Τοπικές Ειδήσεις

Κακοκαιρία “Γηρυόνης”: 125 χιλιοστά βροχής μέσα σε τέσσερις ώρες στη Ρόδο!

Πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ρόδου ήταν ο όγκος νερού που έπεσε στο νησί από την Κυριακή 24 μέχρι και την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, ξυπνώντας τις εφιαλτικές μνήμες του Νοεμβρίου 2013 όταν τέσσερις συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια της φονικής νεροποντής. Ο “Γηρυόνης” αποδείχθηκε δηλαδή πιο άγριος και πιο καταστροφικός.

Η Ρόδος, τη Δευτέρα, γλίτωσε τα χειρότερα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και με βάση τα δεδομένα που κατέγραψε ο σταθμός που βρίσκεται εγκατεστημένος στον Εμπωνα, έπεσαν 152 χιλιοστά βροχής σε 11 περίπου ώρες εκ των οποίων τα 125 χιλιοστά σε διάστημα περίπου 4 ωρών, και πιο συγκεκριμένα από τις 12:30 έως τις 16:40 της Δευτέρας 25/11!!!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “δ”, και προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο όγκος νερού που δέχθηκε το νησί προχθές Δευτέρα, στις πλημμύρες που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου 2013, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους παρασυρόμενοι από χειμάρρους και σύμφωνα πάλι με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τότε μέσα σε 48 ώρες είχαν πέσει 162mm βροχής!
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στις φονικές πλημμύρες του 2013 έπεσαν 162 mm βροχής μέσα σε 48 ώρες και προχθές Δευτέρα έπεσαν 125 mm βροχής μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ωρών (!), πλημμυρίζοντας κυριολεκτικά όλο το νησί. Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι αν η προχθεσινή νεροποντή είχε μεγαλύτερη διάρκεια, το πρώτο φως της ημέρας θα απεκάλυπτε εικόνες βιβλικής καταστροφής εξαιτίας της ραγδαιότητας της βροχής και του πρωτοφανούς όγκου νερού.
Συνολικά το διήμερο Κυριακής – Δευτέρας 24 και 25 Νοεμβρίου 2019 καταγράφηκαν 154 χιλιοστά στον Έμπωνα, 100 χιλιοστά στην πόλη της Ρόδου και στη Λίνδο και 39 χιλιοστά στην Κατταβιά.


Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία της βροχόπτωσης στο σταθμό του Έμπωνα τη Δευτέρα 25/11.


Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι και την Δευτέρα, καθ΄όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας η ερασιτεχνική μετεωρολογική ομάδα “Κυκλώνας Ρόδου” με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μανωλά που αριθμεί χιλιάδες μέλη από όλο τον νομό, με συνεχείς αναφορές, έδινε το στίγμα του καιρού προειδοποιώντας και ενημερώνοντας συνεχώς τους πολίτες για τα μέτωπα της κακοκαιρίας όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, δίνοντας την ευκαιρία στους νησιώτες αλλά και στους φορείς να προετοιμαστούν αλλά και να επέμβουν για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου