον δήμαρχο Ρόδου.
Ο κ. Χατζηδιάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση η οποία παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη με αρχιτεκτονικό σχέδιο ενώ παρών στην παρουσίαση ήταν και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ο κ. Πάλλας αφού ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου, είπε τα εξής: «Η αγωνία των παιδιών είναι ότι καταστρέφεται η ιστορία του τόπου μας. Γι αυτό και θέλησαν να ενημερώσουν τον δήμαρχο Ρόδου για τις προσπάθειές τους να προχωρήσουν στην συντήρηση αυτών των κτηρίων στην Ελεούσα. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση όπως μας την παρουσίασαν για κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων που θα έχουν σκοπό την ανάδειξη του χαρακτήρα της περιοχής. Ωστόσο, παραμένει πρόβλημα το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μέρος του συγκροτήματος έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ με συνέπεια να μας δυσκολεύει η μεταβίβαση στον Δήμο Ρόδου ή σε κάποιον άλλο φορέα. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου ανέλαβαν να κάνουν σχετική έρευνα και να αναζητήσουν λύση ώστε να συντηρηθούν τα συγκεκριμένα κτήρια, διότι είναι κρίμα να παραμένουν σε κακή κατάσταση».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου Διμυλιάς που καταβάλλουν προσπάθειες για να αξιοποιήσουν τα κτήρια στην περιοχή της Ελεούσας λέγοντας πως «Οι πολιτιστικοί σύλλογοι στην Ρόδο δεν είναι μόνο για να διοργανώνουν εκδηλώσεις και γλέντια αλλά προσπαθούν να δώσουν ζωή στα χωριά μας με έργα και με προτάσεις. Εμείς ζητήσαμε από τον Δήμο Ρόδου να μας ενημερώσει τι γίνεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή κι έπειτα, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια που έχει ο Σύλλογος ώστε να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν τα περιουσιακά στοιχεία του τόπου μας».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Τόππος, είπε ότι στόχος είναι η αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών στην Ελεούσα που θα δώσει προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή με μια μελέτη που αναδεικνύει τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού.
Το μέλος του Συλλόγου και αρχιτέκτων που εκπόνησε την μελέτη κ. Μάνος Χατζηκαντής, είπε τα εξής: «Πρόκειται για την διπλωματική μου εργασία με τίτλο: ‘Επαναπροσδιορίζοντας τον ξενιστή –Κάμπο Κιάρο, Κέντρο Πολιτισμού και Φιλοξενίας’. Πρόκειται για μια μελέτη που στοχεύει στην επανάχρηση και αποκατάσταση του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος του οικισμού Ελεούσας με το πρώην ιταλικό όνομα ‘Κάμπο Κιάρο’. Σεβόμενοι το παρελθόν και αυτό του σανατορίου, το φυσικό περιβάλλον που υπάρχει στην περιοχή και το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό απόθεμα των κτηρίων επιχειρούμε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του τουριστικού καταλύματος ως προσφερόμενο πολιτιστικό προϊόν και να το αναγάγει σε εμπειρία για τον επισκέπτη –με αγροτουριστικές δραστηριότητες και πολιτιστικές λειτουργίες» όπως είπε.
Σε πρώτη φάση πάντως και εφόσον ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς με το ΤΑΙΠΕΔ θα αναζητηθούν πόροι μέσω κάποιου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ