Ειδήσεις

Τροποποίηση του ορισμού του βιασμού ζητούν φορείς

Την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού και την αναθεώρηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα, ζητεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη και να είναι σύμφωνος με τα διεθνή πρότυπα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΓΓΙΦ απέστειλε χθες σχετική επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο διεκδίκησης προσαρμογής και της ελληνικής νομοθεσίας σε όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τον βιασμό.

Ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας, και συγκεκριμένα το άρθρο 336, ορίζει ως βιασμό τη συνουσία, η οποία προκύπτει μετά εξαναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. «Ο ορισμός αυτός αγνοεί το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται χωρίς τη χρήση βίας, αλλά και χωρίς να έχει δοθεί ελεύθερη και εκούσια συναίνεση από το θύμα», τονίζει η ΓΓΙΦ. Το αποτέλεσμα είναι το θύμα να χρειάζεται, εφόσον βρει το θάρρος να καταγγείλει το γεγονός, να αποδείξει τα όσα λέει.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς εξετάζεται πλέον και συζητείται σοβαρά η διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, σύμφωνα με τη ΓΓΙΦ. Επίσης σε έξι (6) χώρες της Ευρώπης, ο βιασμός στη νομοθεσία ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης για τη σεξουαλική πράξη (Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο: Αγγλία/Ουαλλία/Σκωτία/Βόρεια Ιρλανδία).

Η αλλαγή της νομοθεσίας δεν θα εξαλείψει τους βιασμούς, αλλά θα αποτελέσει σημαντικό σημείο εκκίνησης ενάντια στην ατιμωρησία του βιασμού και των τραγικών συνεπειών του. Θα αποτελέσει βήμα ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού και την κατηγορία του θύματος, ενώ, ταυτόχρονα, θα συμβάλει στην αλλαγή των κοινωνικών και ατομικών συμπεριφορών, υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Η Διεθνής Αμνηστία

Την ίδια θέση σε σχέση με τον ορισμό του βιασμού στον νέο ποινικό κώδικα υποστηρίζει και η Διεθνής Αμνηστία με υπόμνημά της το οποίο κατέθεσε χθες στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μάλιστα η κ. Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ανέφερε ότι η πρόταση που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ελληνικού ποινικού κώδικα, «είναι ακόμα χειρότερη από το ισχύον άρθρο 336, και συνιστά οπισθοχώρηση για τα δικαιώματα των γυναικών».

Το τελικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν ορισμό του βιασμού που θα έχει στο επίκεντρο τη συναίνεση και παράλληλα «την παροχή ενός ολοκληρωμένου ορισμού του βιασμού, τον σαφή ορισμό των ποινών και των επιβαρυντικών περιστάσεων, ενώ θα πρέπει να παράσχει και συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της», προσθέτει.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου