Ρεπορτάζ

Στο «μικροσκόπιο» μελέτης των ασφαλιστικών εταιρειών τα καιρικά φαινόμενα της Ρόδου

Αντικείμενο μελέτης από τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έγιναν τα πλημμυρικά φαινόμενα που επεκράτησαν στη Ρόδο στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Η μελέτη έγινε για να διαπιστωθούν τα νέα δεδομένα στον κλάδο της ασφάλισης – κάλυψης της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη μελέτη γίνεται αναλυτική παρουσίαση του ύψους της που υπολογίσθηκε πως προκλήθηκε στις περιουσίες των κατοίκων του νησιού. Μάλιστα, σε παράρτημα για το κόστος της καταστροφής που έγινε στα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα, τονίζεται ότι αυτό διαμορφώθηκε στα 3.150.000 ευρώ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργείων του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).

Η μελέτη κάνει αντιπαραβολή των πλημμυρικών φαινομένων της Ρόδου με την έρευνα που διενήργησε ο επιστήμονας, επικεφαλής του τμήματος Υδρολογικών Κινδύνων του Geo Risks Research της Munich Re και υπεύθυνος για όλα τα θέματα που αφορούν το “νερό ως φυσικό κίνδυνο” Dr.-Ing. Wolfgang Kron. Στην μελέτη του ο Dr. Kron καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πλέον δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προστασία από τις πλημμύρες» και στηρίζει την άποψή του αυτή σε μια πολυσέλιδη περιγραφή των αυθαίρετων παρεμβάσεων που έχει κάνει ο άνθρωπος έναντι της φύσης (κλείσιμο ρεμάτων για αύξηση της δόμησης σε πόλεις

Η όλη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παράδειγμα της Ρόδου δείχνει πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν μόνο φαινόμενο της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αλλά είναι μια πραγματικότητα και για την Ελλάδα.

Η μελέτη έγινε για να στηριχθεί η προσπάθεια επανακαθορισμού του κινδύνου, αλλά και των τιμολογίων για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι καιρικών συνθηκών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου