Ειδήσεις

Εκρυθμη η κατάσταση στις φυλακές της Κω

Εκρυθμη είναι η κατάσταση μεταξύ των κρατουμένων στις δικαστικές φυλακές της Κω αφού η τριτοκοσμική κατάσταση εξαιτίας του “οverbooking” στους τρείς θαλάμους κράτησης συνοδεύεται πλέον και με επιδημία γρίπης, αλλά και με κρούσμα… φυματίωσης.
Κρατούμενοι, που ζουν κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αναγκαζόμενοι μάλιστα να κοιμούνται ακόμη και σε στρώματα θαλάσσης στο πάτωμα αλλά και σε πατάρι πάνω από τουαλέτες, επικοινώνησαν χθες με συντάκτη της «δημοκρατικής» και απηύθυναν έκκληση για τη λήψη μέτρων.
Mόνο το άκουσμα της λέξης «φυλακή» αρκεί για τους περισσότερους ανθρώπους να προκαλέσει άσχημους συνειρμούς ή ακόμα και πανικό στην σκέψη στέρησης της προσωπικής ελευθερίας. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει περίεργες ιστορίες να συμβαίνουν εκεί ή έχουμε παρακολουθήσει κινηματογραφικές ταινίες που ενεργοποιούν το φόβο.
Αν περάσει μάλιστα στο μυαλό του καθενός η ιδέα του πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να βρεθεί έγκλειστος, έστω και για χρέος λίγων ευρώ, η ανησυχία μεγαλώνει.
Ο εγκλεισμός από μόνος του αποτελεί βαρύτατη ποινή μιας και το αγαθό της ελευθερίας δεν αναπληρώνεται με τίποτα. Το να τιμωρείσαι όμως να κοιμάσαι στο πάτωμα, αγκαλιά με τις παντόφλες του διπλανού σου, δεν συνιστά απλώς τιμωρία αλλά κάτι πολύ περισσότερο.
Οι φυλακές Κω δεν είναι παρά ένα παλιό ιταλικό κτίσμα, που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές για στρατιωτικές ανάγκες, σε μια έκταση 7-8 στρεμμάτων. Η στενότητα χώρων είναι χαρακτηριστική από το γραφείο του διευθυντή, τους προθαλάμους, τα μαγειρεία, τις τουαλέτες, τους θαλάμους και το προαύλιο, όπου οι κρατούμενοι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Διαβαίνοντας την κεντρική πύλη ο επισκέπτης νιώθει κιόλας το πρώτο σφίξιμο στην καρδιά.
Στις φυλακές της Κω δεν υπάρχει καθόλου υγειονομικό προσωπικό, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό δηλαδή ούτε γιατρός, ούτε ψυχίατρος, ούτε ψυχολόγος ούτε καν νοσηλευτής. Το αποτέλεσμα είναι να υποχρεώνονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να αναλαμβάνουν αυτούς τους δύσκολους ρόλους με τη βοήθεια κάποιων εξωτερικών συνεργατών ή εθελοντών.
Οι φυλακές δεν μπορούν από την άλλη πλευρά να υλοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα επανένταξης λόγω στενότητας χώρου.
Όπως κατήγγειλαν κρατούμενοι στη «δημοκρατική», σε 90 διαθέσιμα κρεβάτια στους τρείς θαλάμους κράτησης καλούνται να κοιμηθούν 187 κρατούμενοι (σε 177 αναφέρεται η δύναμη αρμοδίως). Σε καθένα από τους τρείς θαλάμους μένουν επιπλέον 26 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων κοιμούνται σε πρόχειρα στρώματα σε πατάρι πάνω από την τουαλέτα.
Εκ των 187 κρατουμένων μόλις 30 είναι ημεδαποί (6 Ροδίτες). Δεκάδες Τούρκοι διακινητές μεταναστών, Έλληνες και αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για εμπορία ναρκωτικών, Πακιστανοί και Αφγανοί, που βρέθηκαν παράνομα στη χώρα, σκληροτράχηλοι Γεωργιανοί και αγαθοί Βορειοαφρικάνοι, όλοι μαζί, ο ένας πάνω στον άλλον.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα λειτουργίας της η δικαστική φυλακή της Κω επιτρέπεται να φιλοξενεί μόλις 45 κρατούμενους.
Σαν να μην έφταναν όμως αυτά, οι κρατούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και επιδημία γρίπης εντός των φυλακών.
Όπως καταγγέλθηκε στη «δημοκρατική», σε θάλαμο κράτησης που «μοιράζονται» 56 κρατούμενοι οι 34 εξ’ αυτών είναι ασθενείς ενώ παρουσιάστηκε και ένα κρούσμα φυματίωσης σε Τούρκο κρατούμενο που έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία.
Η ιατρική φροντίδα είναι ανεπαρκέστατη, καθώς οι ανάγκες τόσων ανθρώπων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με την επίσκεψη ενός γιατρού μια φορά την εβδομάδα. Δεν υπάρχει νοσηλευτής ενώ μία κοινωνική λειτουργός προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες ψυχοκοινωνικής στήριξης των κρατουμένων.
Παράπονα εκφράζονται και για τις μερίδες του φαγητού αλλά και στη διανομή τηλεκαρτών.
Αναφέρθηκε μάλιστα ότι παρότι ο κανονισμός προβλέπει ότι από την 12.30 έως και την 14.00 οι κρατούμενοι οφείλουν να βρίσκονται εντός των θαλάμων οι ίδιοι αρνούνται να βρίσκονται στοιβαγμένοι και παραμένουν σε μικρό προαύλιο χώρο.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αν αναλογιστεί οποιοσδήποτε ότι για κάθε 50 άτομα αναλογούν ένα μπάνιο και δύο τουαλέτες. Η αναμονή στην πρωϊνή ουρά μάλλον θυμίζει τις ουρές ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Η δυστυχία σε όλο το μεγαλείο της. Καθημερινή τυραννία ακόμα και για τα αυτονόητα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός των κρατουμένων ανάλογα με την ποινή ή την βαρύτητα του αδικήματος.
Παλαιότερα οι συνθήκες περιγράφονταν ως και ιδανικές για φυλακή. Τότε που οι τρείς θάλαμοι είχαν από δεκαπέντε κρεβάτια και οι τρόφιμοι, σχεδόν όλοι από νησιά της Δωδεκανήσου, με κοινές αφετηρίες και διαδρομές στις διηγήσεις τους. Αλλά και μετά, όταν αυξήθηκε ο αριθμός των τροφίμων και τα μονά κρεβάτια έγιναν διώροφα, ακόμα και τότε η κατάσταση ήταν ανεκτή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου