Ειδήσεις

Η Θέμις εγκυμονεί πολιτικές εξελίξεις

Τις πολιτικές εξελίξεις και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να πυροδοτήσουν, ανά πάσα στιγμή, και να επηρεάσουν –ακόμη και σημαντικά– δικαστικές ενέργειες και αποφάσεις για υποθέσεις που βρίσκονται σε έρευνα ή άλλες που αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησης δικαστικών και εισαγγελικών αρχών.

Σε μια περίοδο που οι πολιτικές ισορροπίες και αντιθέσεις δοκιμάζονται από την παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, υποθέσεις με εμφανές πολιτικό πρόσημο και με δεδομένο το ενδιαφέρον που διαθέτουν, βρίσκονται σε δικαστική διερεύνηση, άλλες σε προχωρημένο στάδιο και άλλες στην αρχή, όπως και αποφάσεις δικαστικών συμβουλίων και δικαστηρίων, που μπορεί να δημιουργήσουν πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και στο οικονομικό της επιτελείο.

Η Δικαιοσύνη άλλωστε τις τελευταίες δεκαετίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, διαδραμάτισε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, είτε με αποφάσεις της είτε με έρευνες που δρομολόγησε σε κρίσιμες φάσεις της πολιτικής ζωής, αποτελώντας, κατά πολλούς, τον απρόβλεπτο παράγοντα των όποιων εξελίξεων.

Η υπόθεση Κοσκωτά, το Βατοπέδι, η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής και πολλές άλλες είναι μόνον ενδεικτικές αναφορές για τις συνέπειες που προκλήθηκαν από δικαστικές ενέργειες στο πεδίο της πολιτικής και των εξελίξεών της.

Φρεγάτες και Novartis

Σε κάθε περίπτωση, αυτή την εποχή, πολλές είναι οι δικαστικές έρευνες που έχουν ήδη δρομολογηθεί με πολιτικό ενδιαφέρον και με ενδεχόμενη επιρροή στις εξελίξεις, αν καταδειχθεί με στοιχεία η εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Οι έρευνες, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σε υποθέσεις παλιών εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως οι συμβάσεις για τις φρεγάτες και άλλες επί εποχής Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και εκείνες για την υπόθεση της Novartis, πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας που ερευνάται για δίκτυο δωροδοκιών και στη χώρα μας, αποτελούν έρευνες αιχμής αυτό τον καιρό για τις δικαστικές αρχές. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω έρευνες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα που πρόσφατα διετάχθη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, που είναι στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, δρομολογήθηκε ήδη από την Εισαγγελία Διαφθοράς, θέτοντας και αυτή την υπόθεση σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, όπως είναι και άλλες, που αφορούν διαδικασίες και πρακτικές στο τραπεζικό σύστημα, η έρευνα για δάνεια στελεχών της τράπεζας Πειραιώς, αλλά και η έρευνα για τα λεγόμενα Paradise Papers.

H συγκεκριμένη έρευνα, που έχει διαταχθεί από την επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη, προστίθεται στις έρευνες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για σειρά από λίστες (Μπόργιανς, Ρηνανίας και άλλες), με το ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών να επικεντρώνεται πρωτίστως στην αναζήτηση στοιχείων για διακίνηση μαύρου χρήματος, ακόμα και πολιτικού, καθώς και εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Τα στοιχεία άλλωστε για τα λεγόμενα Paradise Papers, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν ήδη προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις και αιχμηρές αναφορές στη Βουλή. Εκτός όμως από τις εισαγγελικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν και το πολιτικό ενδιαφέρον του πράγματος, υποθέσεις, όπως εκείνη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που βρίσκεται –και πάλι– σε δικαστικό έλεγχο από τον Αρειο Πάγο, αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, ανοικτό θέμα με πολιτικό πρόσημο και ενδιαφέρον που ξεπερνά τα ελληνικά δεδομένα και αγγίζει ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η υπόθεση Γεωργίου, που εκδικάστηκε κατόπιν αναίρεσης, δεύτερη κατά σειρά, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, απασχολεί τις ελληνικές δικαστικές αρχές επί χρόνια, ύστερα από αλλεπάλληλες απαλλαγές και εκ νέου διερευνήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009 και τις ενστάσεις που έχουν προβληθεί για ενδεχόμενη ευθύνη του τότε επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής.

Πάντως, η απόφαση του αρμοδίου τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, όπου εκδικάστηκε και η αναίρεση για την υπόθεση Γεωργίου, αναμένεται, προ των εορτών, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης και με δεδομένο το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον Ευρωπαίων παραγόντων για το θέμα, που έχει προκαλέσει –κατά καιρούς– τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και εκπροσώπους των θεσμών.

O νόμος Κατρούγκαλου

Πέραν του θέματος Γεωργίου, υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό και πολιτικό αντίκρισμα που βρίσκονται υπό δικαστική κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούν σημαντικές κυβερνητικές επιλογές στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως για παράδειγμα οι βασικότερες διατάξεις του αποκαλούμενου «νόμου Κατρούγκαλου», αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από κυβερνητικής –και όχι μόνον– πλευράς.

Οι περικοπές των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου, που έχουν προσβληθεί δικαστικά ενώπιον Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και η δικαστική κρίση επί του θέματος, απασχολούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ενδεχόμενες αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των εν λόγω οικονομικών μέτρων θα συνεπάγονται, πέραν των συνεπειών στο πεδίο της πολιτικής διαχείρισης, και συνέπειες με οικονομικό κόστος.

Εν αναμονή του ΣτΕ

Μεγάλου ενδιαφέροντος είναι και οι επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για σημαντικές επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως το Ελληνικό, αλλά και κυβερνητικές επιλογές που σηματοδοτούν πολιτικές πρακτικές, όπως η κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, η οποία επίσης εκκρεμεί προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο, καθώς και η νέα διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, που έχει προσβληθεί στο ΣτΕ για την τιμή εκκίνησης, και άλλα θέματα. Είναι νωπή άλλωστε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, που τίναξε στον αέρα τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών πριν από περίπου έναν χρόνο, κρίνοντας τον σχετικό νόμο αντισυνταγματικό και ακυρώνοντας κυβερνητικούς σχεδιασμούς και προσδοκίες στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ.

Έντυπη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου