Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: «Ξεκινά μια περίοδος αισιοδοξίας και ελπίδας»

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της θητείας του, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, έδωσε σε συνέντευξη τύπου χθες, στο “ΑΚΤΑΙΟΝ” ο νέος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Κεντρικός στόχος, όπως υπογράμμισε ο νέος περιφερειάρχης, είναι να ξαναγίνει το Αιγαίο μια θάλασσα δημιουργίας, να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να κτυπηθούν τα προβλήματα που «καίνε» τους νησιώτες.
Τη συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν και αρκετά στελέχη της παράταξης «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο».
Ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αφιέρωσε τη νίκη του στην δημοτική παράταξη «Ρόδος Μπροστά», της οποίας ηγήθηκε στις προηγούμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τόνισε πως η απόφαση για τη συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές ελήφθη το Μάρτιο σε συνεδρίαση της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε, πως είναι ουσιαστικά μια μεγάλη νίκη των νησιωτικών κοινωνιών.
«Είναι μια νίκη που μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ευθύνη. Αυτό που αναδείξαμε ως κεντρικό πολιτικό μήνυμα σε όλη την προεκλογική περίοδο είναι η ευθύνη, που έλειψε από την πολιτική ζωή. Το έλλειμμα αυτό δημιούργησε μεγάλο χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Θελήσαμε αυτό το χάσμα με την παρουσία μας να το γεφυρώσουμε», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος και ξεκαθάρισε πως η νίκη δεν είναι προσωπική.

«Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς πάθος, φλόγα και πολύ σκληρό αγώνα. Αποδεικνύεται πως μια ομάδα ανθρώπων όσο μικρή και αν είναι και όσο μακριά και αν βρίσκεται από κέντρα εξουσίας και μηχανισμούς, με πάθος, με εντιμότητα, αυτοπεποίθηση, συγκροτημένα και με σχέδιο, μπορεί να κάνει πολλά», υπογράμμισε ο νέος περιφερειάρχης και τόνισε πως το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως η παράταξή του έπεισε τους πολίτες χωρίς να χρησιμοποιήσει μεθόδους και πρακτικές του γνωστού πολιτικού συστήματος για την υφαρπαγή ψήφων.

«Η σχέση πολιτών και πολιτικών μπαίνει σε βάση ειλικρίνειας, εντιμότητας και αξιοκρατίας. Είναι πολιτική σχέση και ως τέτοια θα τη διαχειριστούμε και τα πέντε χρόνια που έχουμε μπροστά μας. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για τον τόπο και τη χώρα, όπου το διακύβευμα είναι τεράστιο και οι όποιες εξελίξεις θα καθορίζουν τη ζωή μας», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως η παράταξή του απέφυγε τον πειρασμό να κάνει χρήση πρακτικών του παρελθόντος και έμεινε σταθερή σε αρχές, αξίες και στόχους.

«Στο σχέδιο που καταθέσαμε έχουμε προτάσεις και ιδέες για όλα τα μεγάλα θέματα, βάζοντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων την πολιτική αφύπνιση του «κοιμώμενου γίγαντα» που λέγεται Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτό που περιγράψαμε ήρθε η κοινωνία, οι πολίτες και το επιβράβευσαν, αρνούμενοι να υποκύψουν σε εκβιασμούς ή ψευτοδιλήμματα. Έδειξαν πως δεν μέτρησαν χρώματα, ιδεολογικές ή κομματικές ταυτότητες παρά μόνο η ανάγκη να κινηθούμε προς το αύριο με αποφασιστικά βήματα και να φύγουμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε. Αναγνωρίζουμε ως ένα και μοναδικό πολιτικό χώρο, αυτόν της δημιουργίας, της παραγωγής έργου και της λειτουργίας υπέρ των συμφερόντων του τόπου και μόνο. Η μνημονιακή Ελλάδα, που είναι γονατισμένη, μας πληγώνει. Αυτήν θα αγκαλιάσουμε όλοι μαζί και θα τη σηκώσουμε. Απέναντι σε αυτό που από πολλούς περιγράφεται ως ταφόπλακα υπάρχει ένας λαός αποφασισμένος. Αυτός εξέλεξε εκπροσώπους απρόθυμους να γίνουν παρατηρητές των εξελίξεων και αποφασισμένους να σηκώσουν ψηλά τα νησιά τους», είπε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως ο μεγάλος στόχος είναι η ανάπτυξη. Ο νέος περιφερειάρχης υπογράμμισε ακόμα πως δεν φθάνει να λειτουργεί κανείς μέσα στο στενό πλαίσιο που περιγράφει η νομοθεσία.

«Στόχος μας είναι η πολιτική αφύπνιση. Στα πέντε χρόνια που θα ακολουθήσουν θα έχουμε την τελευταία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και να καθορίσουμε την πρότασή μας για το νέο ΕΣΠΑ. Θα είναι βασισμένη στη φιλοσοφία ότι δεν επιτρέπεται να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Θα στοχεύσουμε στην ουσία και θα μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα των νησιών σε πλεονεκτήματα. Για το λόγο αυτό δεν κάναμε χρήση του όρου νησιωτικότητα», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και εξήγησε πως η νησιωτικότητα θα είναι το πλεονέκτημα της Περιφέρειας και το όπλο της για να κερδίσει το μέλλον.

«Πηγαίνουμε σε μια μάχη για όλα όσα μας πληγώνουν, με όπλο την εκλογή και την αγάπη της κοινωνίας. Σε αυτή τη μάχη όλα τα νησιά θα μετάσχουν ισότιμα. Οι ισορροπίες ή το πολιτικό κόστος σε αυτό τον αγώνα μας είναι απολύτως αδιάφορες έννοιες. Πηγαίνουμε σε μάχη και μας ενδιαφέρει να είμαστε παραγωγικοί. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας φεύγοντας έργο και μια κοινωνία πιο χαμογελαστή από ό,τι την παραλάβαμε», είπε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως προχωρά με τους συνεργάτες του έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και την καρδιά στην κοινωνία, που χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις γιατί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις.

«Έχουμε μεγάλα και ανοικτά ζητήματα μπροστά μας σε τοπικό επίπεδο. Η υγεία, οι συγκοινωνίες, η παιδεία, είναι όλα θέματα πρώτης προτεραιότητας. Δεν βάζουμε στον εαυτό μας κανένα περιορισμό σε ό,τι αφορά το βαθμό ενασχόλησης, λόγω των αρμοδιοτήτων. Ο μόνος τρόπος είναι να παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας και να μην ξεκινήσουμε τη μάχη με άλλοθι. Όλα τα ζητήματα αυτού του τόπου είναι δικά μας προβλήματα. Θέλουμε να κριθούμε για αυτά από τον πόλεμο, που θα ανοίξουμε. Μπήκαμε στην πολιτική για να γίνουμε πολιτικοί της ευθύνης και της τίμιας εκπροσώπησης», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης, που ευχαρίστησε τους κατοίκους των νησιών για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, τα στελέχη της παρατάξεώς του και τη σύζυγό του, την οποία αποκάλεσε «στρατηγό του μεγάλου αγώνα», που κράτησε τα σκήπτρα πολύ καλά.
«Ξεκινά μια περίοδος αισιοδοξίας και ελπίδας. Θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση όλων των συμπολιτών μας με ανοικτή την πόρτα και ανοιχτό το μυαλό σε προτάσεις ακόμη και παράπονα. Ξεκινά μια πενταετία δημιουργίας που θα πάει τα νησιά μας, την αξιοπρέπειά μας και την ποιότητα της δημοκρατίας μας μπροστά», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Σε ερώτηση για την πρόταση που θα κατατεθεί για το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Έχουμε μια άλλη φιλοσοφία στο σχεδιασμό της χρηματοδοτικής περιόδου που σχετίζεται με πιλοτικά προγράμματα ανά νησί.

Δεν θέλω να προκύψει ανησυχία. Δεν έχει ξεκινήσει το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου. Εκτιμώ πως θα αρχίσει στο τέλος του έτους. Αναλάβαμε δέσμευση στον ευρωπαίο επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική κ. Γ. Χαν, πως θα καταθέσουμε το πρώτο σχέδιο για το ΕΣΠΑ, στις 30 Σεπτεμβρίου».
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε πως στις προτεραιότητές του είναι ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και ο πολιτισμός.

«Είναι πρώτη προτεραιότητά μας ο τουρισμός, που είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας. Η μεγάλη ευκαιρία της επόμενης περιόδου είναι ο πρωτογενής τομέας. Είναι τρόπος για να κρατηθούν οι άνθρωποι στα νησιά. Είναι τραγικό στις ημέρες μας να έχουμε μετανάστευση και να χάνονται παραγωγικές ηλικίες. Στον πολιτισμό θα βάλουμε τον τίτλο εξωστρέφεια γιατί θέλουμε να ταξιδέψει παντού», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης.
Αναφερόμενος στα προβλήματα της κοινωνίας, δήλωσε πως στις προθέσεις του είναι να δημιουργηθεί μια δομή, που θα απλωθεί σε όλα τα νησιά. Θα εξασφαλιστούν οι πόροι για τη λειτουργία της και θα στηριχθεί και στους εθελοντές, που ήδη προσφέρουν πολλά.

Σε ερώτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Δεν απορρίπτουμε ως μοντέλο τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης αλλά δεν τα θεωρούμε και μονόδρομο. Για μας η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Από σήμερα και μετά όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι διορισμοί στο δημόσιο ως επιλογή δεν υπάρχουν πλέον. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τρόπο για να κτισθούν θέσεις εργασίας. Απομένει μόνο να βάλει μπροστά η ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρέπει να σταματήσουμε την καθοδική πορεία. Τα νησιά στο Νότιο Αιγαίο έχουν τη δυνατότητα και τις προδιαγραφές να κινηθούν αντίθετα από ό,τι η υπόλοιπη χώρα. Έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να δημιουργήσει ευημερία. Η ανεργία μόνο από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των νησιών και την προσέλκυση επενδύσεων θα κτυπηθεί. Τον εθνικό αγώνα για προσέλκυση επενδύσεων δεν θα τον παρακολουθήσουμε ως θεατές αλλά θα πάρουμε μέρος. Θα είμαστε μπροστάρηδες στους τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου