«Η Ν.Δ. αυτή την ώρα είναι ενωμένη περισσότερο παρά ποτέ», δηλώνει στην ‘δημοκρατική’ ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε μια συζήτηση “εφ όλης της ύλης” για τα κομματικά δρώμενα, για το Συνέδριο του Νοεμβρίου αλλά και για την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Επιπλέον, στέλνει μηνύματα ενότητας εσωκομματικά ενώ αφήνει ‘ανοιχτές πόρτες’ για όλους όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν τη Ν.Δ. και να μετέχουν στα κομματικά όργανα. Eπίσης δηλώνει ότι «η νησιωτική Ελλάδα, είναι ευλογία Θεού», απευθύνοντας κάλεσμα στους Δωδεκανήσιους πολίτες, να μην υπάρχουν εντάσεις και διαχωρισμοί, αφού παραμένει μια ευαίσθητη περιοχή που έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και απαιτείται ενότητα και σύνθεση για να δείξουν τον δρόμο στην δημιουργία και την θετική πορεία της χώρας μας.
Η συνέντευξη δόθηκε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την διάρκεια της Ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, στο Στρασβούργο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Mεϊμαράκη, να ξεκινήσουμε από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που έχει οριστεί για τις 30 Νοεμβρίου. Τι περιμένετε από αυτό;
Μετά τις 7 Ιουλίου 2019, έχει αλλάξει το κλίμα, η κυβέρνηση, η ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια… χαίρομαι ιδιαίτερα που θα είμαι ο πρόεδρος του Συνεδρίου με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας! Διότι πέρσι, τέτοια εποχή, είχα ευχηθεί και είχα παλέψει ώστε το περσινό μας Συνέδριο που έγινε τον Δεκέμβριο, πάλι με πρόεδρο εμένα, να είναι το τελευταίο που μας έβρισκε στην αντιπολίτευση. Και πράγματι, δώσαμε μια μάχη από τότε, με καθαρές απόψεις και σχέδιο. Αποτέλεσμα, μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές, μας έφεραν μπροστά με μια πολύ μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον αναγκάσαμε να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά και με αυτοδυναμία. Άρα, είναι εντελώς διαφορετικό το περιβάλλον με το οποίο οδηγούμεθα πλέον σε αυτό το Συνέδριο.
Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. έχει προχωρήσει σε τολμηρές και γενναίες κινήσεις, που δείχνουν ότι η Οικονομία, μπορεί να οδηγηθεί σε ανάκαμψη και να νοικοκυρευτεί, κυρίως. Και αφού γίνει αυτό, πρέπει να δώσουμε την μεγάλη ανάσα που απαιτείται στην μεσαία τάξη, που είναι η πλέον παραγωγική, αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και δημιουργεί νέες και υγιείς θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, να προχωρήσουμε και στις θεσμικές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, με πρώτη την συνταγματική αναθεώρηση η οποία έχει ξεκινήσει και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και βεβαίως, να μιλήσουμε για ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί πολλά χρόνια και που φαίνεται ότι με τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορούμε να βρούμε τη συναίνεση για να ψηφίζουν και οι απόδημοι Έλληνες, στον τόπο κατοικίας τους. Αυτά είναι τα μείζονα ζητήματα τα οποία μας έχουν απασχολήσει και το Συνέδριο, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία γέφυρα με την ελληνική κοινωνία ώστε να αναπτύξουμε την μέχρι τώρα δράση μας αλλά και το σχέδιό μας για το πώς θα κινηθούμε για την ολοκλήρωση της τετραετίας. Θεωρώ ότι οι πολίτες, έχουν δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους –και αυτό θα κάνουν- δηλαδή, έχουν ήδη προηγηθεί θεματικές συνεδριάσεις και συζητήσεις σε διάφορους νομούς, ώστε να έχουμε την άποψή τους. Συνεπώς, το Συνέδριο αυτό θα είναι ‘θεματικό’ ώστε να ξεκαθαρίσουμε ακόμη περισσότερο τις απόψεις μας, την πορεία και τον σχεδιασμό μας. Γι αυτό ακριβώς, θα ανακοινωθούν, όταν θα έρθει η ώρα, τα θεματικά πάνελ που θα γίνουν. Κατά βάση, στοχεύουμε την Παρασκευή να μιλήσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και το σαββατοκύριακο, να έχουμε θεματικές συζητήσεις σε πάνελ, με κυρίαρχα θέματα την ψηφιοποίηση και την πορεία μας, για να μειώσουμε τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν και άλλα ζητήματα τεχνολογίας, ώστε το κόμμα μας, να μπει στην ψηφιακή εποχή και να πρωταγωνιστήσει στην μετάλλαξη αυτή, την κοινωνική και θεσμική, η οποία απαιτείται για να μας βρει έτοιμους η νέα εποχή. Στο κλείσιμο των εργασιών, θα γίνει πάλι ομιλία του Προέδρου και με ψηφίσματα για τις θέσεις που θα κατατεθούν.
• Από εκεί και πέρα, κύριε Μεϊμαράκη, θα προχωρήσετε σε εκλογές για την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων σε όλη την χώρα (νομαρχιακές, τοπικές κ.λπ.);
Ήδη συζητάμε για το πώς θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τις οργανώσεις μας, με νέα παιδιά και με ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να μας προσφέρουν νέες ιδέες στην προσπάθεια που λέμε ‘επικαιροποίηση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα’ οπότε, θεωρώ ότι ο αρμόδιος γραμματέας, θα προβεί και στις σχετικές ανακοινώσεις αμέσως μετά το Συνέδριο.
Κατά την άποψή σας, υπάρχει ένα διαφορετικό ‘κλίμα’ εσωκομματικά; Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στα όργανα;
Η Ν.Δ. αυτή την ώρα είναι ενωμένη περισσότερο παρά ποτέ! Και αυτό φάνηκε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Προσωπικά, ο Πρόεδρος του κόμματος, μου ζήτησε να είμαι επικεφαλής του ψηφοδελτίου με σταυρό προτίμησης, ακριβώς για να δώσουμε την εικόνα ενότητας, να δώσουμε την διάθεσή μας για μάχη και την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να υπάρξει πολιτική αλλαγή στην χώρα. Και αυτό το πετύχαμε. Πορευτήκαμε όλοι μαζί υπό την ομπρέλα της Ν.Δ. με Πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πετύχαμε. Τώρα, λοιπόν, σ’ εμάς όλους, απομένει η ευθύνη, να συμβάλουμε με τον τρόπο μας και με την κριτική μας υποστήριξη, ώστε η κυβέρνηση να πετύχει και η Ελλάδα να βρει επιτέλους μια άλλη πορεία.
• Είστε αισιόδοξος γι αυτό;
Ξέρετε, ΔΕΝ έχουμε άλλη ευκαιρία! Και θεωρώ πως εμείς, οι…μεγαλύτεροι το ξέρουμε αυτό και ζήσαμε και πολλά δεινά που μπορεί να είμαστε και υπεύθυνοι σε αρκετά. Πρέπει με τον καλύτερο τρόπο, συμβουλευτικά και κριτικά να στηρίξουμε την νεώτερη γενιά. Αυτή θα ζήσει το μέλλον, αυτή θα το δημιουργήσει, αυτή θα προσπαθήσει να φτιάξει τις νέες ευκαιρίες. Και χρειαζόμαστε όλοι εκεί, για να το πετύχουμε. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα κίνητρο για τα νέα μέλη, για τους νέους ανθρώπους, για τους πολίτες που πρέπει να ασχοληθούν με τα κοινά. Προσωπικά, ξέρετε, βάζω πλέον και την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εκείνων που είναι σοβαροί και όχι, εκείνων που είναι δημιουργικοί κι εργατικοί και οι άλλοι τεμπέληδες, μεταξύ εκείνων που θέλουν πράγματι να προσφέρουν ανιδιοτελώς για να πάει μπροστά η Ελλάδα, κι εκείνων οι οποίοι είναι μόνιμα… γκρίζοι και γκρινιάρηδες. Να σας πω και κάτι άλλο: έχει αλλάξει κατά την γνώμη μου, η διαχωριστική γραμμή. Γιατί μπορείς να βρεις και ανθρώπους με άλλες πολιτικές απόψεις από τις δικές μας, που όμως θέλουν η Ελλάδα να πάει καλά. Να μην υπάρχει εγκληματικότητα, να μπορέσουμε να είμαστε σοβαροί, μετρημένοι, ισορροπημένοι και τα παιδιά τους, να πηγαίνουν σχολείο, να μαθαίνουν τα ελληνικά, να είναι Χριστιανοί, να μπορέσουν να αφομοιωθούν και να μπουν στο νέο ‘γίγνεσθαι’ ανεξαρτήτως πολιτικής επιλογής, πολιτικής καταβολής ή πολιτικής άποψης. Άρα, την διαχωριστική γραμμή θα έλεγα ότι τώρα πια (χωρίς να έχουν φύγει οι άλλες διαχωριστικές γραμμές –απλά είναι πιο… ξεθωριασμένες) την βάζω στις κατηγορίες αυτές. Και θεωρώ ότι κανέναν δεν πρέπει να αποκλείσουμε και όλοι μαζί να συμμετέχουμε σε αυτή την ουσιαστική προσπάθεια, γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία για την χώρα.
Πώς είναι το κλίμα εδώ στην Ευρώπη; Είδαμε και πολλές νέες κατακτήσεις σε θέσεις ευθύνης από Έλληνες.
Πρέπει να σας πω ότι πνέει και ένας άλλος άνεμος και εδώ και στην Ευρώπη. Απόδειξη είναι ότι ο Έλληνας Επίτροπος, γίνεται αντιπρόεδρος, ότι προσωπικά, εξελέγην πανηγυρικά από τους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως αντιπρόεδρος και γενικότερα, βλέπουμε ότι οι Έλληνες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές θέσεις -πράγμα που σημαίνει ότι μας εμπιστεύονται και μας δίνουν ‘ψήφο’ εμπιστοσύνης τόσο στην οικονομία όσο και στα κοινωνικά θέματα, και στα θεσμικά ζητήματα.
• Τι μήνυμα θα στέλνατε στους Δωδεκανήσιους και στους νησιώτες της περιφέρειάς μας; Η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ. τόσο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και σε επίπεδο Δωδεκανήσου, βγήκε ενισχυμένη, εξέλεξε 4 βουλευτές, κέρδισε την Περιφέρεια και τον Δήμο Ρόδου, έπειτα από πολλές δεκαετίες.
Εγώ, έχω ζήσει πάρα πολύ τα Δωδεκάνησα και είναι από τις περιοχές της Ελλάδας που έχω επισκεφτεί άπειρες φορές! Έχω πολύ θετικές αναμνήσεις αλλά και πάρα πολλούς φίλους. Άλλωστε κι εγώ είμαι νησιώτης, Κρητικός, και γι αυτό θεωρώ ότι η νησιωτική Ελλάδα, είναι ‘ευλογία Θεού’! Φτάνει να μπορέσουμε αυτό το πλεονέκτημα, να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιστεύω ότι τα Δωδεκάνησα είναι μια ξεχωριστή περιοχή, η οποία πρέπει να προσεχθεί πολύ περισσότερο, λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν εκεί και γι αυτό ακριβώς, εκεί –ακόμη περισσότερο για εμάς- ΔΕΝ έχουμε την πολυτέλεια να υπάρχουν μεγάλοι διαχωρισμοί και εντάσεις. Εκεί είναι τα σύνορά μας και μας συνδέουν πολλά περισσότερα από όσα μας χωρίζουν ως πολιτικές θέσεις. Γι αυτό και καλώ όλους τους σοβαρούς πολίτες της Δωδεκανήσου οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, είναι δημιουργικοί, είναι άνθρωποι των επιχειρήσεων, του Τουρισμού και δυναμικοί, έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης (ειλικρινά το πιστεύω και θεωρώ ότι πρέπει και οι ίδιοι να έχουν την αυτοπεποίθηση και να το πιστέψουν) και θα είναι εκείνοι που θα καταφέρουν να… σύρουν και τους υπόλοιπους Έλληνες προς την δημιουργία και την θετική πορεία που έχουμε χαράξει για την χώρα μας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ