Τοπικές Ειδήσεις

O ΠΡΟΤΟΥΡ αναγεννήθηκε από την “τέφρα” του!

Ηχηρό μήνυμα ότι «Η Ρόδος είναι μόνο… πάνω» με τον ΠΡΟΤΟΥΡ να έχει πλέον ‘αναγεννηθεί’ από τις στάχτες του, έδωσαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, τα μέλη της διοίκησης του ΠΡΟΤΟΥΡ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο αντ/ρχος κ. Θανάσης Στάμος και ο κ. Διονύσης Τσιλιγκίρης.
Αρχικώς, την παρουσίαση για τον προγραμματισμό και τη στρατηγική που ακολουθήθηκε για το 2021 με κοινή συνεργασία και προσπάθεια, έκανε ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Διονύσης Τσιλιγκίρης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο ΠΡΟΤΟΥΡ ξεκίνησε δειλά να αναγεννιέται και να δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον. Μεγάλος αρωγός ήταν ο πρόεδρος της ΕΞΡ που λειτούργησε το γραφείο πληροφοριών στο αεροδρόμιο Ρόδου και ξεκίνησαν οι πρώτες σκέψεις για το πώς θα πορευτούμε ενώ συμμετείχαμε και σε όποιες διαδικτυακές εκθέσεις είχαμε τη δυνατότητα.
Ταυτόχρονα προετοιμάζαμε τις δράσεις για την επόμενη χρονιά το 2021 δηλαδή αναμένοντας την αναγέννηση. Τίποτε δεν ήταν εύκολο, ο ΠΡΟΤΟΥΡ ήταν ‘παγωμένος’ χωρίς υλικό κ.λπ. και όλα έγιναν από την αρχή. Κάναμε καταγραφή της τουριστικής εικόνας και προχωρήσαμε στην κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης, με σκοπό να καταγράψουμε και να αναδείξουμε όλο το τουριστικό οπλοστάσιο του νησιού μας. Κρίναμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύγχρονο προφίλ και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την τεχνολογία. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ ήδη από τον Φεβρουάριο προχώρησε σε παρουσιάσεις στο εξωτερικό κυρίως στη Γερμανία όπου συμμετείχε πλήρως οργανωμένο σε έκθεση του FVW και συνεργαζόμενος με επίσημους ξεναγούς».
Όπως ανέφερε οι ενέργειες αυτές κάλυψαν όλο το φάσμα των πιθανών πελατών από: Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Αγγλία, Εσθονία, Τσεχία, Ρουμανία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Κύπρο, Ιταλία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία, Ρωσία -χώρες οι οποίες κατά βάση μέσω των tour operators είδαν την Ρόδο είτε στα Social media, είτε διάβασαν ένα news letter, είτε μπήκαν σε τουριστικά site όπου η Ρόδος διαφημιζόταν, είτε είδαν μεγάλες φωτιζόμενες ταμπέλες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τους να τους καλούν και να τους θυμίζουν ότι ή Ρόδος τούς περιμένει.

Οι ενέργειες αυτή την στιγμή, στρέφονται προς την κατεύθυνση της επαναδραστηριοποίησης του μαθητικού τουρισμού και στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΕΞΡ τόνισε τα εξής:
«Η ΕΞΡ και ο ΠΡΟΤΟΥΡ είναι δύο θεσμοί που ξεκίνησαν να συμβαδίζουν σε δύσκολες συνθήκες, φέρνοντας επιτέλους, αποτελέσματα (ξανά) για την Ρόδο μας. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ πια, επέλεξε να κάνει πράγματα, να φέρει αποτελέσματα και μετά να μιλήσει γι αυτά. Είχαμε συνηθίσει να ανακοινώνουμε και μετά προσπαθούσαμε να τα καταφέρουμε. Επιλέξαμε κάτι διαφορετικό –ίσως επειδή και οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. Πολλά άλλαξαν στην πορεία λόγω της πανδημίας. Μέσα σε αυτές τις πολύ μεταβαλλόμενες συνθήκες, έπρεπε να σταθούμε όρθιοι και να προβάλουμε τον προορισμό. Όταν είδα ότι ο κ. Καμπουράκης, επέλεξε να μην είναι ο ίδιος επικεφαλής του ΠΡΟΤΟΥΡ, κατάλαβα ότι επέλεξε ένα πιο ευέλικτο σχήμα. Η Ρόδος κατάφερε να είναι το πιο δυνατό ‘Brand’ από πλευράς πωλήσεων –ακόμη και το 2020 όταν άλλοι προορισμοί έκλεισαν ενώ φέτος, άλλοι προορισμοί, δεινοπάθησαν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των προκρατήσεων αλλά και τις εκτιμήσεις για την επόμενη σεζόν, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε πως «είναι σε πολύ καλό επίπεδο». Και πρόσθεσε: «Νομίζω πως το 2022 θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα του 2019. Στα ξενοδοχεία θα είναι δύσκολα τα πράγματα λόγω ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στο ενεργειακό κόστος –το οποίο θα κληθούμε να απορροφήσουμε. Αυτό που ενδιαφέρει τον προορισμό είναι ότι θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες».

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΟΣ
Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε το μέλος του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Θανάσης Στάμος λέγοντας «Είναι πλέον ορατή η αναγέννηση – ανάσταση του ΠΡΟΤΟΥΡ, ο οποίος ευρίσκετο σε αδράνεια. Πρέπει να τονίσουμε την βούληση και πρόθεση του δημάρχου κ. Αν.Καμπουράκη, να επαναφέρει τον ΠΡΟΤΟΥΡ εκεί όπου ήταν. Επιπλέον, με στοχευμένες ενέργειες και με επαγγελματισμό, κινηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στη διαφήμιση με έμπρακτα αποτελέσματα. Αν η Ρόδος θεωρείται το θαύμα του τουρισμού, φέτος πετύχαμε το…. Θαύμα!»

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΛΙΑΔΗΣ
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα ήρθαν ύστερα από κοινή συνεργασία, ευχαριστώντας τόσο τον δήμαρχο όσο και τον πρώην υφυπουργό τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα για την αρωγή του στην προσπάθεια να αναστηθεί ο ΠΡΟΤΟΥΡ.
«Εμείς, πρώτα κάνουμε και μετά μιλάμε. Σε δύο χρόνια, εν μέσω πανδημίας ο ΠΡΟΤΟΥΡ είχε 1,7εκ. ευρώ με τα οποία έπρεπε να επιλέξουμε στοχευμένες δράσεις. Να σας πω μόνον, ότι η Μαγιόρκα ξόδεψε σε 1,5 χρόνο 25εκ. ευρώ (!)», ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες.
Ο κ. Κολιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εργαζόμενους στον τουρισμό, λέγοντας πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος αλλά όχι όπως τον περιμέναμε: «Δεν θα είναι καλός ο χειμώνας. Αλλά δεν θα είναι εφιαλτικός. Γι αυτό στοχεύουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας».

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη και ρευστή περίοδος», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης.
«Αυτό που καταφέραμε και κερδίσαμε στη Ρόδο έγινε με συνεργασίες και συνέργειες. Σύμφωνα με την έρευνα που έχουμε, το 2019 το 86% των αφίξεων ερχόταν μέσω των τουρ οπερέιτορς –ενώ φέτος, η διαφήμιση ήταν στοχευμένη στις αγορές. Ήταν και η πρώτη φορά που αξιοποιήσαμε την ψηφιακή διαφήμιση.
Το γράφημα, δείχνει ενδεικτικά πώς πήγαμε στα τρία τελευταία χρόνια.
Τον Οκτώβριο, ξεπεράσαμε τις αφίξεις του 2019 τον ίδιο μήνα -κάτι που δεν έγινε… τυχαία αλλά οφείλεται στη συνεργασία και στη σωστή δουλειά. Είναι μια μεγάλη νίκη για τον προορισμό. Το γράφημα που ακολουθεί, δείχνει την πορεία ανά εβδομάδα.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Αυτές οι χώρες, κατέγραψαν καλύτερο 4μηνο από το 2019 (!) όπου έγινε και συν-διαφήμιση.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΒΕΛΓΙΟ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΔΑΝΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ΛΕΤΟΝΙΑ ΕΣΘΟΝΙΑ
ΣΚΩΤΙΑ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ
Ακόμη καλύτερα, υπάρχουν χώρες που το 2021, κατέγραψαν καλύτερα νούμερα από το 2019:
-ΕΛΒΕΤΙΑ
-ΟΥΓΓΑΡΙΑ
-ΡΟΥΜΑΝΙΑ
-ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
-ΟΥΚΡΑΝΙΑ
-ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Το ΤΟΡ 10 στις χώρες που κατέγραψαν καλά νούμερα είναι το εξής:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 378.754 27,54%
ΑΓΓΛΙΑ 175.262 12,75%
ΠΟΛΩΝΙΑ 115.578 8,41%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ 71.777 5,22%
ΓΑΛΛΙΑ 62.839 4,57%
ΤΣΕΧΙΑ 60.210 4,38%
ΔΑΝΙΑ 59.931 4,36%
ΙΤΑΛΙΑ 56.338 4,10%
ΑΥΣΤΡΙΑ 48.239 3,51%
ΒΕΛΓΙΟ 48.033 3,49

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου