Τα πάνω-κάτω στο χώρο των μισθώσεων ακινήτων έφεραν στη Ρόδο οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πλέον τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση είναι δυσεύρετα λόγω… Airbnb με αποτέλεσμα όλο και πιο δύσκολα οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν σπίτι για να μισθώσουν, αφού οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα ενοικιάζουν σε ξένους επισκέπτες για σύντομο χρονικό διάστημα κερδίζοντας πολλά περισσότερα χρήματα. Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες στη Ρόδο, λόγω της μεγάλης ζήτησης και του εύκολου κέρδους, τροποποιούν τα σπίτια τους και τα διαθέτουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα κι αν χρειαστεί οι ίδιοι είτε να μετακομίσουν σε μικρότερο σπίτι είτε να συγκατοικήσουν με συγγενείς τους (!) στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Οι υποψήφιοι ενοικιαστές από την άλλη επιδίδονται σε αγώνα δρόμου είτε μέσω αγγελιών, είτε μέσω μεσιτικών γραφείων προκειμένου να βρουν σπίτι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Ακόμη όμως κι αν βρεθεί χώρος κατάλληλος, απογοητεύονται είτε από το υψηλό μηνιαίο ενοίκιο που ζητείται από τους ιδιοκτήτες, είτε από την παλαιότητα της κατοικίας, είτε από την πλημμελή επίπλωση και τον ελάχιστο εξοπλισμό και συνήθως δεν ανταποκρίνονται σε όσα αναφέρονται στο ενοικιαστήριο. Οσα δε πληρούν ορισμένες από τις προϋποθέσεις, είναι διαθέσιμα για μικρό χρονικό διάστημα και κυρίως μόνον τους χειμερινούς μήνες.
Παράγοντες της αγοράς πάντως αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο στα τελευταία χρόνια εξαιτίας της απήχησης των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραμένουν «δεσμευμένα» στις ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Η Ρόδος, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στις αλλαγές που επέρχονται στον τομέα των μισθώσεων ακινήτων στις τουριστικές περιοχές, όπου τα ενοικιαστήρια έχουν μειωθεί δραματικά ενώ τα ζητούμενα μισθώματα έχουν αυξηθεί λόγω Airbnb.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ενοικίαση ακινήτου να εξελίσσεται σε… Γολγοθά για οικογένειες αλλά και για φοιτητές, στρατιωτικούς και εκπαιδευτικούς που έρχονται στη Ρόδο και αναγκάζονται να συμβιβαστούν με ακίνητα που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.
Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στη «δ», ένα ακόμα εμπόδιο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ενοικιαστές, είναι η έξωση! Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιστρατεύουν τη διαδικασία της έξωσης κυρίως όταν έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής (συνήθως είναι τριετία) που προβλέπει το μισθωτήριο συμφωνητικό.
Επιπλέον, τα μισθώματα χαρακτηρίζονται… πανάκριβα από τους ενδιαφερομένους ενοικιαστές, καθώς λόγω της αυξημένης ζήτησης οι τιμές… τραβούν την ανηφόρα. Οι τιμές για τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, διαμορφώνονται σε περίπου 150-200 ευρώ για στούντιο, 280-400 ευρώ για γκαρσονιέρα και 350-550 ευρώ για τα δυάρια, ενώ η μείωση στις τιμές για τα παλαιότερα ακίνητα δεν ξεπερνά το 10%.

Οι επιτήδειοι…
θησαυρίζουν!
Την ίδια ώρα υπάρχουν και επιτήδειοι που επωφελούνται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο οι οποίοι και χρωστούν και δεν πληρώνουν και… θησαυρίζουν!
Με βάση πληροφορίες της «δημοκρατικής», πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που αγόρασαν δεύτερες και τρίτες κατοικίες (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πρώτες) με στεγαστικά δάνεια και είτε αδυνατούν είτε από επιλογή δεν τα αποπληρώνουν, διαθέτουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση μέσω διαφόρων πλατφορμών βραχυπρόθεσμων μισθώσεων κατοικιών –όπως η Αirbnb- και θησαυρίζουν.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για τακτική που ακολουθούν όλο και περισσότεροι σε μια προσπάθεια να βγάλουν όσο το δυνατόν πιο πολλά χρήματα μέχρι την κατάσχεση των ακινήτων από τις τράπεζες.

Όπως έχει γράψει η «δ», περίπου 1.000 καταλύματα εκτιμάται ότι ενοικιάζονται στη Ρόδο μέσω του Airbnb. Ο αριθμός τους σε σύγκριση με πέρυσι το καλοκαίρι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να έχει οξυνθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων του τουρισμού, αυτά τα καταλύματα είναι παράνομα σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 50%!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ