Τοπικές Ειδήσεις

Aπεγνωσμένοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι: «Τα επιδόματα δεν μας αρκούν! Θέλουμε να δουλέψουμε»!

Εντυπωσιακή σε όγκο και συμμετοχή ήταν η συγκέντρωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου που πραγματοπoιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, με αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις ισχύουσες διατάξεις για τις επαναπροσλήψεις, αναστολές και μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους εποχιακά εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, επισιτισμό και συναφή επαγγέλματα.
Μάλιστα, ο κόσμος ήταν τόσος πολύς (πάνω από 1000 άτομα) που ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος αναγκάστηκε να κάνει δύο ομιλίες τη μία μέσα στην αίθουσα και την άλλη, εκτός!
«Σαν Διοίκηση ευχόμαστε να καλύψαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα τα ερωτήματα των μελών μας και παραμένουμε καθημερινά στη διάθεση των συναδέλφων για τυχόν ερωτήματα. Δηλώνουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται..
Δεν σταματάμε εδώ. Μένουμε ενωμένοι. Μένουμε δυνατοί….» δήλωσε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα συνδικάτα και το ΕΚΡ με τα σωματεία θα σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους.
Όπως έγραψε επανειλημμένα η «δ» δυστυχώς, φέτος η σεζόν δεν ξεκίνησε ακόμη με συνέπεια πάνω από 10.000 άτομα να βρίσκονται ‘στον αέρα’ ή να έχουν να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας.
«Τα επιδόματα δεν μας αρκούν! Θέλουμε να δουλέψουμε», φώναζαν οι εργαζόμενοι οι οποίοι, σε καθημερινή βάση, συγκεντρώνονται στα γραφεία του ΕΚΡ εκφράζοντας την απόγνωση και την αγανάκτησή τους.
Άπαντες, απαιτούσαν να ασκηθούν πιέσεις στους εργοδότες και τις επιχειρήσεις για επαναπροσλήψεις ώστε να ακολουθηθεί η σχετική ΚΥΑ που εξεδόθη προσφάτως, ενώ πολλοί εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι, μιλούσαν για τον χειμώνα που θα έρθει και θα είναι πάρα πολύ δύσκολος.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης και η διοίκηση του ΕΚΡ, μίλησαν για τα δράματα που βιώνουν πολλές οικογένειες στο νησί της Ρόδου οι οποίες ζουν στα όρια της εξαθλίωσης, κάνοντας λόγο για μία πρωτόγνωρη κατάσταση –με αφορμή και το περιστατικό με το 9χρονο κοριτσάκι που λιποθύμησε από την πείνα και προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο.
Ο κ. Εγγλέζος κάλεσε τους εργαζόμενους να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις και για τις ισχύουσες διατάξεις αλλά και για το πώς πρέπει να πορευτούν από εδώ και πέρα με στόχο να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Από νωρίς ο κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο για αυτή τη συνάντηση που ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ.


«Ο αγώνας και οι προσπάθειες του Ε.Κ.Ρ συνεχίζονται»
Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚΡ αναφέρει τα εξής:
«Το Ε.Κ.Ρ με αφορμή την εγκύκλιο που δίνει διευκρινίσεις για την ΚΥΑ με αριθμό 23102/477/12.06.20 (΄Β 2268) που αφορά τους εποχιακά απασχολούμενους τονίζει τα εξής:
Με την παρούσα εγκύκλιο αίρονται όλες οι αντιδράσεις και οι ενδοιασμοί που υπήρχαν από την πλευρά των εργοδοτών ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης των εργαζομένων στο μηχανισμό στήριξης που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση.
Βέβαια υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες ένταξης στα μέτρα κατηγοριών εργαζομένων, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι εποχιακά απασχολούμενοι που δεν πήραν επίδομα ανεργίας, οι εποχιακά απασχολούμενοι σε δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, οι άνεργοι οικοδόμοι, οι οδηγοί ταξί, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, καθώς επίσης και η άνιση αντιμετώπιση των εποχιακά εργαζομένων στην εστίαση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που είχαν δικαίωμα στην επαναπρόσληψη.
Το Ε.Κ.Ρ θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τους αγώνες του ώστε κανένας συνάδελφος-εργαζόμενος να μην στερηθεί έστω αυτό το πενιχρό βοήθημα. Ζητάμε από την Κυβέρνηση
1) Την άμεση καταβολή επιδόματος-γέφυρας μεταξύ των μηνών Μαΐου – Ιουνίου.
2) Επιδότηση ανεργίας για όλους τους εποχιακά απασχολούμενους μετά τη λήξη των
προγραμμάτων στήριξης εξάμηνης διάρκειας χωρίς προϋποθέσεις ένταξης.
3) Πάγωμα όλων των οικονομικών υποχρεώσεων των εργαζομένων.
4) Αναστολή όλων των εντολών διακοπής ρεύματος από τη Δ.Ε.Η.
Ακόμα σχετικά με αυτή ζητάμε
α) Να καταργηθεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο ο Φ.Π.Α. στους λογαριασμούς
ρεύματος.
β) Πλήρη κατάργηση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω)
γ) Πλήρη κατάργηση του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ
δ) Μείωση των δημοτικών τελών που χρεώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.
Θέση του εργατικού κινήματος και του Ε.Κ.Ρ. της περιοχής ήταν και είναι η επαναφορά της Δ.Ε.Η σε πλήρως δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.
5) Ένταξη στο εποχιακό καθεστώς όλων των υπαλλήλων οδηγών ταξί.
6) Ένταξη στο εποχιακό καθεστώς όλων των επαγγελματιών και μουσικών όπως
ορίζεται στο καταστατικό του Ροδιακού Συλλόγου Μουσικών και ειδικά των μελών του Σωματείου.
7) Αμεση επαναλειτουργία των καζίνο και επιστροφή των εργαζομένων στις
θέσεις εργασίας τους.
Οι προσπάθειες και ο αγώνας του Ε.Κ.Ρ θα είναι συνεχείς έως ότου όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων υλοποιηθούν».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου