Ειδήσεις

Αποζημίωση από την Άγκυρα για την κατάργηση του εισιτηρίου στην Αγία Σοφία ζητεί ελβετική εταιρεία

Διαμαρτυρίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας για τις οικονομικές επιπτώσεις από την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας, πέραν των προφανών πολιτικών λόγων.

Η ελβετική εταιρεία SICPA διατηρεί τα λειτουργικά δικαιώματα για την Αγία Σοφία για άλλα επτά χρόνια και αναμένεται να υποστεί απώλειες που συνδέονται με τις ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων των 72 εκατομμυρίων δολαρίων του μουσείου,

Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα economytoday του sigmalive, η βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) της Άγκυρας Filiz Kerestecioğlu υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που υπάρχουν για το ότι η Τουρκία θα καταβάλει αποζημίωση στη ελβετική εταιρεία SICPA μετά την παράδοση της Αγίας Σοφίας στην Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων και μετατροπή της ξανά σε ενεργό τζαμί.

Στην κοινοβουλευτική ερώτησή της που απευθύνεται στον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy, η Kerestecioğlu σημείωσε ότι η εταιρεία κέρδισε το διαγωνισμό για τη διαχείριση 54 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Τουρκίας για εννέα χρόνια το 2018, προσφέροντας 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2019 περισσότεροι από τρία εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία πληρώνοντας εισιτήριο εισόδου. Οι ξένοι τουρίστες πλήρωναν εισιτήριο που στοίχιζε 100 τουρκικές λίρες, που ισοδυναμεί με περίπου 15 δολάρια, δηλαδή τα συνολικά έσοδα από τα εισιτήρια ξεπερνούσαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σημειώνεται ότι μαζί με τα νυχτερινά περάσματα στον μουσειακό χώρο της Αγίας Σοφίας τα έσοδα του μουσείου από τις ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων ανέρχονταν στα 73 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αγία Σοφία συγκέντρωσε περισσότερα εισοδήματα ως μουσείο από τα συνολικά διόδια που συγκεντρώθηκαν στις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο αρθρογράφος Yeniçağ, Murat Ulker.

Η σουηδική εταιρεία SICPA διατηρεί τα λειτουργικά δικαιώματα για την Αγία Σοφία για άλλα επτά χρόνια και αναμένεται να υποστεί απώλειες που συνδέονται με τις ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων των 72 εκατομμυρίων δολαρίων του μουσείου, δήλωσε τη Δευτέρα ο αρθρογράφος της Ντίνυε, Κέριμ Άλκερ.

Η βουλευτής του HDP, είχε θέσει το εύλογο ερώτημα προς τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού την προηγούμενη βδομάδα αν θα υπάρξουν απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την εταιρεία προς το τουρκικό κράτος. Επίσης υπάρχουν διαμαρτυρίες για το πως θα αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων, που κυμαίνονται περίπου στο μισό δισεκατομμύριο τουρκικών λιρών, από τα εισιτήρια των επισκεπτών που μέχρι τις 24 Ιουλίου του 2020 επισκέπτονταν την Αγία Σοφία.

Επίσης η αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ίσως να αποκλείσει την πρόσβαση σε δωρεές και κεφάλαια για την συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου