Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας ένας 55χρονος Τούρκος διακινητής μεταναστών, που συνελήφθη το πρωί της 23ης Ιουνίου 2020 από λιμενικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Την 23η Ιουνίου 2020 και περί ώραν 02:15 στο πλαίσιο εποχούμενης περιπολίας από στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, εντοπίστηκε μία λέμβος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή πλησίον του αεροδρομίου της Ρόδου, η οποία μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών και κατευθυνόταν σε παρακείμενη παραλία.
Άμεσα ενημερώθηκαν 2 περιπολικά σκάφη τα οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην περιοχή προκειμένου να προβούν στον εντοπισμό και έλεγχο του σκάφους, ενώ στην περιοχή μετέβησαν λιμενικοί προς παροχή συνδρομής.
Ο χειριστής του ανωτέρω σκάφους αφού αποβίβασε τους μετανάστες προσπάθησε να διαφύγει. Από τα σκάφη έγινε εντοπισμός της λέμβου και στην συνέχεια με την χρήση σειρήνας, οπτικών σημάτων και τηλεβόα ζητήθηκε από τον χειριστή να την ακινητοποιήσει.
Αγνόησε της εντολές που του δόθηκαν και επιχείρησε να διαφύγει κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς κατά των περιπολικών σκαφών. Με εντολή του κυβερνήτη ερρίφθησαν προειδοποιητικές βολές προς ασφαλή θαλάσσιο τομέα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση της λέμβου.
Ο διακινητής συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Λιμεναρχείο προς κράτηση, ενώ με το πέρας την καταδίωξης το χρησιμοποιηθέν μέσο βυθίστηκε.
Παράλληλα, οι λιμενικοί εντόπισαν και συνέλαβαν 3 μετανάστες οι οποίοι ενημέρωσαν ότι επί της λέμβου επέβαιναν άλλα τρία άτομα τα οποία αποβιβάστηκαν στην ξηρά, αλλά δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν παρά τις έρευνες.
Επιπρόσθετα, κατόπιν επίδειξης φωτογραφιών σε μετανάστες που συνελήφθησαν την 21η Ιουνίου 2020 αναγνωρίστηκε το ίδιο σκάφος ως το μέσο μεταφοράς τους στην Ρόδο και ο ανωτέρω ως διακινητής.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Μίκα Δουβή.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ