Ειδήσεις

Ρέτσος: Ρεαλιστικά ο τουρισμός θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούνιο

Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων(ΣΕΤΕ) έκανε δηλώσεις για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, λέγοντας πως αν μπορέσουμε να πετύχουμε τα έσοδα του 2019 σε ένα ποσοστό 40-50% θα είναι κέρδος.

«Είχαμε στηρίξει από την αρχή την πρόταση του Πρωθυπουργού στην Ε.Ε. θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε έναν ενιαίο κανόνα για να ξαναρχίσουν τα ταξίδια. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι απόλυτα θετικό, δείχνει πώς μπορεί να ξαναρχίσει ο κόσμος να ταξιδεύει.

Από την άλλη, είναι σαφές ότι όποιο θετικό συμβαίνει σήμερα ως προς τις διαδικασίες και τα «όπλα» αντιμετώπισης της πανδημίας, τα πάντα θα εξελιχθούν από την πορεία της. Και δυστυχώς, ακόμα η πανδημία αντί να αποκλιμακώνεται, επιδεινώνεται και κορυφώνεται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», είπε στο ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είναι προφανές, κάθε σχεδιασμός εξαρτάται από την πορεία ανάσχεσης της πανδημίας. «Προτού δούμε μία ανάσχεση του τρίτου κύματος που βλέπουμε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικό σχεδιασμό ούτε να προσδοκούμε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Απλά ελπίζουμε και προσπαθούμε να οργανωθούμε με βάση τις ενέργειες που στην αρχή αναφέρατε. Αν συνεχίσουν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης εμβολιασμών και σταδιακής ανάσχεσης της πανδημίας» δηλώνει.

Για την «κολοβή» τουριστική περίοδο: «Αυτό το ξέραμε, δεν προσδοκούσε κανείς κάτι διαφορετικό. Όταν μιλούσαμε για το 50% των εσόδων του 2019, μιλούσαμε για το β΄εξάμηνο. Ποτέ ο τουρισμός δεν σχεδίαζε και δεν προγραμμάτιζε για το α’ εξάμηνο. Ξέραμε ότι το πρώτο τρίμηνο θα ήταν 100% χαμένο, στο δεύτερο τρίμηνο θα ξεκινούσε μία περίοδος προετοιμασίας. Δεν μπορούσε κανένας να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα γινόταν αυτό. Τώρα που μπαίνει το δεύτερο τρίμηνο, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η ρεαλιστική προσδοκία είναι να ξεκινήσεις σταδιακά να δέχεσαι κόσμο από τον Ιούνιο και μετά. Δεν μπορεί να πει κανείς κάτι διαφορετικό αυτήν την περίοδο.

Το πιο σημαντικό είναι να εκμεταλλευτούμε την περσινή μας εμπειρία διότι πέρυσι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που λειτούργησε τουριστικά, σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη και με πρωτόκολλα. Θα έχουμε μία σειρά από «όπλα» μαζί με το πάρα πολύ ισχυρό brand της χώρας – 5ο διεθνώς το οποίο παρέμεινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – θα έχουμε τη δυνατότητα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά, να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της πίτας. Οτιδήποτε καταφέρουμε σε ένα εύρος από το 40%- 50% των εσόδων του 2019, από 7,5 -9 δισ, μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό και θα είναι μία σημαντική επιτυχία και ενίσχυση για τα οικονομικά της χώρας.»

Για τις διμερείς συμφωνίες: «Έχουν ξεκινήσει να γίνονται, με το Ισραήλ. Γίνονται προσπάθειες με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πέραν από το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο καθορίζει την επικοινωνία εντός Ε.Ε., οι διμερείς συμφωνίες που θα κάνουμε με τρίτες χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η περιοχή της Μ.Ανατολής αλλά και οι ΗΠΑ που για την Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ ισχυρή αγορά….Το καλό θα ήταν να ξεκινήσει το βήμα να γίνει πρώτα σε επίπεδο Ε.Ε., να ξεκινήσουν ουσιαστικές επαφές για την επανέναρξη της οικονομίας και εκεί θα μπορούσαν τα κράτη – μέλη να εκμεταλλευτούν κάποιες προνομιακές θέσεις . Σε κάθε περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα του τουρισμού φέτος.»

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου