Ειδήσεις

Προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο 198 υπάλληλοι της ΔΕΥΑΡ

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσέφυγαν χθες 198 υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Ρόδου κατά της επιχείρησης ζητώντας να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών!

Σύμφωνα με την αίτηση, που εξετάστηκε χθες από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ρόδου κ. Πέτρο Πρέκα, μετά από αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής, η επιχείρηση αποφάσισε να εντάξει το προσωπικό από την 1η Ιανουαρίου 2013, ως προς το μισθολογικό και βαθμολογικό τους καθεστώς, στις διατάξεις του νόμου 4024/2011.

Κατέθεσαν τότε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζήτησαν να μην εφαρμοστούν οι ως άνω διατάξεις και με τις οποίες θα επερχόταν σοβαρότατη μείωση στους μισθούς τους.

Εκδόθηκε ακολούθως απόφαση η οποία έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και υποχρεώθηκε η ΔΕΥΑΡ να αποδέχεται προσωρινά τις υπηρεσίες τους επί καταβολή των αποδοχών τους, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά τον τελευταίο μήνα μισθοδοσίας του μηνός Δεκεμβρίου 2012.

Η συγκεκριμένη απόφαση δέχθηκε μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί τους έχουν ήδη υποστεί μείωση με την εφαρμογή του άρθρου 31 του Ν. 4024/2011 σε ποσοστό 25%, ενώ νέα μείωση αυτών σε εφαρμογή του ως άνω νόμου 4093/2012 θα οδηγούσε σε συρρίκνωση των μισθών τους και θα αδυνατούσαν πλέον να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες συντήρησής τους, δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη αναγκαστεί να λάβουν δάνεια για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους μετά την ως άνω μείωση.

Υποστηρίζουν ότι με την ως άνω απόφαση εμμέσως κρίθηκε ότι η υπαγωγή της ΔΕΥΑΡ στο ενιαίο μισθολόγιο θα ήταν παράνομη. Προσθέτουν ότι η εταιρεία εκτέλεσε κανονικά την ως άνω δικαστική απόφαση και έως σήμερα καταβάλλεται η μισθοδοσία τους κατά τους όρους και το σκεπτικό της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.

Πλην όμως η ΔΕΥΑΡ τους ανακοίνωσε ότι προτίθεται, παρά την ως άνω δικαστική απόφαση, η οποία κατά το νόμο αναπτύσσει προσωρινό δεδικασμένο, να τους εντάξει στο μητρώο απογραφής μισθοδοτούμενου προσωπικού του Ελληνικού Δημοσίου και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Τούτο, όπως εκθέτουν, θα επιφέρει σε βάρος τους ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς αφενός επιχειρείται η ένταξή τους και πάλι στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, θα υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση της ως άνω αναφερόμενης δικαστικής απόφασης, καθώς το δικαίωμα μισθοδοσίας τους κατά το νόμο εκχωρείται στη συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, και σε κάθε περίπτωση υφίσταται ανεπίτρεπτη ένταξή τους στο προσωπικό του δημοσίου αλλά και παράνομη κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων.

Μεταξύ άλλων ζήτησαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα απαγορεύεται στην ΔΕΥΑΡ, ως την έκδοση απόφασης, η κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων του καθενός εκ των εργαζομένων, που αφορούν στην προϋπηρεσία, μισθοδοσία και τυπικά προσόντα τους προς την υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με την επωνυμία “Ενιαία Αρχή Πληρωμής” και προς την υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την επωνυμία “Μητρώο Απογραφής Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου”.

Τους εργαζόμενους εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Μ. Παπαϊωάννου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου