Συνεντεύξεις

Γ. Κύρτσος: «Το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει κι αυτό την υπογραφή Τσίπρα»

Συνέντευξη στη Μαριλία-
Δήμητρα Φούρλα

«Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν στη βάση πολιτικών αποφάσεων, μπορεί όμως να σταματήσουν να ισχύουν, για ένα διάστημα, οι ελευθερίες που εγγυάται η ζώνη Σένγκεν», λέει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στην «Δημοκρατική». Αναφέρει πιο πέρα πως «μία από τις συνέπειες του μεγάλου προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος είναι η ενίσχυση των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων από την Πολωνία μέχρι την Γαλλία και από τη Σουηδία μέχρι την Ουγγαρία» και επισημαίνει ότι «Το προσφυγικό –μεταναστευτικό έχει κι αυτό την υπογραφή του κ. Τσίπρα». Ο κ. Κύρτσος εξηγεί γιατί υποστήριξε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, για τις αλλαγές που θα φέρει αυτή η εκλογή στο κόμμα, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό, όπως επίσης και τις εντυπώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τον νέο αρχηγό της ΝΔ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γ. Κύρτσου:
• Γιατί υποστηρίξατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η ΝΔ είχε πέσει σε ένα πολιτικό τέλμα και χρειαζόταν μία δυναμική επανεκκίνηση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τους άλλους υποψηφίους για την ηγεσία και το αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη.
• Θέλετε να μας περιγράψετε αυτό το νέο στη Νέα Δημοκρατία που πολλοί θεωρούν ότι φέρνει ο νέος αρχηγός;
Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη που βρίσκεται στη φάση της διαμόρφωσης αλλά εγώ του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη επειδή τον γνωρίζω σαν πολιτικό και σαν προσωπικότητα. Η εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ έφερε μία πρωτοφανή δημοσκοπική ανατροπή. Ήδη η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ το λιγότερο 3 – 4 μονάδες ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ίδιων δημοσκοπήσεων ο κ. Μητσοτάκης έχει καλύτερη δημόσια εικόνα ακόμη και πρωθυπουργική εικόνα από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος, με επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό τραπεζικό τομέα και είναι εκπαιδευμένος για το ρόλο που έχει αναλάβει. Είναι μετριοπαθής πολιτικός, φιλελεύθερος στις οικονομικές αντιλήψεις του και εξαιρετικά ευαίσθητος σε ζητήματα που έχουν σχέση με τα δικαιώματα και τις επιλογές του πολίτη. Προσπαθεί να δώσει μία νέα πνοή στη ΝΔ και στο πολιτικό σύστημα και θα τον υποστηρίξω στην προσπάθειά του με όλες μου τις δυνάμεις.
• Πιστεύετε ότι η εκλογή αυτή θα επιφέρει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό με ίσως κάποιες μετακινήσεις ή ακόμη και εξαφανίσεις μικρών κομμάτων;
Είναι φανερό ότι η επικράτηση Μητσοτάκη έχει ενισχύσει την πολυσυλλεκτικότητα της ΝΔ και έχει δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσουν μεγαλύτερες πολιτικές αποστάσεις από αυτή.
Πάρα πολλοί ψηφοφόροι του Ποταμιού και ως ένα βαθμό και του ΠΑΣΟΚ δείχνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν τον κ. Μητσοτάκη. Η πορεία της ΝΔ προς την εξουσία δεν περνάει από τη συρρίκνωση των μικρότερων κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκή προοπτική αλλά από την απευθείας διεκδίκηση σημαντικού ποσοστού των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
• Ποια είναι η γνώμη των Ευρωπαίων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η γνώμη των Ευρωπαίων για τον κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά καλή. Πήρα μέρος σε μία αποστολή οκτώ ευρωβουλευτών του ΕΛΚ που ήρθαν στην Ελλάδα για επαφές υψηλού επιπέδου προκειμένου να βγουν συμπεράσματα για την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Συναντήσαμε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες όπως είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος. Ύστερα από τη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μητσοτάκη η οποία διήρκεσε 90 λεπτά της ώρας οι ξένοι ευρωβουλευτές, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με τις απόψεις του, την προσωπικότητά του και την τέλεια γνώση τριών ξένων γλωσσών.
Στις Βρυξέλλες που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης για να έχει επαφές με θεσμικούς παράγοντες και ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΕΛΚ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το ευρωπαϊκό πολιτικό κεφάλαιο του κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά σημαντικό και η άνεση με την οποία κινείται στη διεθνή πολιτική σκηνή θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
• Πιστεύετε ότι η ιστορία του Grexit έχει τελειώσει;
Δεν έχει τελειώσει αλλά έχουν περιοριστεί οι πιθανότητες πραγματοποίησής του. Τον Ιούλιο του 2015 «ακουμπήσαμε» το Grexit εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολούθησαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών η οποία βασίστηκε στη στροφή 180 μοιρών της κυβερνητικής ηγεσίας και στην αποδοχή του τρίτου προγράμματος – μνημονίου που είναι πολύ σκληρότερο από το δεύτερο μνημόνιο που συνήθιζε να καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σιγά σιγά επανερχόμαστε σε μία ενδιάμεση κατάσταση όπου θεωρητικά υπάρχει ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής στην πράξη όμως η κυβέρνηση εφαρμόζει επιλεκτικά όσα έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και με εντυπωσιακή καθυστέρηση. Ενισχύονται έτσι οι δυσλειτουργίες της οικονομίας και βαδίζουμε προς μια νέα κρίση εμπιστοσύνης η οποία, εάν τελικά εκδηλωθεί, μπορεί να ξαναφέρει το Grexit στο προσκήνιο.
•  Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση γύρω από το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού;
Το προσφυγικό –μεταναστευτικό έχει κι αυτό την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να περιορίσει τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές σε λιγότερο από 50 χιλιάδες άτομα το χρόνο, γύρω στο 1/3 από ό,τι ήταν πριν αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Σαμαράς. Το επέτυχε σε συνεννόηση με την Τουρκία, ενισχύοντας τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων και δημιουργώντας τα πρώτα κέντρα υποδοχής και ελέγχου των προσφύγων και των μεταναστών.
Οι κυβερνήσεις Τσίπρα κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Στην πρώτη φάση άνοιξαν τα σύνορα και κατάργησαν όλους τους ελέγχους στέλνοντας το μήνυμα στα διεθνή κυκλώματα διακινητών ότι μπορούν να στέλνουν όσους πρόσφυγες ή μετανάστες επιθυμούν στην Ελλάδα πολλαπλασιάζοντας έτσι τον τζίρο δισεκατομμυρίων που πραγματοποιούν. Στη δεύτερη φάση δεχθήκαμε ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στις οποίες όμως δεν είμαστε απόλυτα συνεπείς και ούτως ή άλλως δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές κινούνται πάνω από το 1 εκατομμύριο άτομα το χρόνο με ευθύνη των κυβερνήσεων Τσίπρα. Επιδίωξη των Ευρωπαίων εταίρων, με την οποία συμφωνώ απόλυτα, είναι να περιοριστούν κατά 40% έως 50% για να υπάρξει δυνατότητα ενσωμάτωσης στην οικονομία και την κοινωνία αναπτυγμένων χωρών, όπως είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία, 500.000 έως 600.000 προσφύγων το χρόνο.
Η μη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι άδικη για τους πραγματικούς πρόσφυγες, τον ελληνικό λαό και φυσικά τους Ευρωπαίους. Όσο ταχύτερα κάνει η κυβέρνηση τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις τόσο το καλύτερο για όλους.
• Ακούγονται ήδη φωνές στην Ευρώπη περί αποκλεισμού της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν. Είναι δυνατόν αυτό να συμβεί;
Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν στη βάση πολιτικών αποφάσεων μπορεί όμως να σταματήσουν να ισχύουν, για ένα διάστημα, οι ελευθερίες που εγγυάται η ζώνη Σένγκεν. Εάν αρχίσουν οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. να επιβάλλουν η μία μετά την άλλη αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ροή προσφύγων και μεταναστών, τότε θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο που θα βγάλει προσωρινά ορισμένες χώρες από τη ζώνη Σένγκεν.
Σε αυτή τη φάση δεν έχει τόση σημασία εάν θα δείχνουμε το διαβατήριό μας επισκεπτόμενοι μία άλλη χώρα της Ε.Ε. – μην ξεχνάμε άλλωστε ότι συνεχίζονται αυτού του είδους οι έλεγχοι σε ορισμένες χώρες – μέλη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος – αλλά το πώς θα ανακόψουμε ένα προσφυγικό – μεταναστευτικό ρεύμα που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα πολλών χωρών της Ε.Ε. Μία από τις συνέπειες του μεγάλου προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος είναι η ενίσχυση των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων από την Πολωνία μέχρι την Γαλλία και από τη Σουηδία μέχρι την Ουγγαρία.
• Στα μάτια των Ευρωπαίων η Ελλάδα είναι μια αναξιόπιστη χώρα που όλα τα κάνει λάθος όπως κατά καιρούς περιγράφει ο ξένος τύπος αλλά και αξιωματούχοι;
Οι Ευρωπαίοι έχουν τις καλύτερες προθέσεις έναντι της Ελλάδας και το επιβεβαιώνουν τα τελευταία χρόνια με τα τουριστικά ρεκόρ που πραγματοποιούν κάθε καλοκαίρι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να δεχθούν τους πολιτικούς ελιγμούς του κ. Τσίπρα ή του κ. Βαρουφάκη ή να μετατραπούν σε όμηρους ενός ανεξέλεγκτου προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος. Όλοι οι ξένοι συνάδελφοι με τους οποίους συνομιλώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αρκετά ώριμοι για να κάνουν την αναγκαία διάκριση μεταξύ της κριτικής στα λάθη και τις παραλείψεις των ελληνικών κυβερνήσεων και της φιλικής διάθεσης ακόμη και αγάπης προς τον ελληνικό λαό.

• Αγρότες, επιστήμονες, επαγγελματίες στους δρόμους με αφορμή το ασφαλιστικό, μια κοινωνία που φαίνεται να αγγίζει τις δικές τις κόκκινες γραμμές. Βλέπετε να υπάρχει λύση;
Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση γιατί το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Κοστίζει σε ετήσια βάση γύρω στα 18 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσό που αναλογεί στο 10% του ΑΕΠ ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για την κρατική επιδότηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ. Με αυτά τα ασφαλιστικά ελλείμματα που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι γίνεται πρακτικά αδύνατη η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους άρα και η συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές. Κατά την άποψή μου η λύση δεν πρέπει να αναζητηθεί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες είναι ήδη υπερβολικά υψηλές αλλά στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από όλους τους ενδιαφερόμενους και στην εγκατάλειψη των γνωστών μεθόδων που καταλήγουν στην παροχή συντάξεων σε άτομα με ελάχιστη και μικρής διάρκειας συνεισφορά στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου