Ειδήσεις

“ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ ΤΙΜΗΣ” στην κα Νέλλη Δημόγλου

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 , ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος, απένειμε το «Αριστείον τιμής» του Δήμου Ρόδου στην κα Νέλλη Δημόγλου, για την πολυετή προσφορά της στο λαϊκό πολιτισμό και προανήγγειλε τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου, που μέχρι σήμερα απουσιάζει από την πόλη μας.

Η τιμητική αυτή διάκριση έγινε σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, παρουσία σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Περιφέρειας, πρώην Δημάρχων, της οικογένειας της, συνεργατών και φίλων της .

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κος Ευάγγελος Μανδρακός ανέγνωσε το πλούσιο βιογραφικό της κας Δημόγλου και στη συνέχεια προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από το προσωπικό της αρχείο, στο οποίο παρουσιάστηκε το πολυσήμαντο έργο της, με κύριους ομιλητές τους κ.κ: Σάββα Καραγιάννη, Δήμαρχο Δήμου Ροδίων (1983-1990), Βαγγέλη Παυλίδη, Σκιτσογράφο, Παναγιώτη Μαρκιανίδη, Τραγουδιστή-Χορευτή, Ευάγγελο Τζέλο, Δάσκαλο Παραδοσιακών χορών και η προσωπική της φίλη κα Φαίδρα Μαλανδρή.

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο της κας Δημόγλου, καθώς επίσης ανήγγειλε τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου εντός της πόλης μας. Συγκεκριμένα:

«Ο πολιτισμός, ως αδιαμφισβήτητη αξία εκπολιτίζει, εξανθρωπίζει και δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να δημιουργεί, να εργάζεται και να συνεχίζει τη διάδοση των αξιών του. O κοινωνικός ρόλος κάθε ατόμου, προϊόντος του χρόνου, προσδιορίζεται μέσα από την σταδιακή συνειδητοποίηση, αναγνώριση και αποδοχή, της προσφοράς και της διάκρισης του σε κάποιο τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο Δήμος Ρόδου θεωρώντας χρέος και στοιχειώδες καθήκον του να τιμά τα άτομα αυτά, έχει καθιερώσει το «Αριστείον τιμής».  (Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό από όσους διερωτώνται για τις τιμητικές αυτές εκδηλώσεις του Δήμου μας ) ότι η αναγνώριση και η επιβράβευση διακρίνει τις αξιοκρατικές πολιτείες και δημιουργεί πρότυπα ζωής στη βάση αρχών, προσδοκιών και απόψεων, που έχουν σχέση με αξίες, με την τέχνη, την εργασία, την ποιότητα του ανθρώπου.

Σήμερα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού μας συμβουλίου η τιμητική διάκριση αφορά την κ. Νέλλη Δημόγλου. Μια γυναίκα, η οποία έχει ταυτοποιηθεί με την έρευνα, μελέτη, διάδοση και διδασκαλία του ελληνικού χορού. Η κ.Νέλλη Δημόγλου σπούδασε μαθηματικός, αλλά ήθελε να γίνει αστρονόμος. Φαίνεται, όπως έλεγε ο αρχαίος συγγραφέας Λουκιανός «παρακολουθώντας τις ρυθμικές κινήσεις των πλανητών στον ουρανό, ήταν σαν να έβλεπε να εκτελούσαν κοσμικό χορό» έτσι και οι σπουδές της Νέλλης Δημόγλου συνδυασμένες με τις εγγενείς δεξιότητες της στην αρμονία, στον ρυθμό, στην κίνηση, στην μουσική προσδιόρισαν την κλίση της στο χορό. Η ίδια λέει : “O χορός για μένα ήταν ένα απαραίτητο συμπλήρωμα της ζωής μου. Μετά από μια ημέρα έντονης μελέτης εύρισκα την κίνηση, που είχε στερηθεί το σώμα μου, την ψυχική ισορροπία και την ξεκούραση μέσα στον ρυθμό και την αρμονία».

Η τέχνη του χορού, όπως αναφέρεται στο βιβλίο της LILLIAN LAWLER, «ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα», που εξέδωσε το Εκπολιτιστικό Σωματείο «Ελληνικών Λαϊκών Χορών», το οποίο είχε ιδρύσει η κ. Νέλλη Δημόγλου, ξεκίνησε μέσα από τον αρχαίο πολεμικό χορό Πυρρίχιο για να φθάσουμε στους χορούς της Μικράς Ασίας, της Κύπρου, της Ρόδου. Στον πρόλογο του βιβλίου αυτού η Νέλλη Δημόγλου αναφέρει: “Σκοπός μας είναι να φέρουμε τον ΄Ελληνα πολίτη σε γνωριμία με τη χορευτική μας παράδοση και να κεντρίσουμε τους μελετητές των χορών μας για τις ευρύτερες έρευνες και μελέτες στα γενικότερα πλαίσια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Αυτήν την κληρονομιά προσπάθησε να διασώσει η κ. Δημόγλου μέσα από την μελέτη της καταγωγής, της εξέλιξης, της παρουσίασης των Ελληνικών παραδοσιακών χορών με την δημιουργία χορευτικών συγκροτημάτων, που ταξίδεψαν και εκπροσώπησαν τη Ρόδο και γενικότερα την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως προαναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό της. Περιόδευσαν σε όλη την Ευρώπη, στις Η.Π.Α., έλαβαν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του Προέδρου Νίξον, στην Ιαπωνία, στην Μέση Ανατολή, στα Αραβικά Εμιράτα, στην Αφρική. Επιλέχθηκε και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη 2η Διεθνή συνάντηση Υπουργών Πολιτισμού που έγινε στο Μεξικό υπό την αιγίδα της UNESCO ως ειδική στη διδασκαλία του παραδοσιακού χορού. Τιμήθηκε, βραβεύτηκε, διακρίθηκε για την αυθεντικότητα της διδασκαλίας της, για το ήθος, την οργάνωση και την καλλιτεχνική της απόδοση.

Ένα έργο ζωής, ένα πολυδάπανο έργο ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οργάνωσης, μελέτης, επιμονής, πάθους και επίπονης εργασίας. ΄Εδωσε αμέτρητες παραστάσεις, δίδαξε την αυθεντική απόδοση των χορών και κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου, να τους γνωρίσει. Περιόδευσε στην ύπαιθρο μέχρι τα πιο απομεμακρυσμένα χωριά της Ελλάδας για να αποτυπώσει τον γνήσιο ελληνικό χορό, να ερευνήσει και να αποκτήσει τις αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες, τα κοσμήματα του λαϊκού μας πολιτισμού. Να μάθει την ιστορία κάθε λαϊκής φορεσιάς, τον πολύχρωμο αυτό κόσμο της υψηλής ραπτικής, που μας κάνει να συνειδητοποίησουμε το μεγαλείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Η κ. Δημόγλου πρωτοπόρος στην διάσωση και ανάδειξη της λαϊκής μας παράδοσης μέσα από τον χορό και τις ενδυμασίες έχει το όραμα της: Nα αξιοποιηθεί και να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο.

Ο Δήμος Ρόδου θα αξιοποιήσει αυτήν την γνώση, την φαντασία, την τεχνογνωσία της κ. Δημόγλου με την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου, που μέχρι σήμερα απουσιάζει από την πόλη μας. Ένα μουσείο αντάξιο του ταλέντου, της φαντασίας και της υψηλής τεχνογνωσίας των ανθρώπων, που δημιούργησαν αυτά τα σπάνια έργα λαϊκής τέχνης. Ο εκθεσιακός αυτός χώρος οραματιζόμαστε να είναι σε διαρκή κίνηση και διάλογο με την τέχνη, την παράδοση, τον λαϊκό μας πολιτισμό. ΄Ενας ζωντανός οργανισμός ενταγμένος στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης μας, ανοιχτό στους πολίτες και στους επισκέπτες μας, στον κόσμο της παράδοσης των λαών. Οραματιζόμαστε νέες οπτικές μέσα από τις οποίες θα προσεγγίσουμε την ελληνική ενδυμασία για να φτάσουμε στον πυρήνα της παράδοσης, που είναι η ακάματη μετατροπή του εσωτερικού κόσμου του λαού μας σε φως. Αυτό το φως ευελπιστούμε και οραματιζόμαστε να καλωσορίσει τους πολίτες της Ρόδου και τους επισκέπτες μας στο κτίριο της Ροδιακής ΄Επαυλης, που πρόσφατα παραχωρήθηκε στους πολίτες της Ρόδου, όπως αυτό θα αναπαλαιωθεί από τον Δήμο Ρόδου.

Μέσα από την συλλογή των ενδυμασιών, την συντήρηση, την ταυτοποίηση, την καταλογράφηση, την ταξινόμηση, την φωτογράφηση, θα ανατρέξουμε στην ιστορία κάθε ενδυμασίας, στην ιστορία της ελληνικότητας, της λιτότητας, της αρχοντιάς, της μεγαλοπρέπειας. Κάθε έκθεμα αφηγείται την δική του ιστορία μέσα στο χρόνο, που μας μεταφέρει στον χώρο της ομορφιάς, της τέχνης, της εργασίας. Σ’ αυτές τις φορεσιές βλέπουμε και θαυμάζουμε το ελεύθερο δημιουργικό πνεύμα του ΄Ελληνα, που μας χαρίζει την αίσθηση της ταυτότητας, της υπερηφάνειας, της ενότητας.

Αυτός ο χώρος, θα ζωντανέψει μέσα από εκδηλώσεις, μουσικές συναντήσεις, χορούς, χώρος πολιτισμού για εκπαιδευτικές εκδρομές, για πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους, για μελετητές της παράδοσης, για τους νέους μας. Αυτός ο χώρος θα αποτελέσει ένα κοινό τόπο συνάντησης και αναφοράς των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας, άξιων φορέων και συνεχιστών της παράδοσης, στον οποίο μέσα από συμμετοχικές δράσεις και πρωτοβουλίες, θα προστατεύονται και θα προωθούνται όσα έχουν σχέση με την έρευνα, μελέτη και καταγραφή των αυθεντικών μορφών του λαϊκού μας πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων και γενικά κάθε μορφής τέχνης. Γιατί η δύναμη της τέχνης, της κουλτούρας, της παράδοσης μας οδηγεί και καθορίζει την ταυτότητα του τόπου μας με μια απελευθερωτική ώθηση δημιουργικότητας.

Στην παρούσα εκδήλωση, που ο χρόνος έρχεται από το χθες στο σήμερα η απονομή του «Αριστείου τιμής» του Δήμου Ρόδου στην τιμώμενηαποτελεί μια δίκαιη τιμή για την πολυετή προσφορά της στον λαϊκό μας πολιτισμό.

Παρακαλώ την κ. Νέλλη Δημόγλου, να παραλάβει το «Αριστείο Τιμής» του Δήμου μας.  “’Αξια της τιμής που σας αποδίδετε, σας ευχόμαστε υγεία και κάθε καλό στην προσωπική και στην οικογενειακή σας ζωή».

Αναφορά στην προσωπικότητά της έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο πρώην Βουλευτής και Νομάρχης Δωδεκανήσου κος Γιάννης Παρασκευάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου κος Νίκος Κωνσταντινίδης, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου κος Μανόλης Κυριαζάκος, ο Δικηγόρος Ρόδου κος Δημήτρης Καραγιώργης και ο Παπα Κυριάκος Μανέττας. Η τιμώμενη, με ένα λιτό και περιεχτικό λόγο, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Δήμαρχο Ρόδου, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους παριστάμενους, για την τιμητική αυτή διάκριση και ακολούθως αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένεια της και στους συνεργάτες της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου