Ειδήσεις

ΕΤΕ: Εκτιμήσεις για τριψήφια αύξηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης

Τριψήφια αύξηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του έτους (έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020) διαβλέπει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας στην ανάλυση για την εκτίμηση του ΑΕΠ το 2021.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της τουριστικής δραστηριότητας έγιναν εμφανή από τον Απρίλιο, πριν από τη χαλάρωση των περιορισμών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αρμόδιες αρχές σε βασικές τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, συνέχισαν να συστήνουν την αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

Πράγματι, οι διεθνείς πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών και στα βασικά περιφερειακά αεροδρόμια αυξήθηκαν σε σχεδόν 200 χιλιάδες τον Απρίλιο του 2021 από 12 χιλιάδες τον Απρίλιο του 2020 (όταν απαγορεύονταν οι διεθνείς μετακινήσεις), προφανώς, όμως, παραμένουν δραστικά χαμηλότερες από τα 1,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, η εναέρια κυκλοφορία στην Ελλάδα παρέμεινε σε σταθερά ανοδική τάση, αυξάνοντας κατά σχεδόν 50% σε μηνιαία βάση στις 19 Μαΐου 2021, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να κατατάσσεται μεταξύ των 10 πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων στην Ευρώπη την ίδια περίοδο.

Στην πραγματικότητα, παρόλο που οι προκρατήσεις  εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα – όσον αφορά, κυρίως, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου – τα στοιχεία από μεγάλα διεθνή τουριστικά πρακτορεία δείχνουν ότι τα προγραμματισμένα ταξίδια στην Ελλάδα έχουν ανακάμψει στο ένα τρίτο περίπου του 2019, μετά από πτώση σχεδόν 90% σε ετήσια βάση το 2020.

Επιπλέον οι προγραμματισμένες πτήσεις των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν μια σχεδόν τριψήφια αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ομοίως ενθαρρυντική είναι και η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας τον Μάιο, μετά από σχεδόν πλήρη αναστολή πέρυσι (μείωση των εσόδων από κρουαζιέρες 98,2% σε ετήσια βάση το 2020).

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των διεθνών ταξιδιωτικών μέτρων σε βασικές τουριστικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ και την προοπτική ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, προοιωνίζουν αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 80% εφέτος, έως και 55% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, επισημαίνεται στην ανάλυση της τράπεζας.

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου