Ειδήσεις

Ξεκίνησε χθες η σύνοδος των πρυτάνεων των ΑΕΙ

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα, παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, στο ξενοδοχείο Rodos Palace, η 76η σύνοδος των πρυτάνεων των ΑΕΙ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν γίνει τροχοπέδη στη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας.
Αναφορά έκανε ο κ. Πάρις Τσάρτας και στο μέτρο της διαθεσιμότητας που έχει δημιουργήσει ασφυξία στα ΑΕΙ.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην πολιτική που θα ακολουθήσει για την ανώτατη παιδεία.
Για την πολιτική που θα εφαρμοσθεί για την έρευνα μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Χρήστος Βασιλάκος.

«Στη σύνοδο έγινε συζήτηση για τις μεταγραφές των φοιτητών. Στην ατζέντα μας είχαμε και το θέμα των αιώνιων φοιτητών. Συζητήσαμε για τις αμοιβές των καθηγητών που έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που αρκετοί καθηγητές φεύγουν από την Ελλάδα προκειμένου να εργασθούν σε πανεπιστήμια που λειτουργούν στο εξωτερικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Στο θέμα των αιώνιων φοιτητών ο κ. Λοβέρδος πάντως εμφανίζεται ανένδοτος και έχει ήδη προειδοποιήσει πως ο σχετικός νόμος θα ισχύσει κανονικά.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, έπειτα από την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας θα πρέπει να καθαρίσουν τα μητρώα τους.
«Η νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια τελικά θα εφαρμοστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λοβέρδος έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση του και για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους των μετεγγραφών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Μάλιστα, ενδεικτικά ανέφερε το ποσό των 25.000 ευρώ ετησίως, το οποίο χαρακτηρίζει μία «κανονική» οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων, όπως είπε.
Πάντως, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας ήδη έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το θέμα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μετεγγραφών, που δέχονται κάθε χρόνο τα κεντρικά πανεπιστήμια.
Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα οικονομικά των ΑΕΙ.
Οι εργασίες της Συνόδου, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, θα ολοκληρωθούν σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου