ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σκακιστικό Φεστιβάλ Ρόδου: Μεγάλες μάχες με πλούσιο θέαμα

Δημήτρης Στούμπης 3 λεπτά ανάγνωση
Σκακι

Με αμείωτη ένταση συνε­χί­ζε­ται το Σκα­κι­στικό Φεστι­βάλ Ρόδου, που περι­λαμ­βά­νει τις διορ­γα­νώ­σεις του Ευρω­παϊ­κού Νεα­νι­κού Ομα­δι­κούς Πρω­τα­θλή­μα­τος και του «Summer Cup 2024», με τη σχετική ανα­κοί­νωση που εκδό­θηκε προς ενη­μέ­ρωση να ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Τα πάνω κάτω ήρθαν στην ανοιχτή κατη­γο­ρίας μέχρι 18 ετών μετά την νίκη της Πολω­νίας επί της Αρμε­νίας με 3-1. Το Ισραήλ επι­κρά­τησε της Γερ­μα­νίας, η Σλο­βε­νία κέρδισε την Τουρκία και η Αυστρία κέρδισε την Ρου­μα­νία. Αξίζει να σημειω­θεί πως το 14χρονο παιδί- θαύμα της Ρου­μα­νίας FM Henry Edward Tudor βρί­σκε­ται σε πολύ κακή φόρμα, συγκρι­τικά με τα απο­τε­λέ­σματα που μας έχει συνη­θί­σει τα τελευ­ταία δυο χρόνια και δεν έχει κατα­φέ­ρει να ενι­σχύ­σει την ομάδα του. Η κατά­ταξή μετά τον 5ο γύρο δια­μορ­φώ­νε­ται ως εξής για την ανοιχτή κατη­γο­ρία των 18: 1η – 2η θέσης Πολωνία, Ισραήλ (8 βαθμοί), 3η θέση – 4η θέση Αρμενία, Σλο­βε­νία (7 βαθμοί).

Ανα­κα­τα­τά­ξεις στην κατη­γο­ρία κορι­τσιών μέχρι 18 ετών μετά τον 5ο γύρο με την Πολωνία να νικά την Ουκρα­νία με 2-0, η Ρου­μα­νία να νικά, επίσης, την κατά πολύ ισχυ­ρό­τερη Γερ­μα­νία Ι με 2-0 και το Ισραήλ να επι­κρα­τεί της Γερ­μα­νίας ΙΙΙ με απο­τέ­λε­σμα να αλλάξει η τριάδα της κορυφής και να δια­μορ­φώ­νε­ται ως εξής: 1η θέση Πολωνία (8 βαθμοί), 2η – 5η θέση Ισραήλ-Μπλε, Ρου­μα­νία, Γερ­μα­νία ΙΙ (7 βαθμούς).

Στην ανοιχτή κατη­γο­ρία μέχρι 12 ετών Πολωνία και Τουρκία συνε­χί­ζουν ακά­θε­κτες, αυξά­νο­ντας την διαφορά από την 3η θέση μετά το στρα­βο­πά­τημα της Ρου­μα­νίας ενάντια στην Τουρκία. Με την νίκη του Ισραήλ επί της Ουκρα­νίας η βαθ­μο­λο­γία δια­μορ­φώ­νε­ται ως εξής: 1η θέση Πολωνία (10 βαθμοί – η μονα­δική ομάδα με 5 στα 5), 2η θέση Τουρκία (8 βαθμοί) και στην 3η θέση ισο­βαθ­μούν 5 ομάδες (Ισραήλ, Ρου­μα­νία, Γερ­μα­νία, Ουγ­γα­ρία, Κροατία) με 6 βαθμούς.

Σε μάχη μέχρι τελικής πτώσης εξε­λί­χθηκε το ματς Ρου­μα­νία – Τουρκία, το οποίο διήρ­κεσε 5 ώρες και 30 λεπτά ενώ παί­χτη­καν συνο­λικά 242 κινή­σεις και στις δυο παρ­τί­δες. Η ισο­πα­λία μεταξύ Neris Hatuk και Ema Cretescu συμ­φω­νή­θηκε μετά το αίτημα για 50 κινή­σεις (χωρίς πάρσιμο ή σπρώ­ξιμο πιονιού) αν και στην παρτίδα υπήρξαν 9 δια­φο­ρε­τι­κές τετρα­πλές επα­να­λή­ψεις στις οποίες, βέβαια, δεν μπορεί να παρέμ­βει ο διαι­τη­τής (πρέπει να είναι πεντα­πλή) άνευ αιτή­μα­τος της παί­κτριας. Με τη νίκη της η Ρου­μα­νία εκθρό­νισε την Τουρκία από την 1η θέση και η βαθ­μο­λο­γία μετά τον 5ο γύρο δια­μορ­φώ­νε­ται ως εξής: 1η θέση Ρου­μα­νία (9 βαθμοί), 2η θέση Γερ­μα­νία (8 βαθμοί), 3η-4η θέση Τουρκία & Πολωνία (7 βαθμοί).

Στην κατη­γο­ρία κορι­τσιών μέχρι 12 ετών η Ρεγγίνα και η Μυρτώ συνε­χί­ζουν την εκπλη­κτική τους πορεία και μετά την νίκη επί των αδελφών Λαμπρια­νού βρί­σκο­νται ισό­βαθ­μες στην 4η (!) θέση της κατη­γο­ρίας τους. Η ‘’ανατρεπτική’’ Γεωργία Μαλα­μούση κέρδισε την πρω­τα­θλή­τρια Κύπρου Ραφα­έλλα Νικο­λάου και ήρθε να επι­βε­βαιώ­σει πως το σύστημα ‘’σκακιστική θυσία’’ της βενια­μίν όλων των πρω­τα­θλη­μά­των Ευαν­θίας Μαλα­μούση ήταν ολό­σω­στο και απο­φέ­ρει καρπούς.

Ο Ροδόλ­φος Στα­μα­τίου λύγισε τον αήττητο μέχρι τον 3ο γύρο Ουκρανό FM Maksym Dubnevych (elo: 2293) και δείχνει να βρί­σκε­ται σε εξαι­ρε­τική φόρμα. Στην ανοιχτή κατη­γο­ρία μέχρι 18 ετών η ομάδα του Ιππότη Γ κέρδισε την ομάδα Δ. Ελλη­νικό χρώμα αποκτά η κορυφή μετά την ολο­κλή­ρωση του 4ου γύρου στο ‘’7ο Διεθνές Τουρ­νουά Σκακιού – Summer Cup 2024’’. Στην 1η θέση βρί­σκε­ται ο FM Αλέ­ξαν­δρος Παπα­ση­μα­κό­που­λος μετά την νίκη του επί του Γεωρ­για­νού IM Giorgi Sibashvili και ακο­λου­θεί με 3,5 βαθμούς (μετά από ισο­πα­λία με τον Σέρβο GM Luka Budisavljevic) o πολυ­πρω­τα­θλή­της Βασίλης Κοτρω­νιάς. Στην 3η θέση ισο­βαθ­μούν 12 άτομα και ο 5ος γύρος καλεί­ται να ξεδια­λύ­νει τα πράγ­ματα.

Στη γυναι­κεία κατη­γο­ρία η GM Antoaneta Stefanova βρί­σκε­ται στην 1η θέση με 3 βαθμούς και ακο­λου­θεί η WFM Ζέττα Γράψα με 2,5 βαθμούς και οι WFM Wafia Darwish Al Maamari, Amit Baruch και Bozhena Dobrovolska – Rakhnina με 2 βαθμούς.

Το Ευρω­παϊκό Νεανικό Ομαδικό Πρω­τά­θλημα απο­τε­λεί διορ­γά­νωση της Ευρω­παϊ­κής Σκα­κι­στι­κής Ομο­σπον­δίας (ECU) με συν­διορ­γα­νω­τές τον Σκα­κι­στικό Όμιλο Ρόδου “Ιππότης”, την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμου Ρόδου ενώ το Διεθνές Τουρ­νουά ‘’Summer Cup 2024’’ έχει διορ­γα­νω­τές τον Σκα­κι­στικό Όμιλο Ρόδου “Ιππότης”, την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμου Ρόδου».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.