Τοπικές Ειδήσεις

“Για την επαναθέσπιση μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά μας, ο κ. Μητσοτάκης έχει την πολιτική βούληση;”

Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

Παρακολουθώ τον δημόσιο διάλογο, που έχει ανοίξει, για την επαναθέσπιση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά. Παρακολουθώ τις ενέργειες βουλευτών & τις επιστολές των αυτοδιοικητικών, προς την κυβέρνηση και προς τον πρωθυπουργό.

Επειδή, όταν η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑ.ΣΟ.Κ) επεξεργάστηκε το σχέδιο νόμου «καθορισμός των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) και ρύθμιση άλλων θεμάτων» (που ψηφίστηκε ως ο νόμος 1676 / 1986), ήμουν υπουργός Αιγαίου και συμμετείχα ενεργά στην θέσπιση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα Δωδεκάνησα (πριν επεκταθούν στα άλλα νησιά), αισθάνομαι την ανάγκη να πάρω θέση, δημοσιεύοντας τις απόψεις μου, για αυτή την σημερινή διεκδίκηση.

Στην αρχή, λέω με ευθύτητα, πολύ καλά κάνουν σήμερα φορείς και πολίτες των νησιών και διεκδικούν την επαναθέσπιση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Η κυβέρνηση οφείλει να την προωθήσει στην Βουλή & όλα τα κόμματα να την ψηφίσουν.

Στην επιφύλαξη, που σίγουρα θα εκφράσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ότι πρέπει να την εγκρίνουν «οι θεσμοί» (δηλαδή η τρόϊκα), που μάλλον θα είναι αντίθετοι. Απαντώ :

  • Και το 1986, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ήταν απολύτως αντίθετη, (γιατί αυτή την ρύθμιση την απαγόρευε η 6η Οδηγία) και προειδοποιούσε με πολλά έγγραφα της. Αντίθετος ήταν και ο τότε έλληνας υπουργός Οικονομικών.
  • Όμως, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα ψηφίστηκαν.

Πως έγινε αυτό ; Έγινε, γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε την πολιτική βούληση ! Όταν τον ενημερώσαμε σχετικά, έφερε το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΥ.ΣΥΜ (Κυβερνητικού Συμβουλίου) και υπό την προεδρία του πάρθηκε η σχετική απόφαση.

  • Το ερώτημα είναι : ο κ. Μητσοτάκης έχει την πολιτική βούληση και το σθένος να αγνοήσει την «τρόϊκα» και να προωθήσει την σχετική διάταξη στην Βουλή ;

Εξ άλλου κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν, ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και

ότι μπορούμε να ορίζουμε τις τύχες μας …

  • Και σήμερα και για πάντα, τα νησιά θα έχουν τα μειονεκτήματα, που οφείλονται στην εδαφική ασυνέχεια και την μεγάλη απόσταση τους από την ηπειρωτική χώρα. Και όταν (πολύ αργότερα από την ψήφιση του Ν.1676 / 1986) το ECOFIN ενέκρινε τους μειωμένους συντελεστές, το έκανε, με σκεπτικό πως «τα νησιά δε μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στην εσωτερική αγορά της Ένωσης, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας τους».
  • Το επόμενο ερώτημα είναι : αυτό το σκεπτικό του ECOFIN (σημερινού Eurogroup), έχει πάψει να ισχύει ; Φυσικά, ΟΧΙ.
  • Τώρα μάλιστα, με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19, τα νησιά βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση :

> τα νησιά έχουν – κατά κανόνα – περιορισμένες παραγωγικές δυνατότητες και η οικονομία τους εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τον τουρισμό. Και υπάρχει

κίνδυνος να καθυστερήσουν πολύ οι πτήσεις από τις χώρες προέλευσης των τουριστών …(μακάρι να διαψευσθεί αυτή η εκτίμηση),

> τα νησιά είναι στα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα, στα οποία εξακολουθεί η

Τουρκία να προωθεί το μεταναστεύτικό και προσφυγικό ρεύμα, με το οποίο

εκβιάζει την Ε.Ε.

Και αυτά (ECOFIN και μεταναστευτικό) είναι ακόμη δυο επιχειρήματα της Ελλάδας

στο Eurogroup, όταν – εκ των υστέρων – θα έλθει το ζήτημα για συζήτηση/έγκριση

  • Τέλος, να θυμηθούν (ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ) ποια κριτική είχαν ασκήσει στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όταν (πολύ κακώς !) κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές του Φ.Π.Α στα νησιά.
  • Τους δίνεται η ευκαιρία, να αποδείξουν, πως εννοούσαν αυτά που έλεγαν, όταν κριτίκαραν τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του.

27 / 4 / 2020

Κοσμάς Σφυρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου