Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ένας κάτοικος της Ρόδου που κατηγορήθηκε για παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων εν μέσω κορωνοϊου.
Την 24η Απριλίου 2020 πέραν της ποινικής δικογραφίας εις βάρος του, του επιβλήθηκε και πρόστιμο από το ΑΤ Ρόδου, για λειτουργία τουριστικού καταλύματος ενώ ο ίδιος διατείνεται ότι δεν υπαγόταν στις εξαιρέσεις της επιβληθείσας προσωρινής απαγόρευσης.
Πιο συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου που βρίσκεται στην Μεσαιωνική Πόλη. Στο ως άνω ακίνητο λειτουργούσε κατά περίσταση τους καλοκαιρινούς μήνες ενοικιαζόμενα δωμάτια, μισθώνοντας τα δωμάτια αυτού σε παραθεριστές, ενώ μετά την λήξη της τουριστικής περιόδου και μέχρι την έναρξη νέας, τα εκμισθώνει μόνιμα και με τον μήνα, όχι φυσικά σε τουρίστες, αλλά σε μόνιμους κατοίκους του νησιού.
Αυτό συνέβη και κατά την φετινή χειμερινή περίοδο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μίσθωσε δύο δωμάτια σε μόνιμους κατοίκους του νησιού.
Αυτοί διέμεναν σε δύο διαφορετικά διαμερίσματα μόνιμα, ως μισθωτές και όχι ως παραθεριστές, καταβάλλοντάς του μηνιαίο μίσθωμα και όχι μίσθωμα ανά ημέρα.
Οπως τόνισε δεν παρείχε στους ανωτέρω μισθωτές, οποιαδήποτε τουριστική υπηρεσία φιλοξενίας, αφού η συμβατική του υποχρέωση αναλώθηκε μόνο στην παραχώρηση του κλειδιού και φυσικά του χώρου του δωματίου. Έτσι δεν φρόντισε ποτέ για την καθαριότητα των δωματίων, ούτε των κοινόχρηστων χώρων, δεν τους εξυπηρέτησε ποτέ, ούτε είχε και οποιαδήποτε σχέση μαζί τους. Η μόνη τους επαφή ήταν η μηνιαία καταβολή του μισθώματος στην οποία περιορίζονταν οι όποιες σχέσεις τους.
Κατά την επιβολή της απαγόρευσης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων που έλαβε χώρα στα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους, θεώρησε αυτονόητο ότι οι ως άνω μισθώσεις δεν υπάγονταν στην εν λόγω απαγόρευση, αφού επρόκειτο κατ’ ουσία για αστικές μισθώσεις κατοικίας και όχι για λειτουργία τουριστικού καταλύματος. Έτσι οι ως άνω μισθωτές εξακολουθούσαν να παραμένουν στα κατ’ ουσία σπίτια τους, αφού δεν μπορούσε να τους ζητήσει αιφνίδια να μετακομίσουν και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Στις 24 Απριλίου 2020 δέχθηκε έλεγχο από κλιμάκιο και οι άνδρες του κλιμακίου, ευρίσκοντας τους μισθωτές μέσα στα σπίτια τους, θεώρησαν ότι λειτουργούσε τουριστικό κατάλυμα παραβιάζοντας την υγειονομική νομοθεσία και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ