Καλεσμένος στην εκπομπή Αταίριαστοι του ΣΚΑΙ με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα, ήταν την Τετάρη (27/1/2016) ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχολίασε δεικτικά την πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό που κατατέθηκε κατά τη συζήτησή στη Βουλή. Αναφέρθηκε ακόμη, διεξοδικά, και με παραδείγματα στις μειώσεις που πρόκειται να υπάρξουν στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στο ασφαλιστικό των αγροτών, όπου ο Νεκτάριος Σαντορινιός παρουσίασε όλες τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, αλλά και την- σε αντιδιαστολή- πρόταση της Ν.Δ. που ουσιαστικά «καίει» τις επιδοτήσεις των αγροτών για χάρη των εισφορών (http://download.skai.gr/201601/video/asfal20160127.mp4).

Κριτική στις προτάσεις της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε την πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ. δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της Τρίτης 26/1/2016 στη Βουλή. «Νομίζω ότι έγινα πολύ σοφότερος μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή γιατί άκουσα την θρυλούμενη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Ασφαλιστικό και κατάλαβα το πόσο νέο- φιλελεύθερη είναι. Ανέφεραν εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και άρα μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων, όπως επίσης και μείωση των συντάξεων των ευγενών ταμείων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι). Ακούσαμε επίσης, συμπλήρωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, τον κ. Μητοστάκη να προτείνει, την κατάργηση της προσφάτως μικρής αύξησης που δόθηκε στους δημόσιους υπαλλήλους- άλλωστε, σχολίασε οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η «εμμονή» του κ. Μητσοτάκη. «Η πρόταση της Ν.Δ. δε μπορεί να είναι βιώσιμη και το ίδιο πιστεύει και ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο βουλευτής.

Για το διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε ότι το ασφαλιστικό έχει διαλυθεί από το PSI, τα δομημένα ομόλογα και τα θαλασσοδάνεια. «Αν δεν ψηφιστεί το προτεινόμενο ασφαλιστικό, δε θα υπάρξουν λεφτά για συνάξεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να υπάρξει, υποστήριξε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ένας ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης. Γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και ενιαίοι κανόνες ασφαλίστρων και συντάξεων. Καταλαβαίνω, πρόσθεσε, ότι την Ν.Δ. την ενοχλεί αυτή η πρόταση γιατί δε θέλουν οι πλούσιοι φίλοι τους να πληρώσουν παραπάνω.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η δική μας πρόταση, είναι αναδιανεμητική και δεν περιλαμβάνει μειώσεις για τις κύριες συντάξεις», ανέφερε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, σχολίασε ο βουλευτής, να υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού εισφορών και συντάξεων.
Αναλυτικά, είπε, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ότι στα χαμηλά εισοδήματα μέχρι 12.000€ θα υπάρξουν μειώσεις στις εισφορές. Εξήγησε ακόμη ο Νεκτάριος Σαντορινιός ότι στα εισοδήματα από 12.000€- 15.000€ θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα οι εισφορές, ενώ για τα άνω των 15.000€ εισοδήματα, μετά την συνάντηση που έγινε με τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα υπάρξουν βελτιώσεις στην πρόταση της κυβέρνησης.

Για τους Αγρότες
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε αρχικά ότι οι αγρότες έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα στο εισόδημά τους γιατί είχαν για χρόνια να πάρουν επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε έδωσε επιδοτήσεις της περιόδου 2008-2014. Το Δεκέμβριο δώσαμε 2δις στους αγρότες, σχολίασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός εξήγησε λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό των αγροτών που αιτιολογούν την ανάγκη μεταρρύθμισης και σε αυτό τον κλάδο. Σήμερα, είπε, για τους αγρότες ισχύει μια ελάχιστη βασική σύνταξη των 172,8€, η οποία μειώνεται κάθε χρόνο κατά 14,4€ με βάση την νομοθεσία του 2458/1997. Αυτό σημαίνει ότι το 2026 δε θα υπάρχει βασική σύνταξη για τους αγρότες. Επίσης, με νόμο της Ν.Δ. έγινε υποχρεωτική η ωρίμανση των κλιμακίων των αγροτών και επακόλουθα, σχολίασε, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών που σήμερα πληρώνουν 954€- σε 6 χρόνια από τώρα θα βρεθεί στα 1.600€, αύξηση δηλαδή περισσότερη από αυτή που προτείνουμε εμείς.
Η πρότασή μας για τους αγρότες, δήλωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, εμπεριέχει μια μεταβατικότητα ως προς την εφαρμογή και μάλιστα ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι διατεθειμένος να γίνουν ακόμη και σε πιο βραδείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις. Ακόμη, στο θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές των συζύγων των αγροτών, η πρότασή μας, είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, είναι να ασφαλίζονται με εργόσημο, το οποίο θα υπολογίζεται στα έξοδα.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η Ν.Δ. προτείνει εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών από τις επιδοτήσεις που πρόκειται να πάρουν. Ουσιαστικά δηλαδή, σχολίασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, η Ν.Δ. προτείνει στο 54% των αγροτών που χρωστάνε στον ΟΓΑ να μην πάρουν επιδότηση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ