Ρεπορτάζ

Συστήνεται στο Επιμελητήριο Αγροτικό Τμήμα

Πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες της Δωδεκανήσου θα προκύψουν από την απόφαση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γεωργίου Πάππου, να συσταθεί Αγροτικό Τμήμα, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού νόμου που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Της απόφασης του προέδρου του Επιμελητηρίου να αποκτήσει δικό της Τμήμα Δωδεκανήσου η Δωδεκανησιακή Αγροτική Επιχειρηματικότητα, προηγήθηκαν διαβουλεύσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο με προέδρους Επιμελητηρίων της χώρας και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.
Η απόφαση του κ. Γιάννη Γ. Πάππου να προχωρήσει στη σύσταση Αγροτικού Τμήματος, σηματοδοτεί την προοπτική αναβάθμισης του πρωτογενούς Τομέα της περιοχής μας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται. Με την ίδρυση Αγροτικού Τμήματος στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, αμέσως μόλις εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει και όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ανοίγει ο δρόμος για την διασύνδεση του Πρωτογενούς Τομέα τόσο με τον τουρισμό όσο και με τον τομέα μεταποίησης, δημιουργώντας νέες προοπτικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας.
Ειδικά στα Δωδεκάνησα, που μέσω του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου η πρωτοβουλία AegeanCuisine, έχει καθιερωθεί ως ένα αναγνωρισμένο και καταξιωμένο δίκτυο μελών-επιχειρήσεων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, η ίδρυση Αγροτικού Τμήματος δημιουργεί πολλαπλά οφέλη ανοίγοντας την πόρτα της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και παρότι η ίδρυση είναι προαιρετική, μέσα στο επόμενο 3μηνο, σε πανελλαδικό επίπεδο θα λειτουργήσουν τουλάχιστον 20-25 Αγροτικά Τμήματα.
Στο Μητρώο θα μπορούν να εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα: γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, κ.ά. και θα περιλαμβάνει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία αποτελώντας ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλλει στον καλύτερο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης και στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος των αγροτών.
Με τη συμμετοχή τους σε αυτά οι παραγωγοί θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες δομές και να συμμετέχουν, σε μια σειρά προγραμμάτων, εκπαιδευτικών δράσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, θα έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγορές προϊόντων, καθώς και στήριξη για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει διευκρινιστεί, τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια δεν είναι ανταγωνιστικά προς τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και διέπονται από άλλο καθεστώς λειτουργίας.
Μέσα από τον νέο νόμο σκοπός των Επιμελητηρίων, εντός των ορίων της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους, είναι πλέον και η προστασία και η ανάπτυξη του τομέα αγροτικής παραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης είχε τηλεδιάσκεψη με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γεωργίου Πάππου.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε εποικοδομητική συζήτηση για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή και με τον οποίο ορίζεται η ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννη Μασούτη για τη στήριξη που προσέφερε στην προσπάθειά του για ίδρυση Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας, αλλά και όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του πλαισίου που διέπει τα Αγροτικά Τμήματα. Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, «μετά από παλινωδίες πολλών ετών, με συντονισμένες προσπάθειες και ισχυρές πρωτοβουλίες, το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, είναι γεγονός κι περιλαμβάνεται στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ν. 5087/2024, άρθρα 50 έως και 52. Η συνεργασία με τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και φυσικά με τους προέδρους των 59 Επιμελητηρίων της χώρας μας είναι επιβεβλημένη και πρέπει να εντατικοποιηθεί, όπως συμφωνήσαμε κατά τη διάρκεια της δίωρης διαδικτυακής μας συνάντησης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου