Ειδήσεις

Ανοικτά τα μαγαζιά τις Κυριακές αλλά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες

Να λειτουργούν τις Κυριακές τα καταστήματα αλλά μόνο κατά τους θερινούς μήνες ζητούν οι φορείς του νησιού μας.

Το αίτημα θα υποβληθεί και στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους.
Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη και νέου δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Συμμετείχαν εκτός από τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου, ο γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Κουκούλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
«Θεσμικά δεν προβλέπεται γνωμοδότηση. Μου ζητήθηκε όμως να στείλουμε τις απόψεις μας στο υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Σύμφωνα με τον νόμο 4177 έπρεπε, ως αντιπεριφερειάρχης, να καθορίσω τις Κυριακές, που θα λειτουργούν τα καταστήματα. Αποφάσισα τότε για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Επεκτάθηκε και το ωράριο. Σήμερα ομοφώνως οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών έκριναν πως δεν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ανακοίνωση πως θα σταλεί και σχετική γνωμοδότηση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Θα καταστήσουμε σαφές στο υπουργείο Ανάπτυξης πως θέλουμε να εφαρμοσθεί η απόφαση που είχαμε λάβει παλαιότερα για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τη θερινή περίοδο. Δεν χρειάζεται να μας έρθει ντιρεκτίβα από την Αθήνα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Συναντηθήκαμε στην Περιφέρεια ενόψει της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 1η Ιουλίου, στο αρμόδιο υπουργείο για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι γνωστά τα προβλήματα που έχουμε. Θέσαμε υπόψη όλων των αρμοδίων φορέων πως δεν μπορεί η αγορά να είναι κλειστή τις Κυριακές κατά τους θερινούς μήνες σε ένα νησί, που είναι τουριστικός προορισμός», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.

«Θέλουμε να διασφαλιστεί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, το καλοκαίρι, χωρίς να καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι καλοκαιρινοί μήνες μας δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μας», δήλωσε ο κ. Πάππου και πρόσθεσε πως οι επιχειρηματίες του νησιού δεν επιθυμούν να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές κατά τη χειμερινή περίοδο.
Σε ερώτηση αν η απόφαση θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, ο κ. Πάππου δήλωσε:
«Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις γιατί αυτό είναι κατά του εμπορικού δικαίου».

Για τον κίνδυνο να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ο κ. Πάππου δήλωσε:
«Οι διοικούντες θα πρέπει να καταλάβουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ χαρακτηρίστηκαν ως προτέρημα. Είναι ένα μικρό χάπι με το οποίο προσπαθούμε να καλύψουμε τα προβλήματα. Υπάρχουν επιβαρύνσεις και η σύνδεσή μας με την υπόλοιπη χώρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη όταν αυξάνονται οι φόροι και δεν υπάρχει ελάφρυνση. Δεν πρέπει να χάσουμε τους μειωμένους συντελεστές γιατί θα αυξηθεί το συνολικό κόστος διαβίωσης».

«Σήμερα συναντηθήκαμε για να επιβεβαιώσουμε από κοινού την θέση μας για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν μπορεί να αποφασίζει η κυβέρνηση ερήμην των εκπροσώπων των φορέων», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης και πρόσθεσε πως οι επιχειρηματίες δεν επιθυμούν να γίνουν αλλαγές.
«Θα καταθέσουμε τις θέσεις μας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου. Τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης θα πρέπει να βρουν άλλα εξιλαστήρια θύματα για την εφαρμογή των πιλοτικών τους προγραμμάτων», δήλωσε ο κ.Παναγιώτης Καραγιάννης και πρόσθεσε πως οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις είναι κλειστές το χειμώνα.

«Το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε κλειστές επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω πως ο νέος υπουργός Ανάπτυξης θα αφουγκραστεί τα προβλήματά μας και θα εξετάσει τις θέσεις μας με θετική διάθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Π. Καραγιάννης.
«Δεν συμφωνούμε με την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Η Ρόδος δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο για να εφαρμοσθούν πολιτικές που έχουμε δοκιμάσει εμείς εδώ ήδη. Δεν μπορούν να επικαλούνται τον τουρισμό για να νομοθετούν και να ξεχειλώνουν το ωράριο. Επιμείναμε στις θέσεις μας. Η λειτουργία της αγοράς έχει ρυθμιστεί αφού είναι ανοικτά για πολλές ώρες καθημερινά τα τουριστικά καταστήματα κατά τη θερινή περίοδο. Ζητήσαμε να σταλεί η απόφασή μας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η Ρόδος λύνει μόνη της τα προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας και προειδοποίησε πως θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, αν τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου