Συνεντεύξεις

Κώστας Μηνέττος: «Η Ρόδος είναι ανθεκτική στις κρίσεις, είναι ένας καθιερωμένος προορισμός»

Σε μία από τις σπάνιές του συνεντεύξεις, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μηνέττος μιλά στη «δ» για το αποτύπωμα της φετινής τουριστικής σεζόν και το μεγάλο ρεκόρ των 2,5 εκατομμυρίων τουριστικών αφίξεων. Τονίζει ότι παρά την υπέρογκη αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων το αποτέλεσμα είναι άκρως θετικό. Και στην μεγάλη αυτή τουριστική επιτυχία της Ρόδου, σημαντική ήταν η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με σύγχρονες και μοντέρνες ξενοδοχειακές μονάδες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και απαιτήσεις των επισκεπτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γ.γ. της ΕΞΡ, κ. Κωνσταντίνου Μηνέττου:
• Κύριε Μηνέττο, η Ρόδος κατάφερε να καταρρίψει φέτος κάθε προηγούμενο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων. Ποιο είναι όμως το αποτύπωμα της επιτυχίας αυτής σε πρακτικό επίπεδο για τον κλάδο της φιλοξενίας και γενικότερα για τον τόπο;
Αδιαμφισβήτητα, η φετινή τουριστική σεζόν ήταν η καλύτερη που υπήρξε ποτέ σε επίπεδο αφίξεων. Οι ρυθμοί ανάκαμψης έπειτα από τη διετή πανδημική κρίση ήταν πρωτοφανείς, οδηγώντας τη Ρόδο σε ένα νέο τουριστικό ρεκόρ!
Προσωπικά δεν ανήκω σε αυτούς που συμμερίζονται τον υπέρμετρο ενθουσιασμό για τη μεγάλη αυτή επιτυχία, αφού κληθήκαμε να δουλέψουμε με ένα εντελώς διαφορετικό κοστολόγιο λόγω των πληθωριστικών τάσεων, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας κ.ο.κ.…
Παρόλη την αύξηση των λειτουργικών εξόδων, στο τέλος της ημέρας το αποτύπωμα της φετινής σεζόν είναι θετικό. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα είχε συμβεί, εάν δεν σημειωνόταν η τόσο μεγάλη τουριστική ανάκαμψη στη Ρόδο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά.
• Πού οφείλονται κατά τη γνώμη σας οι εντυπωσιακά υψηλοί ρυθμοί ανάκαμψης του ροδιακού τουρισμού έπειτα από την διετή πανδημική κρίση;
Αυτό το εκπληκτικό νούμερο των 2,5 εκατομμυρίων επισκεπτών που κατάφερε να προσελκύσει φέτος η Ρόδος, προκύπτει από κρατήσεις που έγιναν πριν την πανδημία και τα voucher που εξαργυρώθηκαν φέτος σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρόδος, κέρδισε την εμπιστοσύνη των επισκεπτών και των τουρ οπερέιτορς έχοντας διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία την πανδημική κρίση, κατακτώντας μία θέση ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης. Στην καλή εικόνα της Ρόδου συνέβαλε και συμβάλλει ο ξενοδοχειακός κλάδος με σύγχρονα και ανακαινισμένα ξενοδοχεία που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες. Και η ικανοποίηση των επισκεπτών αποτυπώνεται σε έρευνες και μετρήσεις που έχουν γίνει από τουρ οπερέιτος και ινστιτούτα.
Στο φετινό καλό αποτέλεσμα συνετέλεσε και η άψογη λειτουργία του αεροδρομίου Ρόδου. Οι εργαζόμενοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και αντίθετα με αεροδρόμια της Ευρώπης, δεν είχαμε ακυρώσεις πτήσεων. Και όχι απλά δεν είχαμε ακυρώσεις, αλλά στην πορεία προστέθηκαν νέες. Οφείλουμε τέλος να επισημάνουμε ότι σημαντική ήταν και η συμβολή των στοχευμένων ενεργειών προβολής που έγιναν από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
• Ποια είναι τα μηνύματα για το 2023; Πιστεύετε ότι η Ρόδος θα καταφέρει να διατηρήσει τη φετινή δυναμική;
Είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συγκεκριμένα συμπεράσματα. Υπάρχουν κάποιες θετικές τάσεις από όλες σχεδόν τις αγορές αυτή τη στιγμή. Έχει προστεθεί ένας μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων από την Αγγλία και την Γερμανία, ενώ σε επίπεδο προκρατήσεων, το κλίμα είναι θετικό. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε καλά το 2023. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Τουρισμός, όπως έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές, είναι ένα ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν. Ένας αστάθμητος παράγοντας μπορεί να τα ανατρέψει όλα τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η Ρόδος είναι ανθεκτική στις κρίσεις, είναι ένας καθιερωμένος προορισμός που μπορεί να διαχειριστεί με απόλυτη επάρκεια και επαγγελματισμό κάθε δύσκολη περίσταση.


• Η ενεργειακή κρίση αποτελεί βραχνά για τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού. Πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί για τον ξενοδοχειακό κλάδο;
Η ενεργειακή κρίση αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο μας. Γι’ αυτό και είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία της νομοθετικής ρύθμισης ώστε να επιτραπεί άμεσα η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου εξαιρούνται από το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, καθώς το νησί μας δεν είναι συνδεδεμένο στο εθνικό δίκτυο.
Και μπορεί η τωρινή Κυβέρνηση να είναι μακράν η φιλικότερη απέναντι στις επενδύσεις, η έλλειψη της καλωδιακής σύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτεί τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα μετά τις παρεμβάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο νησιωτικός ΦΠΑ θα ήταν το σημαντικότερο αντισταθμιστικό μέτρο στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος, προς το παρόν όμως δεν φαίνεται να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την επιστροφή του κεκτημένου δικαιώματος των νησιών μας.

• Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η έλλειψη του αναγκαίου εργατικού δυναμικού στον ξενοδοχειακό κλάδο; Θα υπάρξει κάποια νέα πρωτοβουλία από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
Η πλατφόρμα σύνδεσης των εργαζομένων με τα ξενοδοχεία ήταν μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου την οποία υιοθέτησαν και άλλοι στην πορεία. Ασφαλώς και δεν είναι εφικτό να λυθεί το πρόβλημα μέσω της πλατφόρμας.
Θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών για την παραμονή τους στη χώρα μας έως και έξι μήνες, όπως έγινε και με τους εργάτες γης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ότι αποτελεί ένα από τα επακόλουθα της πανδημίας. Ένα ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιοδοτήθηκε, κάποιοι αλλοδαποί μετοίκησαν σε άλλες ευρωπαϊκές και πιο ανεπτυγμένες χώρες που δεν έζησαν την δημοσιονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα και άλλοι αναζήτησαν 12μηνη απασχόληση έστω και με λιγότερες απολαβές.
Και είναι μύθος ότι οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στον κλάδο της φιλοξενίας λόγω των χαμηλών αμοιβών. Η Ρόδος απέδειξε με την νέα τοπική κλαδική σύμβαση ότι είναι πάντα μπροστά από τις εξελίξεις, ότι τιμά τους εργαζόμενους οι οποίοι αποτελούν την ψυχή των ξενοδοχείων.
Το θέμα της έλλειψης εργαζόμενων, θα μας απασχολήσει και το 2023 γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη δρομολόγηση πιθανών λύσεων. Μπορούμε να παρέχουμε στέγη σε έως και 5000 εργαζόμενους από την υπόλοιπη Ελλάδα με απώτερο στόχο οι άνθρωποι αυτοί να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία και να παραμείνουν εδώ.

• Η βιωσιμότητα και η αειφορία αποτελούν μια ισχυρά ανερχόμενη τάση σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας. Η Ρόδος κάνει τα πρώτα της βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Πόσο έτοιμη είναι να κερδίσει το στοίχημα και ποια μπορεί να είναι η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου σε ένα πιο …πράσινο τουρισμό;
Αρχικά, η αειφορία και η βιωσιμότητα είναι στάση ζωής και αφορά όλους μας. Στον κλάδο του Τουρισμού, η βιωσιμότητα αποτελεί μία αυξανόμενη τάση σε σημείο που ο πελάτης προσέχει ακόμη και τον τύπο του αεροπλάνου με το οποίο θα ταξιδέψει. Για τον λόγο αυτόν αναγκάζονται πλέον οι εταιρείες να αλλάζουν αεροσκάφη με νέα που εκπέμπουν σημαντικά λιγότερους ρύπους.
Το ίδιο θα συμβεί και στα ξενοδοχεία… Σε βάθος πενταετίας, αν όχι νωρίτερα. Ο πελάτης θα επιλέγει ξενοδοχείο με βάση το πόσο «πράσινο» είναι. Αντίστοιχα, οι τουρ οπερέιτορς θα κατηγοριοποιούν τα ξενοδοχεία σε πράσινα και σε …μαύρα. Θα πωλούν μόνο τα πρώτα και δεν θα συνεργάζονται με τα δεύτερα. Είναι λοιπόν μονόδρομος ο σεβασμός στο περιβάλλον και η στροφή σε πιο πράσινες επιλογές. Γι΄ αυτό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το TUI COLAB Project. Είναι μία σπουδαία πρωτοβουλία που στόχο έχει να μετατρέψει τη Ρόδο σε υπόδειγμα πράσινου προορισμού.

• Κλείνοντας κύριε Μηνέττο, ο όμιλός σας έχει γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στα τελευταία χρόνια. Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε ποια είναι τα επόμενα επενδυτικά σχέδιά σας;
Την τελευταία τετραετία κάναμε δύο νέες επενδύσεις, δύο νέα ξενοδοχεία ενεργειακής κλάσης Α+ (από τα ελάχιστα πανελληνίως) και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για μία νέα επένδυση πιο κοντά στην πόλη της Ρόδου. Για την ώρα έχουμε βάλει στον πάγο τα νέα επενδυτικά σχέδια, καθώς τα κόστη έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των συνθηκών που περιγράψαμε νωρίτερα. Παράλληλα, είναι στις κύριες μας προτεραιότητες η ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιότερων ξενοδοχείων του ομίλου.

Πηγή φωτογραφιών money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου