Ειδήσεις

«Χριστουγεννιάτικο» κήρυγμα μίσους από τον Τσέχο Πρόεδρο

Λάδι στη φωτιά των αντιμεταναστευτικών αντιλήψεων της τσεχικής κοινωνίας δείχνει να ρίχνει ο πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζέμαν, ο οποίος στο χριστουγεννιάτικό του μήνυμα χαρακτήρισε το προσφυγικό ρεύμα ως «οργανωμένη εισβολή» κάτι που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας.

Αφού αρχικά αναφέρθηκε στη θετική πορεία της τσεχικής οικονομίας, στην ανάπτυξη της χώρας καθώς και στις αυξήσεις των μισθών και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση μέσα στο 2016 και ειδικά των συνταξιούχων, ο Μίλος Ζέμαν επιδόθηκε σε ένα ακραίο αντιμεταναστευτικό κήρυγμα, αποκαλώντας τη μαζική μετακίνηση προσφύγων ως έναν Δούρειο Ίππο που θα αποδειχθεί προσχεδιασμένη οργανωμένη εισβολή στην Ευρώπη:

«Mερικές φορές αισθάνομαι σαν την Κασσάνδρα που προειδοποιεί για τον Δούρειο Ίππο που εισέρχεται στην πόλη και είμαι βέβαιος πως αυτό που σήμερα αντιμετωπίζουμε είναι μια οργανωμένη εισβολή και όχι μια αυθόρμητη κίνηση προσφύγων» είπε χαρακτηριστικά, διεγείροντας ακόμη περισσότερο τα ρατσιστικά αντανακλαστικά των τσέχων πολιτών που σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε ποσοστό 70% τάχθηκε κατά της εισόδου προσφύγων στη χώρα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Τσεχίας αναφέρθηκε με επικριτικούς χαρακτηρισμούς στους νέους, όπως είπε, άνδρες που «προτιμούν να εγκαταλείπουν τη Συρία αντί να παραμείνουν εκεί και να μάχονται το Ισλαμικό Χαλιφάτο»:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών αποτελείται από νέους υγιείς άνδρες και χωρίς οικογένειες. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν παίρνουν τα όπλα και δεν πολεμούν για την ελευθερία της πατρίδας τους ενάντια στο ισλαμικό κράτος;» είπε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας πως η στάση τους αυτή «αντικειμενικά ενισχύει το ISIL».

Μάλιστα ο Ζέμαν χρησιμοποίησε και ως παράδειγμα τους Τσέχους οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής (1939-1945) «για να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας και όχι για να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα στη Βρετανία».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα επέκρινε την ομιλία του προέδρου, εκτιμώντας ότι επανέλαβε «τις προκαταλήψεις του και τη συνηθισμένη απλούστευση των γεγονότων».

thepressproject.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου