«Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο διοικητής κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.
Όπως διευκρινίζει «δεν είναι όλα θέμα τύχης, αλλά σωστού προγραμματισμού και καλής συνεργασίας» ενώ μιλάει για τα κρούσματα, τις προσλήψεις προσωπικού και τον μοριακό αναλυτή, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες να μην συνωστίζονται στο Νοσοκομείο και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

• Κύριε Ρουμάνη, περιγράψτε μας την κατάσταση με τον κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Ρόδου. Πώς διαμορφώνεται μέχρι αυτή την ώρα;
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εξετάσεις με τα μηχανήματα που έχουμε γίνονται σε καθημερινή βάση για την εξυπηρέτηση τόσο του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου ‘Διαγόρας’ όσο και των αναγκών του Νοσοκομείου και των συμπολιτών μας. Δεν έχουμε ιδιαίτερα πολλά κρούσματα από στατιστικής άποψης σε σχέση με άλλες περιοχές ενώ δεν έχουμε ούτε ασθενείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα. Όλα αντιμετωπίζονται με μία σύντομη νοσηλεία είτε με κατ’ οίκον περιορισμό.
• Υπάρχει ωστόσο ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τον κόσμο; Έρχονται όσοι ανησυχούν ή βρίσκονται σε κάποια κατάσταση που θέλουν να κάνουν τεστ στο Νοσοκομείο;
Βεβαίως. Συνήθως έρχονται και από διάφορες υπηρεσίες ή στρατιωτικοί και όσοι θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι είναι υγιείς. Το προσωπικό του Νοσοκομείου μας, υποχρεούται μετά από άδεια να υποβληθεί σε τεστ με βάση τις οδηγίες του υπουργείου, κ.λπ.
• Πρόσφατα εμφανίσθηκε ένα κρούσμα με μία γυναίκα μετανάστη που ήταν έγκυος και τελικά, κόλλησαν γιατροί και προσωπικό. Από εκεί και πέρα, τι έγινε; Αντιμετωπίστηκε άμεσα το περιστατικό;
Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Κατ’ αρχήν, το προσωπικό τέθηκε σε καραντίνα, απολυμάνθηκαν οι χώροι οι οποίοι ενδεχομένως να είχαν μολυνθεί από τον ιό και το Νοσοκομείο ξεκίνησε άμεσα την λειτουργία του. Τα χειρουργεία επανήλθαν σύντομα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όποιος άλλος ενεπλάκη στην υπόθεση αφού ελέγχθηκαν όλοι και εφάρμοσαν την απαραίτητη καραντίνα, επέστρεψαν στην εργασία τους. Ευτυχώς όλοι είναι υγιείς, κάνουν εξετάσεις και επέστρεψαν στην εργασία τους.
• Όσον αφορά τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Ρόδου είναι επαρκής σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια αύξηση κρουσμάτων ή περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία κ.λπ.;
Κοιτάξτε, το Νοσοκομείο Ρόδου έχει κάνει έναν σχεδιασμό από την αρχή της πανδημίας. Όπως γνωρίζετε, εξ αρχής καταφέραμε να οργανώσουμε μια κλινική, να την εξοπλίσουμε με την βοήθεια των τοπικών φορέων, του υπουργείου αλλά και των πολιτών και νομίζω πως πλέον λειτουργούμε κανονικά και ομαλά. Προς το παρόν δεν έχει παραστεί ανάγκη να κάνουμε κάτι παραπάνω. Με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τα υλικά που έχουμε προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Σας θυμίζω πως μέχρι σήμερα, μόνον μία διακομιδή έχει γίνει από το Νοσοκομείο Ρόδου μια διασωληνωμένη γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο –όπου και κατέληξε. • Τα χειρουργεία γίνονται κανονικά;
Μέχρι και αυτή την εβδομάδα, γίνονται κανονικά. Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα διότι υπήρχαν αναισθησιολόγοι οι οποίοι μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες. Την εβδομάδα που έρχεται, θα ξεκινήσουμε με τα έκτακτα χειρουργεία διότι έχουν μείνει μόνον δύο αναισθησιολόγοι από τους τρεις που είχαμε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα προχωρήσει η πρόσληψη μίας αναισθησιολόγου οπότε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα.
• Το Νοσοκομείο Ρόδου είχε πάντα πρόβλημα με το προσωπικό, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές. Πώς είναι τώρα τα πράγματα; Έχετε ζητήσει προσλήψεις;
Το Νοσοκομείο Ρόδου έχει πάντα πολλές απαιτήσεις και δεν νομίζω ότι θα φτάσει ποτέ να είναι πλήρως επανδρωμένο στο μέγιστο ποσοστό του προσωπικού το οποίο προβλέπεται από το οργανόγραμμά του. Στην παρούσα φάση, μπορούμε να πούμε πως έχει ενισχυθεί αρκετά. Δηλαδή, έχουν έρθει δύο παθολόγοι, ένας γυναικολόγος, ένας νευρολόγος, ένας ορθοπεδικός, ένας ουρολόγος ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πρόσληψη άλλων πέντε γιατρών για τα Επείγοντα Περιστατικά, δύο καρδιολόγων κι ενός χειρουργού. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τους μόνιμους διορισμούς και περιμένουμε αναισθησιολόγο, δύο νεφρολόγους, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και εντατικής θεραπείας. Οπότε, σταδιακά, το Νοσοκομείο Ρόδου αποκτά περισσότερο προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό όπου οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Έχουμε προσλάβει ήδη 25 άτομα επιπλέον κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού –συν παραϊατρικό προσωπικό.
Όπως σας είπα, υπάρχουν πάντα ανάγκες. Εμείς κοιτάμε σε κάθε περίπτωση και όπου μπορούμε να επέμβουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί μία θέση και να μην βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος.
• Για την περίοδο αυτή που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση (σε μερικές περιοχές) είστε προετοιμασμένοι; Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές;
Το υπουργείο σε καθημερινή βάση, ενημερώνει για την εξέλιξη του ιού και μας καθοδηγεί με εγκυκλίους, με αναθεώρηση πρωτοκόλλων κ.λπ. Νομίζω πως η δική μας περιοχή είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν είναι μόνον θέμα τύχης -να λέμε ότι είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε πολλά κρούσματα ή βαριά περιστατικά. Είναι και θέμα προγραμματισμού και συμμετοχής όλων μας. Η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά –αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, να συμμετέχουμε ενεργά στην υλοποίησή τους, να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την διασπορά σε πολύ μικρό επίπεδο και να έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά που θα καταλήξουν στο νοσοκομείο.
• Το Νοσοκομείο Ρόδου δεν είναι Νοσοκομείο Αναφοράς. Θα θέλατε κάτι τέτοιο;
Στο Νοσοκομείο Ρόδου μπορεί να έρχονται περιστατικά από τα γειτονικά νησιά σ’ εμάς, αλλά Νοσοκομείο Αναφοράς είναι η Αθήνα και το Ηράκλειο. Δεν θα θέλαμε, στην παρούσα φάση να γίνουμε Νοσοκομείο Αναφοράς διότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες απαιτήσεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό. Αν ενισχυθούμε –δεν θα το απέκλεια. Όχι όμως στην παρούσα φάση.
Θέλω να σημειώσω ότι το Νοσοκομείο Ρόδου είναι πάντα ανοικτό, διαθέσιμο και έτοιμο να παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αποτελεί Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και δεν είναι χώρος να τον επισκεπτόμαστε χωρίς σοβαρό λόγο. Είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να παρέχει την φροντίδα υγείας του επιπέδου του. Γι αυτό συνιστώ να μην υπάρχει συνωστισμός κ.λπ. και όταν κάποιος έρχεται να έχει λάβει τα μέτρα προστασίας. Δυστυχώς πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν το τηρούν. Ενώ έχουμε καθορίσει ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία για να μην υπάρχει συνωστισμός, κάποιοι δεν το τηρούν. Δεν πρέπει να έρχονται με συνοδούς ενώ τα επισκεπτήρια έχουν καταργηθεί. Όλα πρέπει να τηρούνται με προσοχή ώστε το Νοσοκομείο Ρόδου να έχει την δυνατότητα να λειτουργεί απρόσκοπτα.
• Για να κλείσουμε, αναφέρθηκε ότι σημειώθηκε πρόβλημα στην λειτουργία του μοριακού αναλυτή. Τι συνέβη;
Κοιτάξτε, τα μηχανήματα κατά καιρούς παρουσιάζουν προβλήματα. Σημασία έχει ότι το μηχάνημα λειτουργεί κανονικά. Έχει κάνει πάνω από 12.000 τεστ. Κάποια ημέρα σημειώθηκε μία βλάβη η οποία αποκαταστάθηκε αυθημερόν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Συνεχίζουμε και το λειτουργούμε και καλύπτουμε τις ανάγκες για όλους όσοι συνεργάζονται μαζί μας (ο ΕΟΔΥ, το Αεροδρόμιο, ο Στρατός, κ.λπ.)

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ