Ειδήσεις

Προς πιστοποίηση το «καλάθι πρωινού» στα καταλύματα – Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία στα Δωδεκάνησα το ενδιαφέρον για το «Καλάθι Πρωινού», που με την έναρξη τα νέας σεζόν θα διανέμεται από τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, αφού λάβουν την σχετική πιστοποίηση, στους πελάτες τους.
Η διαδικασία της πιστοποίησης θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και προϋποθέτει την παρακολούθηση σεμιναρίων των ιδιοκτητών καταλυμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να υποστηρίξουν την μεγάλη αυτή προσπάθεια, που στόχο έχει να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα και τον γαστρονομικό πλούτο όχι μόνο της περιοχής μας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.
Ηδη η ΣΕΤΚΕ έχει δρομολογήσει τη συνεργασία με γνωστή εταιρεία πιστοποίησης, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο αλλά και με φορείς που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα στην έναρξη της σεζόν του 2018.
Το «Καλάθι Πρωινού» του Νοτίου Αιγαίου παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 2ου ανοιχτού Συνεδρίου της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. κατά τη διάρκεια της έκθεσης XENIA.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το «πάντρεμα» της γαστρονομίας των νησιών του Αιγαίου, σε μια προσπάθεια προβολής των περισσοτέρων προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας.
Απώτερος στόχος της παρουσίασης του «Καλάθι Πρωινού» είναι η τεράστια γκάμα από προϊόντα αλλά και συνταγές από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να διατίθεται στους επισκέπτες. Ο πρωτογενής τομέας και τα εξαιρετικά προϊόντα των νησιών, με την υψηλή διατροφική αξία έρχονται και πάλι στο προσκήνιο μαζί με τις παραδοσιακές συνταγές.
Η δράση στηρίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Taste the Seasons, της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019.
Πρόκειται για μια δράση που στόχο έχει να προωθήσει παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης σε Έλληνες και ξένους τουρίστες, για το πρωινό γεύμα τους. Το «Καλάθι Πρωινού» έχει ως στόχο να συνδέσει και να αξιοποιήσει τον πολιτισμικό γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την διαμονή στα ελληνικά καταλύματα.
Το «Καλάθι Πρωινού» που θα διαθέτουν τα ενοικιαζόμενα καταλύματα στους πελάτες τους και το οποίο έχουν επιμεληθεί διακεκριμένοι σεφ, θα περιλαμβάνει ψωμί και γενικά παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, μέλι, γάλα, γιαούρτι, πίτες και φρέσκα φρούτα. Αυτά τα προϊόντα θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του καλαθιού, το οποίο όμως θα αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.
Η νέα υπηρεσία της ΣΕΤΚΕ, αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης, «Το Καλάθι Πρωινού» θα προσφέρεται στον επισκέπτη με 2 τρόπους: Οι μικρές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που δεν έχουν χώρους εστίασης θα προσφέρουν ένα πραγματικό καλάθι με συσκευασμένα τοπικά προϊόντα, ενώ οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν χώρους εστίασης θα προσφέρουν τα τοπικά προϊόντα στην σύνθεση του πρωινού τους.
“Και στις δύο παραπάνω μορφές παροχής του “Καλάθι Πρωινού”, θα υπάρχει ειδική σήμανση (QR CODE) αναγνωρίσιμη από μια ειδική εφαρμογή που ήδη οργανώνουμε για κινητές συσκευές (smartphones), μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα μπορεί να πηγαίνει στην ιστοσελίδα του καταλύματος, από την οποία θα μπορεί να ενημερωθεί για τα προϊόντα και τους παραγώγους που συνεργάζεται. Στόχος μας δεν είναι μόνο να προβάλλουμε την ιστοσελίδα του εκάστοτε καταλύματος, αλλά να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση στον επισκέπτη τόσο για τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του κάθε προϊόντος όσο και για την διατροφική του αξία π.χ. θερμίδες ανά πρόσληψη 100 γραμμαρίων κ.α.” δήλωσε ο κ. Π. Τοκούζης.
Στην Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ανήκουν όλες οι μικρές τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, οι οποίες εξασφαλίζουν διακοπές στην Ελλάδα σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών. Οι επιχειρήσεις αυτές αριθμούν 30.000 και είναι ενταγμένες σε 265 τοπικούς πρωτοβάθμιους Συλλόγους που με την σειρά τους ανήκουν σε 20 Ομοσπονδίες – μέλη της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.
Όπως λέει ο πρόεδρός της, η ΣΕΤΚΕ είναι ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας, καθώς όχι μόνο καλύπτει το 50% της τουριστικής κίνησης, αλλά οι εγγεγραμμένες σε αυτήν επιχειρήσεις στηρίζουν σταθερά τους μικρούς παραγωγούς, πρώτον γιατί δεν χρειάζονται μεγάλο όγκο προϊόντων όπως τα μεγάλα ξενοδοχεία και δεύτερον διότι εξοφλούν με μετρητά άμεσα τον κάθε παραγωγό που συνεργάζονται και όχι με μεταχρονολογημένες επιταγές όπως αυτό συμβαίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες σε όλη την Ελλάδα.
Το ινστιτούτο, στην προσπάθεια του να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα και να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς της χώρας, έχει δημιουργήσει το «Καλάθι Πρωινού» το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού θα θεσμοθετηθεί σύντομα.
«Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Πανελλήνιας πλατφόρμας η οποία θα προβάλλει αναλυτικά τον τοπικό παραγωγό και τα προϊόντα του. Ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκεφθεί και να κάνει τις αγορές του απευθείας από τον τοπικό παραγωγό, θα βλέπει την τοποθεσία του στον χάρτη, θα μπορεί να προβαίνει σε ηλεκτρονικές παραγγελίες από τον τόπο διαμονής του, εφόσον ο παραγωγός μπορεί να το υποστηρίξει και θα λαμβάνει μέσω ταχυδρομείου την παραγγελία του. Η προβολή του τοπικού παραγωγού θα περιλαμβάνει κείμενο παρουσίασης της επιχείρησης σε ελληνικά, αγγλικά η και περισσότερες γλώσσες, ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού και χάρτη με την τοποθεσία», ανέφερε ο κ. Π. Τοκούζης.
Σκοπός του προγράμματος «Καλάθι Πρωινού» είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός.
Επιδίωξη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος είναι η συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς ανά περιοχή. Πολλά καταλύματα θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου