Τοπικές Ειδήσεις

Πραγματικά κομψοτεχνήματα και φέτος οι Επιτάφιοι των Ενοριών

Εντυπωσιακοί και περίτεχνοι ήταν και φέτος οι Επιτάφιοι στις εκκλησίες της Ρόδου. Την Μεγάλη Πέμπτη αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών, οι πιστοί συμμετείχαν στον στολισμό των επιταφίων χρησιμοποιώντας πανέμορφα, πολύχρωμα και ευωδιαστά λουλούδια. Όπως πάντα, πολλές χιλιάδες λουλούδια προσφέρθηκαν για να στολίσουν τους Επιτάφιους, ως επί το πλείστον από τους ενορίτες αλλά και από οικογένειες.

Σε πολλές συνοικίες της πόλεως Ρόδου αλλά και στα χωριά, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στους ναούς, όπου παρέμειναν μέχρι και τα ξημερώματα. Η ατμόσφαιρα κατανυκτική και οι πιστοί προσέρχονταν για να προσκυνήσουν τους Επιτάφιους. Να σημειωθεί πως οι ναοί παρέμειναν ανοιχτοί όλη τη νύχτα από την Μεγάλη Πέμπτη προς την Μεγάλη Παρασκευή, που τιμούμε την ταφή του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Σε πολλές εκκλησίες, προσφέρονταν ζεστά ροφήματα αλλά και νηστίσιμα γλυκά στους ενορίτες.

Η «δ» και φέτος σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό, πέρασε από όλους σχεδόν τους ιερούς ναούς της πόλεως Ρόδου, αποτύπωσε τους πανέμορφους επιτάφιους που δημιούργησαν οι πιστοί με ελπίδα και προσμονή για ένα καλύτερο αύριο.

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος-Ιξιά

Ο στολισμός του επιταφίου έγινε από ομάδα γυναικών της ενορίας της οποίας προϊστατο η κυρία Μαρία Μαλώτρα.

Χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα στις αποχρώσεις του λευκού και του ροζ, γυψόφυλλο και φυλλώματα. Τα άνθη, καθώς και τα κεράσματα και το τσάι που προσφέρθηκαν στους πιστούς ήταν δωρεά των ενοριτών-ενοριτισσών.

Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης- Κέντρο Μέριμνας Θηλέων

Ο στολισμός του επιταφίου έγινε από τις μοναχές με τη βοήθεια ενοριτισσών.

Χρησιμοποιήθηκαν λευκές και μωβ ορχιδέες, γυψόφυλλο και πολυτρίχι.

Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου-Παλιά Πόλη

Ο στολισμός του επιταφίου έγινε υπό την επίβλεψη του εφημέριου, πατρός Μιχαήλ Κρητικού. Στόλισαν οι Σουσάνα Γαλανού, Βαρβάρα Μαυρουδή, Μαριάννα Σταματάκη, Γαβριήλ Κρητικού, Χρήστος Γκαβογιάννης, Χριστίνα Ζώταλη, Βαρβάρα Μαυρουδή

Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα σομόν, λευκά και σαμπανιζέ, χαμομήλι και φυλλώματα.

Στην αγορά των λουλουδιών συμμετείχαν με δωρεές ενορίτες και προσκυνητές.

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων

Ο στολισμός του επιταφίου έγινε από τους: Άννα Μαγριπλή, Γραμματική Κρίτσαρη, Αναστάσιο Μεϊντάνη, Αγγελική Μάστορα, Ελένη Μαρκάκη, την πρεσβυτέρα Γραμματική Κανιά και ενορίτες.

Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες λευκές και μωβ και γυψόφυλλο.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη 

Τον στολισμό του επιταφίου ανέλαβαν οι Βασιλική Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου, Στέλλα & Ευτυχία Ξεπαπαδάκη, Μαρία Καλούδη, Ζωή και Σέβα Φτάκλα, Αργυρώ Βουτζαζή, Διονυσία Ρουσέτου, Ελευθερία Πίσκαπα, Μαρκέλλα Βαγιανάκη, Μαρία Κρητικού.

Χρησιμοποιήθηκαν σιμπίντιουμ, γαρίφαλο, τριαντάφυλλο και γυψόφυλλο σε λευκό και μωβ.

Ιερός Ναός Αναλήψεως

Επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα το στολισμό οι κυρίες Ειρήνη Σκουρμαλιά, Σταματία Ζαράκη, Νικολέτα Ζαράκη, Δικαία Ευθυμίου, Ειρήνη Κέλλη, Κατερίνα Πλίγκου, Νεκταρία Παναγιά.

Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν λευκά και ροζ γαρύφαλα και τριαντάφυλλα, λίλιουμ και ανθούρια.

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης

Τον επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες Ειρήνη Σκουρμαλιά, Σταματία Ζαράκη, Νικολέτα Ζαράκη, Δικαία Ευθυμίου, Ειρήνη Κέλλη, Κατερίνα Πλίγκου, Νεκταρία Παναγιά, που επιμελήθηκαν επίσης το στολισμό του επιταφίου του Ιερού Ναού Αναλήψεως.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μωβ ορχιδέα Σιγκαπούρης, λευκές ορχιδέες, γαρύφαλλα και γυψόφυλλο.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Εντυπωσιακός ο στολισμός του επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για μία ακόμη φορά. Τα άνθη που επιλέχθηκαν για το στολισμό ήταν ολλανδικό λευκό τριαντάφυλλο, τριαντάφυλλο βυσσινί με μαύρο στα τελειώματα, πράσινες ορχιδέες, γυψόφυλλο και διάφορα φυλλώματα.

Ο επιτάφιος περιείχε και περίτεχνες κατασκευές και συγκεκριμένα, 6 γιρλάντες, μία επιπλέον γιρλάντα 13 μέτρων, φυλλώματα που τοποθετήθηκαν μέσα στα οκτώ ποτήρια. Στο σώμα του επιταφίου τοποθετήθηκε χειροποίητο ολομέταξο πανί και πάνω σε αυτό μεταξωτό χειροποίητο κέντημα χρώματος γκρι. Τα χρώματα του επιταφίου ήταν το λευκό (αγνότητα), το βυσσινί (συμβολίζει το αίμα του Χριστού) και το γκρι. Στα πόδια τοποθετήθκαν τέσσερις φιόγκοι μεταξωτοί.

Τα άνθη και τα υλικά των κατασκευών είναι δωρεά της οικογένειας Μαρουλίας, Στυλιανής Σαββατιανού και Ισμήνης Κωνσταντίνου Σαββατιανού που είχαν την επιμέλεια του στολισμού.

Στο στολισμό βοήθησαν οι κυρίες Ειρήνη Κετσέ, Παναγιώτα Δημητραδιού, Ευδοκία Κετσέ, Σταυρούλα Κετσέ, Ειρήνη Κόλια, Ελευθεριάδη Σταματία-Μαρία, Ελευθεριάδη Παρασκευή-Δανάη, Σοφία Μαραβέλια, Άννα Χατζηγιαννάκη, Μιράι Κατσιούνα, Ευαγγελία Καριστινού και Φωτεινή Καρέλλη.

Ιερός Ναός Αγίας Σκέπης

Ο στολισμός έγινε από το ανθοπωλείο του κ. Σταμάτη Γρηγόρη με τη βοήθεια των Φωτεινής και Φίλιππου Ρουντρίγκε, Ιφιγένειας Γκιόκα, Μαρίας Σταμούλη, Ιωάννας Σπανού και Ειρήνης Πόκκια.

Ιερός Ναός Ταξιαρχών (κοιμητήριο)

Ένα κομψοτέχνημα ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στο κοιμητήριο. Αποτελείται από 2.500 μπεζ και ροζ τριαντάφυλλα και 13.000 πέρλες. Με πολλές κατασκευές όπως στεφάνια από πέρλες, φανάρια στολισμένα από στρόγγυλες κατασκευές από πέρλα, τέσσερις άγγελοι στις πλαϊνές όψεις τοποθετημένοι σε ανθοδοχεία από τριαντάφυλλα και πέρλα. Ο σταυρός πάνω στον τρούλο στολίστηκε με πέρλες και τοποθετήθηκε ένα μεγαλωμένο τριαντάφυλλο. Τοποθετήθηκαν επίσης σταυροί από πέρλα πάνω  από τα φανάρια. Τοποθετήθηκαν επίσης γιρλάντες από πέρλες και τριαντάφυλλα, ενώ στη μπροστινή όψη δεσπόζει ο δικέφαλος από πέρλες. Στο εσωτερικό τοποθετήθηκε σουφλιώτικο μεταξωτό ύφασμα και από πάνω δαντέλα σε χρώμα εκρού και χρυσό.  Μπροστά από τον επιτάφιο τοποθετήθηκαν βελούδινα υφάσματα, μία κατασκευή με τριαντάφυλλα και φυλλώματα, ένας άγγελος πάνω σε φυλλώματα και τριαντάφυλλα, και ένα κηροπήγιο με τριαντάφυλλα.

Η ομάδα που εργάστηκε για το στολισμό του επιταφίου αποτελείται από τους Ρένα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Μανώλη Μαρκόπουλο, Μιχάλη Μαρκόπουλο, Ντίνα Ματθαίου, Χριστίνα Πάχου, Αφροδίτη Νουαράκη, Κυριάκο Πάχο, Βαγγέλη Πάχο και από την κυρία Μαρία Πάχου-Νουαράκη.

Τα άνθη και τα υλικά των κατασκευών είναι δωρεά των οικογενειών Κωνσταντίνου Σπανού και Ιωάννη Πάχου. Προσφέρθηκαν επίσης κεράσματα και γλυκά.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (κοιμητήριο)

Ο στολισμός του επιταφίου έγινε από τους ευσεβείς πιστούς που παραβρέθηκαν στον Ιερό ναό. Χρησιμοποίηθηκαν λευκά και μωβ τριαντάφυλλα και οριχιδέες, προσφορά των πιστών.

Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου (παλιά ΔΕΗ)

Ο στολισμός έγινε από το ανθοπωλείο Ζέρμπερα και τους Φωτεινή και Χρήστο Χατζημανέτα. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα, ορχιδέες Σιγκαπούρης και σιμπίντιουμ, λίλιουμ οριεντάλ, τριαντάφυλλα μινιόν, χρυσάνθεμο ολλανδικό, ασπιντίστρες, φτέρη και άλλα φυλλώματα.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω

Το στολισμό του επιταφίου επιμελήθηκε ο κ. Παναγιώτης Χατζημανέττας. Χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες λευκές-μωβ, μωβ ανθούρια και φυλλώματα.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Κάτω)

Το στολισμό του επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου επιμελήθηκε το ανθοπωλείο Λενακάκη. Χρησιμοποιήθηκαν για το στολισμό τριαντάφυλλα, γυψόφυλλο και ορχιδέες, ευκάλυπτος, τσίκο, φτέρη.

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος (Παλιά Πόλη)

Τον στολισμό του επιταφίου επιμελήθηκε το ανθοπωλείο Κέντια της Δέσποινας Μαυρουδάκη με μωβ ορχιδέα, μωβ και λευκά τριαντάφυλλα και γυψόφυλλο.

Ιερός Ναός Αγίας Αναστασίας

Στόλισαν οι κυρίες Δέσποινα Σαρρή, Ανθούλα Βελιάδη, Στάσα Στασινάκη, Ασπασία Μανωλά, Παρασκευή Μπιτζαράκη. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα, λευκή ορχιδέα, γυψόφυλλο και φυλλώματα.

Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου (Νιοχώρι)

Κομψός ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι, που επιμελήθηκε το ανθοπωλείο Narkissos Theater Flowers. Χρησιμοποιήθηκαν νεραγκούλες, τριαντάφυλλα, ορχιδέες και διάφορα φυλλώματα. Τα διακοσμητικά, τα παγόνια και οι σταυροί εκτυπώθηκαν σε 3D printer!

 Ιερός Ναός Μητροπόλεως

Χρησιμοποιήθηκαν λευκές ορχιδέες που σχημάτιζαν τα φτερά των αγγέλων στις τέσσερις γωνίες, ροζ τριαντάφυλλα και διάφορα φυλλώματα.

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού

Τον επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες Μαρίνα Σκλήβα, Βίκυ Σιάλφα, Στέλλα Μακρή, Βεατρίκη Πάλμου, Βιργινία Αγγέλου και Φανή Αγγέλου.

Χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες ροζ, τριαντάφυλλα και γυψόφυλλο.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Το στολισμό του επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου επιμελήθηκε το ανθοπωλείο Λενακάκη. Τα άνθη που επιλέχθηκαν για τον στολισμό ήταν λευκά λίλιουμ, ροζ και λευκά τριαντάφυλλα, γυψόφυλλο και διάφορα φυλλώματα, συνθέτοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου (Ιαλυσός)

Τους σταυρούς του επιταφίου στόλισαν οι Νεκταρία Μωραϊτη, Άννα Αντωνίου, Αντώνης Μαλαματής. Το σώμα του επιταφίου στόλισε όπως κάθε φορά η κυρία Αναστασία ΜΑστροβασίλη με τη βοήθεια ενοριτισσών.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η λευκή ορχιδέα, το λευκό γαρίφαλο, το ροζ τριαντάφυλλο, το γυψόφυλλο και διάφορα φυλλώματα.

Ιερός Ναός Παναγίας Καθολικής (κρεμαστή)

Τους τρεις σταυρούς του επιταφίου στόλισαν οι οικογένειες των Παναγιώτα Μαγκαφά, Μίνας Κεφαλάκη και Θεανώς Λούπη. Χρησιμοποιήθηκαν άνθη της εποχής.

Ο Επιτάφιος του ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

Ο εφετινός Επιτάφιος του ιερού ναϋδρίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στολίστηκε απλά και με λουλούδια από το Ανθοπωλείο «Γαρδένια» της Κατερίνας Χατζημανέττα. Τα λουλούδια που χρησιμοποίησαν δωρεά των ευσεβών χριστιανών είναι μωβ ορχιδέα, άσπρο γαρύφαλλο και γυψόφυλο.

Στο στόλισμα βοήθησαν με την επίβλεψη της πρεσβυτέρας Μαργαρίτας Παναγή-Μανέττα, οι: Λέττα Μανωλά, Παναγιώτα Καλούδη, Γεωργία Ζάχου, Φιλιώ Ξεπαπαδάκη, Μαρία Ζαρίδη, Γιώργος και Μανόλης Καλούδη.

Μεγάλη η προσέλευση των πιστών, ενώ συγκίνησε η παρουσία της χορωδίας του Τάσου Κουδούνη από την Κρεμαστή, όπου έψαλλαν τα παραδοσιακά μοιρολόγια του Χριστού και ύμνους της ημέρας αυτής.

Την Λαμπρή Τρίτη (30 Απριλίου 2019) το πρωί (7-10.30) ώρες θα γίνει λειτουργία, για την μνήμη των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου της Μυτιλήνης όπου υπάρχουν ιερά λείψανα των Αγίων και θαυματουργή εικόνα τους στο ναΰδριο του Παν/μίου Αιγαίου.

Επίσης 4, 5 και 6 Μαΐου 2019), για την εορτή της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Εφραίμ της Μάκρης πανηγυρίζει το ναΰδριο του Παν/μίου Αιγαίου, όπου θα έλθει η Παναγία η Σκιαδενή και θα γίνουν λαμπρές εκδηλώσεις με περιφορά και χορευτικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου