ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Στην ΔΕΘ αναμένεται ομοβροντία νέων σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Μέγεθος γραμμάτων

«Ο πρω­θυ­πουρ­γός στη ΔΕΘ, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται να πα­ρου­σιά­σει με το πε­ρι­τύ­λιγ­μα της ‘δί­και­ης ανά­πτυ­ξης, την ομο­βρο­ντία νέων, σκλη­ρών αντι­λαϊ­κών μέ­τρων».

Αυτό υπο­γραμ­μί­ζει με­τα­ξύ άλλων η βου­λευ­τής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμ­μα­τος κα Δια­μά­ντω Μα­νω­λά­κου, σε συ­νέ­ντευ­ξή της στην «δ». Σχο­λιά­ζο­ντας τις αλ­λα­γές που προ­ω­θεί η κυ­βέρ­νη­ση στην Παι­δεία δη­λώ­νει ότι η εκ­παί­δευ­ση είναι ‘ακρι­βή για τον λαό’ ενώ ανα­φέ­ρε­ται στην σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που βιώ­νουν οι ερ­γα­ζό­με­νοι με τις δήθεν ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και το «πα­ρα­μύ­θι» των με­γά­λων επεν­δυ­τών, την ώρα που εκτο­ξεύ­ε­ται η ανερ­γία. Εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζει η θέση της σχε­τι­κά με τον Του­ρι­σμό, όπου, ενώ κα­τα­γρά­φο­νται ρεκόρ σε αφί­ξεις, οι συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας δεν βελ­τιώ­νο­νται καθώς οι μι­σθοί πέ­φτουν, η απα­σχό­λη­ση είναι επο­χια­κή και ταυ­τό­χρο­να κα­τα­γρά­φο­νται πλέον οι ελα­στι­κές μορ­φές απα­σχό­λη­σης.

Η συ­νέ­ντευ­ξη ανα­λυ­τι­κά:

• Μετά το κα­λο­καί­ρι, ει­σερ­χό­με­θα στην πο­ρεία για την τρίτη αξιο­λό­γη­ση. Εκτι­μά­τε ότι η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία έχει ελ­πί­δα για στα­θε­ρο­ποί­η­ση εν μέσω απα­νω­τών μνη­μο­νί­ων;

Η πο­ρεία για την τρίτη αξιο­λό­γη­ση συ­νο­δεύ­ε­ται με κλι­μά­κω­ση νέων αντι­λαϊ­κών μέ­τρων, που ση­μαί­νει πε­ραι­τέ­ρω αστά­θεια και αβε­βαιό­τη­τα στη δια­βί­ω­ση της λαϊ­κής οι­κο­γέ­νειας. Αφού θα θε­σμο­θε­τη­θούν 90 ακόμα προ­α­παι­τού­με­να, που με­τα­ξύ άλλων πε­ρι­λαμ­βά­νουν τη συρ­ρί­κνω­ση ή κα­τάρ­γη­ση επι­δο­μά­των για την Κοι­νω­νι­κή Πρό­νοια, κα­τάρ­γη­ση πα­ρο­χών που «επι­κα­λύ­πτο­νται» από το λε­γό­με­νο «Κοι­νω­νι­κό Ει­σό­δη­μα Αλ­λη­λεγ­γύ­ης», «με­ταρ­ρύθ­μι­ση» των πα­ρο­χών ανα­πη­ρί­ας, την κα­τα­κρε­ούρ­γη­ση του επι­δό­μα­τος θέρ­μαν­σης αλλά και του ΕΚΑΣ για τους χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χους με ορί­ζο­ντα την ορι­στι­κή κα­τάρ­γη­σή του μέχρι το τέλος του 2019 κ.ά.

Στο νέο κύκλο της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται αλ­λα­γές στον συν­δι­κα­λι­στι­κό νόμο, που θα πε­ριο­ρί­ζει δρα­στι­κά το δι­καί­ω­μα στην απερ­γία, την πλήρη εφαρ­μο­γή των ηλε­κτρο­νι­κών πλει­στη­ρια­σμών για τα «κόκ­κι­να» δά­νεια, την άρση των «πε­ριο­ρι­σμών» (γε­ω­γρα­φι­κών, τι­μο­λό­γη­σης, εγκα­τά­στα­σης κ.λπ.) ανα­φο­ρι­κά με τις «απε­λευ­θε­ρώ­σεις» επαγ­γελ­μά­των, την εφαρ­μο­γή των λε­γό­με­νων «ερ­γα­λειο­θη­κών» του ΟΟΣΑ σχε­τι­κά με την «απε­λευ­θέ­ρω­ση» των αγο­ρών κ.ο.κ. Δη­λα­δή στα­θε­ρο­ποί­η­ση της οι­κο­νο­μί­ας είναι η διαρ­κής συ­μπί­ε­ση στα κον­δύ­λια για την κά­λυ­ψη στοι­χειω­δών λαϊ­κών ανα­γκών και η συ­νε­χής φο­ρο­λη­στεία του λαού για να εξα­σφα­λί­ζο­νται τα κέρδη των κα­πι­τα­λι­στών.

Η πο­λι­τι­κή αυτή έχει «κλει­δώ­σει» και μέσω του Με­σο­πρό­θε­σμου Πλαι­σί­ου Δη­μο­σιο­νο­μι­κής Στρα­τη­γι­κής 2018 – 2021, για τα «πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα» στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επό­με­να χρό­νια. Συ­νε­πώς η κυ­βερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα ότι «η 3η αξιο­λό­γη­ση θα ολο­κλη­ρω­θεί χωρίς να δη­μιουρ­γή­σει αστά­θεια…» είναι για να συ­γκα­λύ­ψει ότι τα λαϊκά στρώ­μα­τα θα συ­νε­χί­σουν να «μα­τώ­νουν» στο βωμό των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των και του κρα­τι­κού χρέ­ους. Γι’ αυτό είναι πιο επι­τα­κτι­κή και ρε­α­λι­στι­κή η ανά­γκη ρήξης και ανα­τρο­πής της κα­πι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, που γεννά φτώ­χεια, ανερ­γία.

• Τι πε­ρι­μέ­νε­τε και τι θα πρέ­πει να πε­ρι­μέ­νει ο κό­σμος από την ΔΕΘ; Θα υπάρ­ξουν δε­σμεύ­σεις από τον πρω­θυ­πουρ­γό κ. Αλέξη Τσί­πρα;

Ο πρω­θυ­πουρ­γός στη ΔΕΘ, στον από­η­χο του χυ­δαί­ου αντι­κομ­μου­νι­σμού και της συ­κο­φά­ντη­σης του σο­σια­λι­σμού, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται να πα­ρου­σιά­σει με το πε­ρι­τύ­λιγ­μα της «δί­και­ης ανά­πτυ­ξης», την ομο­βρο­ντία νέων, σκλη­ρών, αντι­λαϊ­κών μέ­τρων που υπο­τάσ­σο­νται στη στρα­τη­γι­κή ανά­καμ­ψης της κερ­δο­φο­ρί­ας του κε­φα­λαί­ου. Δε­σμεύ­σεις θα υπάρ­χουν μόνο προς το κε­φά­λαιο για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή υλο­ποί­η­ση του 3ου μνη­μο­νί­ου, που ψή­φι­σαν μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και Πο­τά­μι, εξα­σφα­λί­ζο­ντας νέα κέρδη στους ομί­λους και πε­ρισ­σό­τε­ρη φτώ­χεια στο λαό. Μπο­ρεί να υπάρ­χει και υπο­τυ­πώ­δες πρό­γραμ­μα «πα­ρο­χών» για την ακραία φτώ­χεια, η οποία αυ­ξά­νε­ται από την κλι­μά­κω­ση της αντι­λαϊ­κής κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής.

Όμως προ­ε­τοι­μά­ζε­ται να δοθεί μα­ζι­κή αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση της ερ­γα­τι­κής τάξης, των λαϊ­κών στρω­μά­των. Με το συλ­λα­λη­τή­ριο σω­μα­τεί­ων, συν­δι­κά­των και ερ­γα­ζο­μέ­νων που συ­σπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ, στις 9 Σε­πτέμ­βρη στη ΔΕΘ. Κα­λώ­ντας το λαό σε μα­ζι­κή συμ­με­το­χή ενά­ντια στη νέα λε­η­λα­σία που ετοι­μά­ζουν κυ­βέρ­νη­ση – ΕΕ – κε­φά­λαιο αλλά και για να δια­τρα­νώ­σουν, ότι δεν θα ανε­χτούν τη σφαγή ερ­γα­τι­κών και κοι­νω­νι­κών δι­καιω­μά­των, δεν θα συμ­βι­βα­στούν με τη φτώ­χεια, τη μι­ζέ­ρια. Κυ­βέρ­νη­ση και κε­φά­λαιο έχουν κα­τα­στρώ­σει τα σχέ­δια τους ενά­ντια στο λαό, όμως και ο λαός πρέ­πει να δεί­ξει τη δύ­να­μη του, ξε­δι­πλώ­νο­ντας το δικό του σχέ­διο ορ­γά­νω­σης, δρά­σης, αντε­πί­θε­σης.

• Πώς κρί­νε­τε τις αλ­λα­γές που προ­ω­θεί η κυ­βέρ­νη­ση στην Παι­δεία; Φαί­νε­ται ότι οδη­γού­μα­στε σε ένα μο­ντέ­λο που δεν θα έχει να κάνει με δη­μό­σια εκ­παί­δευ­ση.

Εκ­παί­δευ­ση ακρι­βή για το λαό, φθηνή για το κρά­τος και κερ­δο­φό­ρα για τις επι­χει­ρή­σεις. Αυτό είναι το σχέ­διο που χρό­νια τώρα υπη­ρε­τούν οι προη­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις και ακο­λου­θεί πιστά και η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αυτό εκ­φρά­στη­κε και στο τε­λευ­ταίο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο που ψη­φί­στη­κε για την Ανώ­τα­τη Εκ­παί­δευ­ση και Έρευ­να, του οποί­ου οι πε­ρισ­σό­τε­ρες προ­βλέ­ψεις πε­ρι­λαμ­βά­νο­νταν σε προη­γού­με­να νο­μο­σχέ­δια επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αφο­ρούν το με­γα­λύ­τε­ρο άνοιγ­μα των ΑΕΙ στην πολλά υπο­σχό­με­νη αγορά των ξε­νό­γλωσ­σων τμη­μά­των. Θε­σμο­θε­τούν μο­νο­ε­τή, διετή προ­γράμ­μα­τα σπου­δών. Δη­μιουρ­γούν πτυ­χία πολ­λών τα­χυ­τή­των, πα­ρά­γο­ντας πτυ­χία και απο­φοί­τους στα μέτρα της αγο­ράς. Γε­νι­κεύ­ουν τα δί­δα­κτρα στα με­τα­πτυ­χια­κά, πα­ρα­μέ­νει και ενι­σχύ­ε­ται η ανα­ζή­τη­ση χρη­μα­το­δό­τη­σης των Ιδρυ­μά­των «από δια­φο­ρε­τι­κές πηγές», αφού η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση της Παι­δεί­ας συ­νε­χί­ζε­ται.

Εξάλ­λου οι τα­ξι­κοί φραγ­μοί ξε­κι­νούν από τα γεν­νο­φά­σκια κι αυτό το βλέ­που­με με τα δε­κά­δες χι­λιά­δες παι­διά που και φέτος μέ­νουν εκτός προ­σχο­λι­κής αγω­γής. Αφού δεν υπάρ­χουν επαρ­κείς δομές ή χι­λιά­δες λαϊ­κές οι­κο­γέ­νειες δεν μπο­ρούν να αντε­πε­ξέλ­θουν στα τρο­φεία που επι­βάλ­λο­νται.

Έτσι νέα ζευ­γά­ρια πρέ­πει ή να βά­λουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πλη­ρώ­σουν τα τρο­φεία των δη­μο­τι­κών σταθ­μών και τα δί­δα­κτρα των ιδιω­τι­κών ή να στε­ρή­σουν από τα παι­διά τους το αυ­το­νό­η­το δι­καί­ω­μά στην Προ­σχο­λι­κή Αγωγή. Δι­καί­ω­μα που το χτύ­πη­μά του δεν εξαι­ρεί­ται από την αντερ­γα­τι­κή πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ και της ΕΕ.

Γι αυτό στή­νο­νται κάλ­πι­κες και απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κές κό­ντρες με τη ΝΔ και τα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα, με σκοπό να κρύ­ψουν την ου­σια­στι­κή στρα­τη­γι­κή σύ­μπλευ­σή τους. Μο­νό­δρο­μος για εκ­παι­δευ­τι­κούς, γο­νείς, συ­νο­λι­κά ερ­γα­ζό­με­νους είναι η αντι­πα­ρά­θε­ση για ρήξη και ανα­τρο­πή αυτής της αντιεκ­παι­δευ­τι­κής πο­λι­τι­κής, που με­τα­τρέ­πει τη μόρ­φω­ση σε εμπό­ρευ­μα, τσα­κί­ζει τα μορ­φω­τι­κά δι­καιώ­μα­τα των νέων, τα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα των εκ­παι­δευ­τι­κών.

• Τε­λι­κά, το… αφή­γη­μα με τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και την προ­σέλ­κυ­ση με­γά­λων επεν­δύ­σε­ων δεν φαί­νε­ται να προ­χω­ρά­ει. Θα ήθελα την άποψή σας.

Εκτός από την ανερ­γία, χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νοι βιώ­νουν και την απλη­ρω­σιά σε επι­χει­ρή­σεις που προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για κλεί­σι­μο η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση (ΕΛΒΟ, Βιομ/νία Ζά­χα­ρης, ΟΑΣΘ κ.ά), προ­κει­μέ­νου εκ­βια­ζό­με­νοι να συ­ναι­νέ­σουν στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση.

Σί­γου­ρο είναι ότι προ­ω­θεί­ται η εφαρ­μο­γή του επι­χει­ρη­μα­τι­κού πλά­νου του ΤΑΙ­ΠΕΔ, όπως ψη­φί­στη­κε στα μνη­μό­νια, των υπό ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση κρα­τι­κών συμ­με­το­χών σε στρα­τη­γι­κούς κλά­δους και επι­χει­ρή­σεις που βρί­σκο­νται στη δια­χεί­ρι­σή του (66% του ΔΕΣΦΑ, 17% της ΔΕΗ, 65% της ΔΕΠΑ, 35% των ΕΛΠΕ, 30% του Διε­θνούς Αε­ρο­λι­μέ­να Αθη­νών κ.ά).

Οι όποιες κα­θυ­στε­ρή­σεις έχουν να κά­νουν με το πα­ζά­ρι και τον με­γά­λο αντα­γω­νι­σμό με­τα­ξύ των μο­νο­πω­λί­ων, κα­πι­τα­λι­στι­κών κρα­τών και ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέ­ντρων π.χ. για τον έλεγ­χο πηγών και δρό­μων με­τα­φο­ράς της Ενέρ­γειας, ναυ­πη­γεία, λι­μά­νια κ.ά που είναι «στρα­τη­γι­κής ση­μα­σί­ας». Η πα­ρου­σία του Γάλ­λου πρω­θυ­πουρ­γού στην πε­ρί­ο­δο της ΔΕΘ, συν­δέ­ε­ται με το εν­δια­φέ­ρον του Γαλ­λι­κού κε­φα­λαί­ου για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ΟΛΘ και όχι μόνο. Οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις συ­νο­δεύ­ο­νται με μα­ζι­κές απο­λύ­σεις, με­γά­λη μεί­ω­ση μι­σθών, «ευ­έ­λι­κτες» μορ­φές και αύ­ξη­ση των ωρών ερ­γα­σί­ας αλλά και της απλή­ρω­της δου­λειάς, εντα­τι­κο­ποί­η­ση, αυ­ταρ­χι­σμό, συρ­ρί­κνω­ση των όποιων ερ­γα­τι­κών δι­καιω­μά­των έχουν απο­μεί­νει, φο­ρο­α­παλ­λα­γές και πλου­σιο­πά­ρο­χη χρη­μα­το­δό­τη­ση για τον κα­πι­τα­λι­στή επεν­δυ­τή. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του λι­μα­νιού του Πει­ραιά από το κι­νέ­ζι­κο μο­νο­πώ­λιο και τα τσα­κι­σμέ­να δι­καιώ­μα­τα των λι­με­νερ­γα­τών. Γι αυτό στό­χος στο ερ­γα­τι­κό τα­ξι­κό κί­νη­μα είναι να ακυ­ρώ­σει με τον αγώνα του τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και το «πα­ρα­μύ­θι» των με­γά­λων επεν­δυ­τών που θα μας σώ­σουν, ώστε η κρα­τι­κή πε­ριου­σία να πε­ρά­σει στην υπη­ρε­σία των ανα­γκών της κοι­νω­νί­ας. Αυτό ση­μαί­νει αλ­λα­γή τάξης στην εξου­σία και οι­κο­νο­μία σε όφε­λος του λαού.

• Επει­δή στην πε­ριο­χή μας στα Δω­δε­κά­νη­σα η οι­κο­νο­μία βα­σί­ζε­ται στον Του­ρι­σμό, τα νού­με­ρα των αφί­ξε­ων ευ­η­με­ρούν αλλά οι μι­σθοί και η αγορά ερ­γα­σί­ας υπο­βαθ­μί­ζο­νται συ­νε­χώς, και τα επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας μειώ­νο­νται. Υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση για τον ερ­γα­ζό­με­νο στον του­ρι­στι­κό τομέα;

Τα ρεκόρ στον κλάδο του Του­ρι­σμού (αφί­ξεις, έσοδα κ.λπ.) συ­νο­λι­κά στην κα­πι­τα­λι­στι­κή οι­κο­νο­μία, ωφε­λούν τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, σε βάρος των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Αφού τα “προ­νό­μια” των ερ­γα­ζο­μέ­νων στον Του­ρι­σμό είναι εντα­τι­κο­ποί­η­ση, ατε­λεί­ω­τα ωρά­ρια, ρεπό με το στα­γο­νό­με­τρο, απλή­ρω­τη και ανα­σφά­λι­στη δου­λειά, ατο­μι­κές συμ­βά­σεις και «ευ­έ­λι­κτες» μορ­φές ερ­γα­σί­ας, «κου­ρέ­λια­σμα» της κλα­δι­κής Σύμ­βα­σης και στο τέλος της σεζόν, κατά κα­νό­να ανερ­γία. Σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις, δε δί­νε­ται ούτε ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός, αφού ευ­δο­κι­μούν 14 μορ­φές ελα­στι­κής ερ­γα­σί­ας στον κλάδο. Επο­χι­κή, «ενοι­κια­ζό­με­νη», εκ πε­ρι­τρο­πής, «έξτρα» είναι με­ρι­κές μόνο από τις μορ­φές ερ­γα­σί­ας που επι­βάλ­λουν οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες του Του­ρι­σμού στο προ­σω­πι­κό, δίπλα στη μα­θη­τεία, στην πρα­κτι­κή άσκη­ση, στα προ­γράμ­μα­τα «από­κτη­σης ερ­γα­σια­κής εμπει­ρί­ας» για ανέρ­γους. Τα «ρεκόρ» και τα κέρδη του κε­φα­λαί­ου «χτί­ζο­νται» πάνω στην εκ­με­τάλ­λευ­ση των ερ­γα­τών.

Στις με­γά­λες ξε­νο­δο­χεια­κές μο­νά­δες και στη Ρόδο, αλλά και στο αε­ρο­δρό­μιο «Δια­γό­ρας», η πλειο­ψη­φία των ερ­γα­ζο­μέ­νων απα­σχο­λού­νται επο­χι­κά, με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου, το βα­σι­κό μισθό. Όμως, οι διεκ­δι­κή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων στον Του­ρι­σμό για κα­λύ­τε­ρες συν­θή­κες αμοι­βής και δου­λειάς, (εφαρ­μο­γή των ΣΣΕ, ου­σια­στι­κή στή­ρι­ξη ανέρ­γων, κα­τάρ­γη­ση ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης και δου­λε­μπο­ρι­κών, επα­να­φο­ρά του εφά­παξ στην 20ετία) πα­ρου­σιά­ζο­νται ως προ­σπά­θεια υπο­νό­μευ­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τάς και συ­κο­φα­ντού­νται.

Η ξε­κού­ρα­ση, οι δια­κο­πές και η ανα­ψυ­χή του ερ­γα­ζό­με­νου λαού, είναι δι­καί­ω­μα και για να ικα­νο­ποι­η­θούν, χρειά­ζε­ται συ­ντο­νι­σμός, πάλη και αλ­λη­λεγ­γύη με όλους τους κλά­δους ενά­ντια στα μο­νο­πώ­λια για ρι­ζι­κές αλ­λα­γές σε επί­πε­δο εξου­σί­ας και οι­κο­νο­μί­ας για να ικα­νο­ποι­η­θούν σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.