Ρεπορτάζ

Συστήνεται Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) στον Δήμο Ρόδου

Η σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) στο Δήμο Ρόδου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης προς λήψη απόφασης στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3387/2005 «Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 224/τΑ΄/2005) τα (Τοπικά) Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας μετονομάσθηκαν σε Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.)
Αναγνωρίζεται ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την παραβατικότητα είναι προληπτικός, εφόσον μπορεί μέσα από συντονισμένες αρμοδιότητες να προλάβει την εμφάνισή της, όσο αυτό είναι δυνατό, γιατί η εξάλειψή της είναι σχεδόν αδύνατη.
Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας και με στόχο πάντα την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας ο Δήμος Ρόδου αναλαμβάνει δράση, στο πλαίσιο της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής, με τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) Δήμου Ρόδου.
Βασική αποστολή του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο με την ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς και τη μείωση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών. Απώτερος στόχος η προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσα από συμμετοχικές εγκληματοπροληπτικές δράσεις και ο σχεδιασμός μιας συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής, η οποία συνδέεται οργανικά με την καθημερινότητα των πολιτών και συναρτάται άμεσα με την ποιότητα ζωής στην τοπική κοινωνία.
Το έργο του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. είναι:
1. Η καταγραφή και μελέτη της εγκληματικότητας στα όρια του Δήμου
2. Η διατύπωση γνώμης σε σχετικά ερωτήματα του δημάρχου ή/και των τοπικών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων
3. Η κατάρτιση προγραμμάτων πρόληψης της εγκληματικότητας
4. Η σχεδίαση και προώθηση ειδικών δράσεων για την πρόληψη της εγκληματικότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας στην οικογένεια και της κακοποίησης ανηλίκων
5. Η διοργάνωση ημερίδων συνεδρίων, διαλέξεων, σεμιναρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τη συνεχή ενημέρωση των κατοίκων σε θέματα πρόληψης της εγκληματικότητας με τη βοήθεια των τοπικών μέσων μαζικής επικοινωνίας.
6. Η μέριμνα για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε προγράμματα πρόληψης της εγκληματικότητας και,
7. Ο συντονισμός πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων που στοχεύουν στην πρόληψη της εγκληματικότητας, καθώς και η συνεργασία με αντίστοιχα Συμβούλια Δήμων. Το συντονισμό των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. έχει το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει αναλάβει να παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα Συμβούλια, να συντονίζει τις δράσεις τους, να παρέχει επιστημονική τεκμηρίωση για τη διευκόλυνση του έργου τους, να υποβοηθά στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους, να επεξεργάζεται και να αξιολογεί τα προτεινόμενα μέτρα και προγράμματα αντεγκληματικής πολιτικής.
Το ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ., που συγκροτείται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αποτελείται από πρόσωπα που έχουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής, όπως δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων. Επιπλέον, ο νόμος ορίζει τον κατώτερο και τον ανώτερο αριθμό των μελών του, τα οποία δεν επιτρέπεται να είναι λιγότερα από πέντε ή περισσότερα από έντεκα. Η θητεία τους είναι τριετής και η θέση τους τιμητική και άμισθη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου