Στα 189.043.501,70 ευρώ αποτιμάται η αντικειμενική αξία της… προίκας του Δήμου Ρόδου που αντιστοιχεί σε 600 συνολικά κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού και για 149 αγροτεμάχια σε όλο το νησί.
Για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου θα κληθεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 384.671,78 ευρώ, με βάση τη δήλωση ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων που υποβάλλει, με την πρώτη δόση από τις πέντε να προσδιορίζεται στα 76.934,36.
Τα ακίνητα για τα οποία θα κληθεί να πληρώσει μεγάλο φόρο, εντοπίζονται κυρίως στην πόλη της Ρόδου και ειδικότερα στην πλατεία Ελευθερίας (συγκρότημα Δημαρχείου), στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, στην πλ. Κουντουριώτη, στην οδό Πίνδου, στην οδό Κω κ.ά.
Ο Ε.Ν.Φ.Ι.Α. υπολογίζεται μόνον στα δημοτικά κτήρια που εκμισθώνονται και αποφέρουν έσοδα, ενώ αντίθετα σε κανένα δημοτικό κτήριο που ιδιοχρησιμοποιείται (π.χ. Δημοτικά καταστήματα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) δεν υπολογίζεται ο συγκεκριμένος φόρος.
Μάλιστα το 2014, με την υποχρεωτική καταβολή του ΕΝΦΙΑ για όλα τα δημοτικά ακίνητα, ακόμα και για εκείνα που ιδιοχρησιμοποιούνται, ο Δήμος Ρόδου είχε κληθεί να καταβάλει 1,5 (!) εκατ. ευρώ για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, βάσει του εκκαθαριστικού που εστάλη στην αρμόδια υπηρεσία, με κίνδυνο να αδειάσουν τα ταμεία και να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υπόλοιπες οικονομικές του υποχρεώσεις.
Για το λόγο αυτό και με… μπούσουλα την “θηλιά” του Δήμου Ρόδου, το υπουργείο Οικονομικών, έφερε ως αντιστάθμισμα στις περικοπές πόρων των ΟΤΑ για το 2015, την απόφαση οι Δήμοι να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τα κτήρια που δεν εκμισθώνονται και άρα δεν τους αποδίδουν έσοδα, που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
Η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ για την απαλλαγή των Δήμων από τον ΕΝΦΙΑ, επιτεύχθηκε μετά την έκκληση των δημάρχων να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει σε πολλούς Δήμους, όπως της Ρόδου, οι οποίοι είχαν χρεωθεί σημαντικά ποσά από τον υπολογισμό του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, στο σύνολο των δημοτικών κτηρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει, να μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ σε έναν αναπτυξιακό και δίκαιο φόρο με την προϋπόθεση να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση έργων στους Δήμους κι ενώ όσο ο Π. Κουρουμπλής ήταν υπουργός Εσωτερικών, δεν το είχε αποκλείσει, εν τέλει στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή, δεν συμπεριελήφθη καμία σχετική ρύθμιση.

Πώς η ΝΔ θα μετακυλήσει
την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ
από τους ΟΤΑ
Εύλογα ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ των δημοτικών ακινήτων, αν εφαρμοσθεί η πρόταση της ΝΔ για είσπραξή του από τους Δήμους, αφού οι ΟΤΑ θα καλούνται να καταβάλουν χρήματα… στους εαυτούς τους!
Όπως διευκρινίζουν από την Πειραιώς «η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να γίνεται από την ΑΑΔΕ, όπως και σήμερα και θα αποδίδεται άμεσα στους Δήμους, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι θα υπάρχει «εξισορροπιστικός μηχανισμός ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους που τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολείπονται των εσόδων που εισπράττουν σήμερα από τον τακτικό προϋπολογισμό, να μην έχουν κάποιο κενό το οποίο θα οδηγήσει στη συνέχεια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών τους».
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συσταθεί μία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την επεξεργασία επιμέρους θεμάτων που σχετίζονται με την πρότασή της και το πώς θα λειτουργήσει η ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μέχρι την εφαρμογή της.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι «κανένας Δήμος δεν θα δει μείωση των εσόδων του σε σχέση με αυτά που λαμβάνει με το σημερινό σύστημα των ΚΑΠ και της κρατικής επιχορήγησης» καθώς και ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα υποχρηματοδότησης λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για την οποία έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του 2017 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης ανήλθαν σε περίπου 1,6 δις ευρώ και επομένως ακόμη και μετά τη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ, το ποσό που θα μεταφέρεται στους Δήμους υπερκαλύπτει τους ΚΑΠ».

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ