Σε εκλογές για την ανάδειξη νέων ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ προχωράει η Νέα Δημοκρατία στα μέσα Μαΐου με εκλογή απ’ ευθείας από τα μέλη. Αυτό και μόνο αποτελεί κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους στην περιοχή της Δωδεκανήσου, ενώ έχουν ήδη αρχίσει τα σενάρια για ονόματα και υποψηφιότητες.
Ο πρόεδρος κ. Παύλος Μπακίρης φέρεται να είναι και πάλι υποψήφιος ενώ δεν αποκλείεται να είναι και πάλι υποψήφια η τέως πρόεδρος κα Νατάσα Βενετοκλή.
Σε δηλώσεις που έκανε χτες η κα Νατάσα Βενετοκλή, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο και αναφερόμενη στην εκλογική διαδικασία, τόνισε τα εξής:
«Έχει αποφασιστεί, η θητεία των ΝΟΔΕ να είναι διετής. Η συγκεκριμένη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κλείνει δύο χρόνια. Εξάλλου το 2018 και κυρίως το 2019, είναι χρονιές μεγάλων πολιτικών εξελίξεων: θα έχουμε εθνικές εκλογές, θα έχουμε ευρωεκλογές, θα έχουμε περιφερειακές. Καταλαβαίνετε ότι μία ΝΟΔΕ πρέπει να είναι έτοιμη για να μπορέσει να διενεργήσει τις επικείμενες εκλογές. Όσον αφορά την διαδικασία, είναι δύο κομμάτια. Το ένα αφορά τις Τοπικές Οργανώσεις –η Ν.Δ. έχει δεκαπέντε ΔΗΜΤΟ στα Δωδεκάνησα –οι τέσσερις στο νησί της Ρόδου. Αυτές οι εκλογές γίνονται από την βάση, δηλαδή από τα μέλη του κόμματος. Οι προηγούμενες εκλογές για τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, γίνονταν σε δεύτερο χρόνο (15 ημέρες μετά) όπου δεν ψήφιζαν τα μέλη, αλλά οι εκλέκτορες –δηλαδή τα άτομα είχαν εκλεγεί από τις ΔΗΜΤΟ και την ΟΝΝΕΔ. Είχαμε ένα εκλογικό σώμα για την εκλογή του προέδρου της ΝΟΔΕ γύρω στα 170 άτομα. Αυτό αλλάζει, που σημαίνει ότι πάμε σε εκλογές από την βάση και για τις ΔΗΜΤΟ και για την ΝΟΔΕ. Αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, διότι θεωρώ ότι είναι πολύ δημοκρατικό, να εκλέγεται ο πρόεδρος στο ανώτατο κομματικό όργανο από την βάση. Αυτό δίνει δύναμη τόσο στον πρόεδρο όσο και στα μέλη της Ν.Δ. –το οποίο είναι και το ζητούμενο. Τα μέλη έχουν την δυνατότητα να εκλέξουν τον καταλληλότερο για την προεδρία της ΝΟΔΕ. Είναι πιο δημοκρατικό και δεν δημιουργούνται ‘στεγανά’».
Υπογράμμισε πάντως ότι η δική της άποψη είναι να γίνουν περισσότερες ΔΗΜΤΟ στο νησί της Ρόδου, όπως και στο νησί της Κω: «Έχουμε τέσσερις ΔΗΜΤΟ στην Ρόδο που περιλαμβάνουν πολλά χωριά. Αυτό δεν διευκολύνει την διαδικασία και η εκπροσώπηση είναι μικρή για την δυναμικότητα που υπάρχει».
Σε ερώτηση εάν θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία της ΝΟΔΕ, επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού όπως τόνισε «είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς. Πρέπει να το ανακοινώσει ο πρόεδρος. Δεν έχουμε δει ακόμη την εγκύκλιο δεν ξέρουμε πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές. Θα είναι μια όμορφη και δημοκρατική διαδικασία».
Θυμίζουμε ότι εάν κατέβει και πάλι ο κ. Μπακίρης, θα αναμετρηθούν ξανά οι δύο τους, όπως το 2016, όπου η μεταξύ τους διαφορά ήταν μόνον 6 εκλέκτορες.
Η κα Βενετοκλή είπε ακόμη, πως σε αυτή την εκλογική διαδικασία πρέπει τα μέλη του κόμματος να έχουν την κάρτα μέλους για να μπορέσουν να ψηφίσουν.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις για τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ., ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ και πρώην υπεύθυνος εκλογικής ετοιμότητας νήσων Αιγαίου κ. Τάκης Μιχαήλου, δήλωσε τα εξής: «Οι εκλογές αυτές, γίνονται σε πραγματικό χρόνο. Πολλές φορές τα κόμματα, θέλουν να επιταχύνουν τέτοιες διαδικασίες. Θεωρώ ότι ο χρόνος αυτός θα είναι ‘νεκρός’ πολιτικά αφού η κυβέρνηση δεν θα πάει ακόμη σε εκλογές. Είναι μια ευκαιρία για ανακατάταξη και ενδυνάμωση με το νέο κανονισμό. Είναι και το ζητούμενο αυτή την εποχή γιατί οι κομματικές οργανώσεις έχουν ολοκληρώσει τον ρόλο τους -όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στην κοινωνία. Νομίζω ότι καλώς γίνονται. Οι θητείες για τα όργανα, κανονικά είναι μεταξύ δύο τακτικών συνεδρίων. Προσωπικά, είχα την τύχη και την ατυχία να είμαι πρόεδρος για τέσσερα χρόνια: εκλέχθηκα από την βάση και τα υπόλοιπα μέλη είχαν εκλεγεί από τη νομαρχιακή συνέλευση. Η εκλογή προέδρου που έγινε το 2013 και το 2016 ήταν μέσω των εκλεκτόρων. Αυτή την φορά θα είναι απ’ ευθείας από την βάση μαζί με άλλες αλλαγές, οι οποίες θεωρώ ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την παραίτησή του και τους λόγους που τον οδήγησαν να το κάνει αυτό και μάλιστα με τις σχετικές αναρτήσεις που έκανε στο προσωπικό του προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε:
«Δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Έχω την αίσθηση ότι ένας κύκλος έχει τελειώσει. Η παραίτησή μου δεν έγινε δεκτή. Θα είμαι πάντα κοντά στο κόμμα, αλλά με τον δικό μου τρόπο από εδώ και στο εξής».

Οι αλλαγές στον νέο
Κανονισμό
Στις αλλαγές που περιλαμβάνει ο νέος Κανονισμός Πανελλαδικής Οργάνωσης και των Περιφερειακών Οργανώσεων τον οποίο έχει εισηγηθεί ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, περιλαμβάνονται:
• Περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις και πιο αποσαφηνισμένο πεδίο αρμοδιοτήτων. Ξεκάθαρη δομή και ιεραρχία στην κομματική οργάνωση. Λιγότερα γραφειοκρατικά προβλήματα, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
• Ο κανονισμός λαμβάνει υπόψη του προβλήματα και δυσλειτουργίες που έχουν υπάρξει στο παρελθόν και τα επιλύει με σαφήνεια και καθαρότητα. Στόχος η απερίσπαστη και αποτελεσματική λειτουργία των περιφερειακών οργάνων και η αναβάθμισή τους.
• Αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο των περιφερειακών οργανώσεων, και με σύγχρονο πνεύμα επανατοποθετεί τις οργανώσεις στις τοπικές κοινωνίες με ουσιαστική υπόσταση και σαφές οργανόγραμμα, αλλά σε περιβάλλον ελευθερίας και εξωστρέφειας.
• ‘Αμεση εκλογή προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. και ΔΗΜ.Τ.Ο. από τα μέλη του κόμματος. Αμεσότητα και συμμετοχή των μελών στην εκλογή των προέδρων ΝΟ.Δ.Ε..
• Σαφή δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευθύνες για τα μέλη και τα στελέχη των οργανώσεών. Εισάγονται δύο πρωτοπόρες πρακτικές στην κομματική δομή: Προγραμματισμός και λογοδοσία: Οι οργανώσεις πλέον καταρτίζουν προγραμματισμό υλοποίησης των ετήσιων στόχων τους και απολογισμό των δράσεων του έτους.
• Παράλληλα καταργούνται μια σειρά από περιττές και γραφειοκρατικές κατά βάση διαδικασίες εγκρίσεων με απλοποίηση διαδικασιών.
• Διευρύνεται το ασυμβίβαστο για τις κομματικές θέσεις. Ασυμβίβαστο έχουν πλέον εκτός από α) τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, β) τα μονοπρόσωπα όργανα των Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού, γ) οι εν ενεργεία εκπρόσωποι της Ο.Ν.ΝΕ.Δ., δ) οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι πολιτικών γραφείων, ε) οι υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων του κόμματος, στ) οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές και ζ) οι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι αν δεν έχουν παραιτηθεί από το αξίωμά τους, τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις αντίστοιχες εκλογές.
• Καταργούνται οι περιφερειακές οργανώσεις λόγω επικαλύψεων και σύγχυσης αρμοδιοτήτων. Έτσι επιτυγχάνεται πιο άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ κέντρου-περιφερειακών και τοπικών αιρετών οργάνων.
• Οι πρόεδροι έχουν διετή θητεία.
• «Υλοποιούμε και κάνουμε πράξη τη διαφάνεια. Οι κανόνες είναι πλέον γνωστοί από την αρχή. Ο νέος κανονισμός πανελλαδικής οργάνωσης είναι στο πνεύμα της ανανέωσης, αλλά και της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της καλύτερης αξιοποίησης των στελεχών μας», υπογραμμίζουν στη ΝΔ.
Στην Πειραιώς τονίζουν πως ο νέος κανονισμός περιφερειακών οργανώσεων, αποπνέει τη φιλοσοφία της παράταξης σε πνεύμα εξωστρέφειας των κομματικών οργάνων με στόχο να ισχυροποιηθεί ο ρόλος των μελών του κόμματος, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκλογής οργάνων, να ενισχυθεί η διαφάνεια.
Περισσότερες λεπτομέρειες και ημερομηνίες ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τη Ν.Δ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ