Ειδήσεις

Tουρισμός: Προβλέψεις για ισχυρό momentum Ιούλιο-Αύγουστο-Που ποντάρει η αγορά

Στα στοιχεία του α’ εξαμήνου αλλά και την αναμενόμενη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις περισσότερες διεθνείς αγορές στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου βασίζει η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού την -συγκρατημένη πάντως- αισιοδοξία της για νέα ρεκόρ αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εισπράξεων κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ενισχυμένη από την ανάληψη πρόσθετων αρμοδιοτήτων κι έχοντας πλέον τον πλήρη διοικητικό έλεγχο του τομέα του τουρισμού, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά παρουσίασε για πρώτη φορά στοιχεία και εκτιμήσεις για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης και βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού.

Κίνηση την οποία παράγοντες του τουρισμού ερμηνεύουν ως προσπάθεια να παρθούν αποστάσεις από τις περιοδικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αλλά και να αντικρουσθούν επιχειρήματα και εκτιμήσεις που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω και της προκατόχου της Ε. Κουντουρά, Όλγας Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) τα οποία παρουσίασαν η Ε. Κουντουρά και ο Γ.Γ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Δ. Τρυφωνόπουλος, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο α’ εξάμηνο έφθασαν τα 5.937.643 επιβάτες, καταγράφοντας άνοδο 4,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ανοδικά κινήθηκαν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αφίξεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία και την Τσεχία.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς εμφανίζονται να καταγράφουν οι αφίξεις από τηΡωσία (22,7%) ενώ υψηλά μονοψήφια ποσοστά αύξησης σημείωσαν οι αφίξεις από τις δύο βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, τη Μεγάλη Βρετανία (+8,6%) και τη Γερμανία (+7,2%). Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι αφίξεις από τη Γαλλία (+(6,9%) και την Ιταλία (+4,6%).

Πτώση, αντίθετα, καταγράφηκε στο πρώτο μισό της χρονιάς στις αεροπορικές αφίξεις από την Ολλανδία (-10,2%), το Βέλγιο (-6,4%), την Αυστρία (-6%) και την Τσεχία (-14,4%).

Τα ίδια στοιχεία αναδεικνύουν και τους «κερδισμένους» του πρώτου εξαμήνου, με την Κέρκυρα να καταγράφει άνοδο αεροπορικών αφίξεων 11,5%, το Ηράκλειο και η Μύκονος 11% και η Σαντορίνη 10,5%. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας (14,3%) και του Ακτίου (13%) ενώ μείωση σημείωσαν η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κως και τα αεροδρόμια Άραξου (Δυτ. Πελοπόννησος) και Αγχιάλου (Μαγνησία).

Η περίοδος αιχμής

Για την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού (Ιούλιο-Αύγουστο) η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού εκτιμά ότι θα καταγραφεί άνοδος αεροπορικών αφίξεων 8,9% τον Ιούλιο και 10,1% τον Αύγουστο στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Οι σχετικές εκτιμήσεις βασίζονται σε στοιχεία από την Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και αφορούν τις πτήσεις που έχει οριστικοποιηθεί ότι θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η άνοδος στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιούλιο θα φθάσει το 5,18%.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αναμένεται να καταγραφεί αύξηση από την Ιταλία 22%, τη Ρωσία 21,6%, τη Γαλλία 17,9%, τη Μεγ. Βρετανία 3,8%, τη Γερμανία 9%, την Ισπανία 45,5%, τη Ρουμανία 40,2%, την Κύπρο 29,2%, τη Σερβία 25,6% και το Ισραήλ 13,4%. Σημαντική άνοδο 25,3% παρά τους φόβους για το αντίθετο, εκτιμάται ότι θα καταγράψουν οι αεροπορικές αφίξεις από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ελληνικοί προορισμοί που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα είναι η Μύκονος (+19,3% αναμενόμενη αύξηση αφίξεων), το Ηράκλειο (+17%), η Σαντορίνη (+16,4%), η Κέρκυρα (+114%), η Ρόδος (+11%), η Καλαμάτα (+39%), το Άκτιο με +22,6% (Πρέβεζα, Λευκάδα) και η Σκιάθος (+19,9%).

Τον Αύγουστο αναμένεται σημαντική αύξηση αεροπορικών αφίξεων από την Ιταλία (+22,5%), τη Ρωσία (+24,5%) τη Γαλλία (+13,9%), τη Μεγάλη Βρετανία (+3,7%), τη Γερμανία (+6,4%), την Ισπανία (+48%), τη Ρουμανία (+30,4%), την Κύπρο (+30,4%), τη Σερβία (+33,3%), την Τουρκία (+38,7%) και το Ισραήλ (11,3%).

Ίδιοι με τον Ιούλιο αναμένεται να είναι οι κερδισμένοι ελληνικοί προορισμοί, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τη Μύκονο να καταγράφει αύξηση (+27,2%), το Ηράκλειο (+17,2%), τη Σαντορίνη (+17,9%), την Κέρκυρα (+14,2%) τη Ρόδο (+5,9%), την Καλαμάτα (+21,6%), το Άκτιο (+10,8%) και τη Σκιάθο (+21,9%).

Προς επιβεβαίωση των σχετικών εκτιμήσεων η Ε. Κουντουρά σημείωσε τη μεγάλη άνοδο που, όπως ανέφερε, καταγράφουν ο μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης TUI αλλά και ο δεύτερος ισχυρότερος Thomas Cook.

Για τον Thomas Cook ιδιαίτερα, ανέφερε πως μέχρι τον Μάιο είχε ήδη καλύψει τις περίπου 2 εκατ. κρατήσεις που είχε πραγματοποιήσει για την Ελλάδα στο σύνολο της περυσινής χρονιάς και πλέον καταγράφει μεγάλη άνοδο.

Ανοδικά και η κρουαζιέρα

Συνολική αύξηση 21,6% σημείωσαν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ, οι επιβάτες κρουαζιέρας στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, φθάνοντας τις 346.252 έναντι 284.631 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Από τα ίδια στοιχεία, ωστόσο, προκύπτει η αδυναμία της Ελλάδας να προσελκύσει πλοία που θα χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια ως αφετηρία των προγραμμάτων τους.

Έτσι, από το σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά στο πρώτο εξάμηνο, μόλις 57.140 (16,5%) ξεκίνησαν από εκεί την κρουαζιέρα τους ενώ περισσότερο από τα ¾ (83,5%) ήταν διερχόμενοι (transit).

Επιπλέον, ο αριθμός επιβατών που αναχώρησαν από τον Πειραιά σημείωσε αύξηση 11,2% ενώ οι διερχόμενοι υπερδιπλάσια (24%).

Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού εκτιμά ταυτόχρονα ότι τα προσωρινά στοιχεία εισπράξεων πενταμήνου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) που εμφανίζουν πτώση 6,2% δεν προδικάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Κι αυτό, όπως ανέφεραν οι Ε. Κουντουρά και Δ. Τρυφωνόπουλος, γιατί το 2015 οι εισπράξεις του α’ τριμήνου αντιπροσώπευαν μόλις το 3,65% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων ενώ οι εισπράξεις β’ τριμήνου αντιστοιχούσαν στο 25,88%, του γ’ τριμήνου στο 61% και του δ’ τριμήνου στο 9,47% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου