Τοπικές Ειδήσεις

Με συναινετικές διαδικασίες η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Θετικά αποφάνθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου σχετικά με την ‘Συμμετοχή της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε εκθέσεις τουρισμού της Ελλάδας και του εξωτερικού για το έτος 2021’ την οποία εισηγήθηκε, ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, ενώ πολύς λόγος έγινε και για τον απολογισμό πεπραγμένων έτους 2019.
Για τις τουριστικές εκθέσεις, το θέμα εισηγήθηκε ο κ. Ταρασλιάς ζητώντας την έγκριση του Σώματος –καθώς οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές.
«Να ευχηθούμε να γίνουν τα εμβόλια και να ανοίξουν σύντομα οι τουριστικές αγορές και να εκπροσωπηθεί η Ρόδος σε όλες», είπε ο κ. Φ.Χατζηδιάκος, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε ο κ.Δ.Κρητικός σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων και σε ποια άτομα διατίθενται και ζητήθηκε ενημέρωση για τον ΠΡΟΤΟΥΡ.
Απαντώντας ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πέρσι τέτοιες εποχές, ετοιμαζόμασταν για την έκθεση στο Βερολίνο ενώ θα ακολουθούσε η έκθεση στην Μόσχα. Και ξαφνικά, μάθαμε ότι δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε. Θυμάμαι την αγωνία των επαγγελματιών όταν έμαθαν ότι αναβλήθηκαν όλα.
Αναφορικά με το θέμα των εκθέσεων: ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η σημερινή ανάγκη να ανοίξουμε και να επανέλθουμε στην κανονικότητα με κάθε τρόπο, προσκρούει πάνω στο τι πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει. Μας ενδιαφέρει να είμαστε όλοι πάλι εδώ. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ και η Διεύθυνση Τουρισμού αγωνίζονται, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι να επαναλειτουργήσει η τοπική οικονομία η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από τον Τουρισμό. Αυτό είναι το πιο μελετημένο σχέδιο που έχουμε ετοιμάσει. Οι εκθέσεις γίνονται ψηφιακά, με τρόπους που δεν υπήρχαν πριν –όπως παλαιότερα με τα περίπτερα κ.λπ. Όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα το αύριο, κάνει λάθος. Εμείς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τον Τουρισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κόσμος περιμένει να δουλέψει και να βγάλει το ψωμί του από τον Τουρισμό. Αυτή είναι η άποψή μου».
Συμπληρώνοντας κ. Κ.Ταρασλιάς ανέφερε: «Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα στον Δήμο Ρόδου σχετικά με τις δράσεις στον Τουρισμό. Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε όλοι μαζί. Δεν έχουμε άλλες πολυτέλειες. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων. Σε δύο μήνες είναι υποχρέωσή μας, να είμαστε έτοιμοι εν καιρώ. Φέτος θα είναι πολύ περιορισμένα τα ταξίδια αφού δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις, λόγω κορωνοϊού».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος κ. Θ.Στάμος για την επαναλειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ: «Χωρίς περιττά έξοδα, θα προχωρήσουμε και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για την προσέλκυση τουριστών στην Ρόδο. Γνωρίζουμε την κατάσταση και με τα νέα στοιχεία, είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά». Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως.
-Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης α. Έγκριση του Ειδικού Κανονισμού Τουριστικού Λιμένα -Μαρίνα Ρόδου, προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τουρισμού, β. Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Ρόδου στην Επιτροπή καθορισμού χρήσης επιφανειακού υδάτινου αποδέκτη, γ. πραγματοποίηση στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από την κτηνίατρο κ. Ζαχαρούλα Τσαβαρή και δ. Εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της ελιάς στον Δήμο Ρόδου κατά το έτος 2021, επίσης εγκρίθηκαν ομοφώνως.
Ο Απολογισμός
Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής έτους 2019
Πολύς λόγος έγινε κατά την συζήτηση για την έγκριση του Απολογισμού Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής έτους 2019. Την εισήγηση έκανε η γραμματέας κα Νικολαΐδου (λόγω δικαιολογημένης απουσίας του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Τ. Καμπούρη). Για το θέμα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος κ. Αν. Καμπουράκης, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μερικές φορές οι εποχές επιβάλλουν συμπεριφορές αλλά εμείς ως άνθρωποι είμαστε πολύ μικροί για να μην βλέπουμε το δάσος. Το 2019 ήταν μια χρονιά προεκλογική, εκλογική και μετεκλογική έως ότου αναλάβει η σημερινή δημοτική αρχή. Αυτά που στα δικά μου μάτια είναι πολύ σημαντικά είναι οι αιρετοί και στον Δήμο Ρόδου, έχουν μια μοναδική άποψη για το πώς θα έπρεπε ο Δήμος να υπηρετεί τα συμφέροντα των Ροδιτών. Και οι αιρετοί και οι υπηρεσιακοί, οφείλουν να υπηρετήσουν τον δημότη σύμφωνα με αυτά που προβλέπει ο Νόμος -προς το συμφέρον του δημότη. Δεν καταλαβαίνω γιατί το διπλογραφικό σύστημα έχει τύχει του μικρότερου… σεβασμού! Η άποψη του ταμία ότι αυτός κρατάει εγγυητικές επιστολές και δεν ευθύνεται εάν έχουν… λήξει, θα ήταν το ανέκδοτο του μήνα! Το 2019, μας έχει αφήσει πολλές ανοιχτές πληγές, με υπεύθυνους, ανεύθυνους, έμπειρους, σοφούς ή καλύτερα δοκησίσοφους…»
Επιπλέον, ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στις συμβάσεις που το 2019 η απερχόμενη (τότε) δημοτική αρχή, συνέχιζε να υπογράφει ενώ αναφέρθηκε σε μία σύμβαση που υπεγράφη το 2018 και η προκήρυξή της έγινε το 2013. Μέσα στο 2019 πήρε 3η παράταση (4 μήνες), χωρίς οικονομικό αντικείμενο.
«Το 2019 δεν με κάνει περήφανο για την διαχείριση του Δήμου Ρόδου –διότι δεσμεύουν τον Ροδίτη και όχι εμένα, προσωπικά. Το 2019 άκουσα ότι η πόλη θα λάμψει από τα 30.400 φωτιστικά. Άκουσα ότι ο οδοφωτισμός θα μειωθεί –και θα κέρδιζε ο Ροδίτης από την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Τελικά, έκπληκτος πληροφορήθηκα ότι αυτά θα φτάσουν κοντά στα 6εκ ευρώ το χρόνο. Αυτή ήταν η εξοικονόμηση;»
Ευχήθηκε πάντως, την επόμενη προεκλογική χρονιά να μην συμβούν όσα συνέβησαν το 2019!
-Επίσης αναφέρθηκε και στο ‘Ήχος και Φως’ καθώς και στο οικόπεδο του ‘Ψιμόριφου’, λέγοντας πως ο Δήμος Ρόδου στερήθηκε πολλά έσοδα. «Δεν μπορώ να συγχωρήσω την αυθαίρετη, παράτυπη, ελαττωματική τροποποίηση για την χρήση του ‘Δημοτικού Ανθόκηπου’ που μεταλλάχθηκε σε ‘Δημοτικό Πάρκο’. Σήμερα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ΄με σοβαρότητα την κατάσταση…»
-Τοποθετούμενος ο τέως δήμαρχος κ. Φ.Χατζηδιάκος ανέφερε τα εξής: «Θα μιλήσουμε όταν θα έρθει η ώρα… Ο κ. δήμαρχος, παρεξηγήθηκε όταν του είπα ότι έχει εμμονές. Του χρόνου να δούμε ποια χρονιά θα είναι. Σήμερα δεν είχα καμία διάθεση να αναφερθώ σε αυτά. Εάν δεν υπέγραφα τα έργα, δεν θα είχαν γίνει ούτε ασφαλτοστρώσεις, ούτε κανένα έργο διότι έληγαν οι προθεσμίες. Είδα μια έκθεση 176 σελίδες και χάρηκα για τους υπηρεσιακούς. Για τον ταμία, υπάρχει και πολιτική ηγεσία. Θα έλεγα μπράβο και στους υπηρεσιακούς και στους αιρετούς. Εάν δεν υπήρχαν οι λάμπες LED θα κουτουλούσαν οι Ροδίτες… Η ανάδοχος κοινοπραξία δεν έχει εισπράξει ακόμη τίποτα. Επειδή αναφέρεστε συνέχεια στο ‘Ηχος & Φως’, είχε περάσει από Ελεγκτικό. Είχε και στελέχη που έχει σήμερα η παράταξη Καμπουράκη. Όπως εγώ δεν μπορώ και δεν θέλω να γίνω ποτέ ξενοδόχος, εσείς δεν μπορείτε να γίνετε ποτέ δήμαρχος».

Απάντηση Καμπουράκη
στον Χατζηδιάκο
Σκληρή ήταν η απάντηση του δημάρχου στον προκάτοχό του:
«Το αν θα γίνω δήμαρχος, έχει κριθεί στις περασμένες εκλογές!» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε για τις εξελίξεις με το Ελεγκτικό και τις παρατάσεις που εδόθησαν. «Συνέβησαν… αδιανόητα πράγματα με τα ακίνητα του Δήμου Ρόδου», είπε μεταξύ άλλων.
-Σημειώνεται πως τόσο ο Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής έτους 2019, όσο και το θέμα του Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Δήμου Ρόδου για τη χρήση οικονομικού έτους 2019, ψηφίστηκαν ομοφώνως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου