Ο παγκόσμιος τουρισμός υπέστη τη χειρότερη χρονιά το 2020, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 74% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO, η κατάρρευση των διεθνών ταξιδιών αντιπροσωπεύει εκτιμώμενη απώλεια 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα έσοδα από τις εξαγωγές – περισσότερο από 11 φορές την απώλεια που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009.

Η κρίση έθεσε σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατομμύρια άμεσες τουριστικές θέσεις εργασίας , πολλές από αυτές σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Λόγω της εξελισσόμενης φύσης της πανδημίας, πολλές χώρες επανεισάγουν πλέον αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς . Σε αυτά περιλαμβάνονται οι υποχρεωτικές δοκιμές, οι καραντίνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλήρες κλείσιμο των συνόρων, όλα επιβαρύνουν την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών.

Ταυτόχρονα, η σταδιακή διάθεση ενός εμβολίου COVID-19 αναμένεται να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών , να συμβάλει στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και να ομαλοποιήσει αργά τα ταξίδια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε:

«Ενώ έχουν γίνει πολλά για να καταστεί δυνατή η ασφάλεια των διεθνών ταξιδιών, γνωρίζουμε ότι η κρίση έχει τελειώσει. Η εναρμόνιση, ο συντονισμός και η ψηφιοποίηση των μέτρων μείωσης των κινδύνων που σχετίζονται με τα ταξίδια COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών δοκιμών, ανίχνευσης και εμβολιασμού, είναι ουσιαστικά θεμέλια για την προώθηση ασφαλών ταξιδιών και την προετοιμασία για την ανάκαμψη του τουρισμού, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. “

Πηγή: tourismtoday.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ