Συνεχίζονται οι συμμετοχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας που έχει προχωρήσει εδώ και τρία περίπου χρόνια, στο κομμάτι του Πρωτογενούς Τομέα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» η επικεφαλής της Επιτροπής Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Χάιντι Λαζάνη: «Η ΠΝΑΙ στο πλαίσιο των δράσεων που αφορά τον Πρωτογενή Τομέα και τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας, συμμετείχε στην μεγαλύτερη Έκθεση Φυσικών και Βιολογικών προϊόντων για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και μια από τις σημαντικότερες του κλάδου στην Ευρώπη, την ‘Natural & Organic Products Europe 2018’, που διεξήχθη στο διήμερο 22 – 23 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο ΕxCell. Συμμετείχαν εφτά παραγωγοί από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, στους οποίους δώσαμε την δυνατότητα να συστήσουν τα προϊόντα των νησιών μας στις διεθνείς αγορές. Ήταν πολύ σημαντική η συμμετοχή μας εκεί, καθώς η προβολή ήταν στοχευμένη –άρα και το κοινό το οποίο προσήλθε, αποτελεί την ουσιαστική αγορά (buyers) για τα προϊόντα αυτά».
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η ΠΝΑΙ συμμετείχε σε κορυφαία διοργάνωση στη Νέα Υόρκη με επικεφαλής την κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, όπου σημειώθκε μεγάλη επιτυχία.
Σε ερώτηση για τις επόμενες κινήσεις, δράσεις και πρόγραμμα της ΠΝΑΙ στο πλαίσιο της αξιοποίησης του τίλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019», η κα Λαζάνη δήλωσε:
«Υπάρχει ένα πρόγραμμα 17 δράσεων που εμπεριέχεται στον φάκελο υποψηφιότητας –τον οποίο είχαμε καταθέσει- και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μερικές από αυτές είναι ‘Οι Κηπουροί του Αιγαίου’, ‘Οι μαμάδες του Αιγαίου’, το πρόγραμμα με Press Trips που φιλοξενούμε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο (και από την Αμερική) ώστε να δουν από κοντά τα νησιά μας, την φιλοξενία και να γευτούν τα ντόπια προϊόντα και την κουζίνα μας. Οι δράσεις αυτές μαζί με τις τοπικές δράσεις από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όλα τα νησιά μας, θα συγκροτήσουν το τελικό πρόγραμμα για το 2019. Για φέτος, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα έχουμε το πλήρες πρόγραμμα και θα το ανακοινώσουμε από κοινού με τους κοινωνικούς μας εταίρους που στηρίζουν την προσπάθεια».
Σημειώνεται πως οι δράσεις της ΠΝΑΙ για την Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, κυμαίνονται σε τρία επίπεδα: α. δράσεις, φεστιβάλ και τοπικές γιορτές που γίνονται στα νησιά -τις οποίες στηρίζει σταθερά η ΠΝΑΙ β. δράσεις που γίνονται στο πλαίσιο των εκθέσεων στις οποίες συμμετέχει η ΠΝΑΙ και γ. δράσεις που γίνονται εκτός Ελλάδας. «Το μήνυμα είναι ότι στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα, τους παραγωγούς, να αναδείξουμε την Γαστρονομία των νησιών μας, τις κουζίνες (Aegean Cuisine) με στόχο να καταστήσουμε τα νησιά της περιφέρειάς μας, ως γαστρονομικούς προορισμούς σε διεθνές επίπεδο. Μην ξεχνάτε πως πάνω από το 50% των ταξιδιωτών, επιλέγει έναν προορισμό με βάση την τοπική κουζίνα και η Ελλάδα στη συνείδηση των ξένων επισκεπτών μας είναι συνδεδεμένη με την κουζίνα. Στόχος μας είναι να ‘χτίσουμε’ μαζί με τους τοπικούς φορείς και με τις τοπικές κοινωνίες την νοοτροπία του ότι επιλέγουμε – μαγειρεύουμε – καταναλώνουμε, τοπικά. Ένα μήνυμα που πρέπει να βγει προς τα έξω ώστε να αναδειχθούν τα νησιά της ΠΝΑΙ σε γαστρονομικούς προορισμούς. Ήδη υπάρχει εκπεφρασμένη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από όλους για την προσπάθειά μας, γνωρίζουν την ελληνικού κουζίνα, την Ελλάδα και αυτό είναι το βασικό μας κίνητρο», κατέληξε η κα Λαζάνη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ