Τοπικές Ειδήσεις

Τέσσερις κλήσεις για επαναφορά αγωγών για το σκάνδαλο στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου

Τέσσερις κλήσεις με τις οποίες επαναφέρει τις αγωγές που άσκησε για την αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας που υπέστη από το σκάνδαλο στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου υπέβαλε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η «PQH Ενιαία Εκκαθάριση Πιστωτικών Ιδρυμάτων Α.Ε.».
Με 3 αποφάσεις που είχε εκδώσει με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου είχε ανατεθεί σε ειδικό πραγματογνώμονα ο έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας και των δοσοληψιών που είχαν οι καταδικασθέντες για υπεξαίρεση στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου πρώην διευθυντής αυτής και συνέταιρός του, αλλά και οι εταιρείες “Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου” και “Φωκίας ΑΕ”, στο πλαίσιο αγωγών που έχει ασκήσει η τράπεζα για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη και συνεχίζει πλέον να διεκδικεί ο ειδικός εκκαθαριστής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εκθέσεις του πραγματογνώμονα είναι επιβαρυντικές και επιβεβαιώνουν την εισροή χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν στις δύο ως άνω εταιρείες πλην όμως τα ποσά που εισέρευσαν στην “Φωκίας ΑΕ” είναι λιγότερα από εκείνα που είχαν υπολογιστεί αρχικώς από τους επιθεωρητές της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι για την 8η Φεβρουαρίου 2023 έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση ενώπιον του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου των δύο αιτήσεων αναιρέσεως που άσκησαν οι δύο κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας εις βάρος του δημοσίου, ποσού που υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου.
Στον πρώην διευθυντή είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή ισόβιας κάθειρξης και 8 ετών και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2021 μείωσε την ποινή του στα 10 έτη κάθειρξη.
Στον πρώην συνέταιρό του, είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Το Πενταμελές Εφετείο μείωσε την ποινή του κατά δύο έτη και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών.
Εν πάση περιπτώσει, ο δικηγόρος της τράπεζας κ. Γιάννης Πάππου, επανέφερε με κλήσεις τις αγωγές της τράπεζας μετά και τον πλήρη έλεγχο των δοσοληψιών της με τις δύο εταιρείες εκ των οποίων η πρώτη εφέρετο να είχε καταθέσεις ύψους 1.134.300 ευρώ και η δεύτερη 2.469.400 ευρώ.
Πρόκειται για την συνέχεια προδικαστικής απόφασης που εκδόθηκε μετά τη συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου την 1η Μαρτίου του 2012 τριών αγωγών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος με τις οποίες διεκδικούνται αποζημιώσεις “μαμούθ” από τους εμπλεκόμενους ή και επωφεληθέντες από την παρατραπεζική δραστηριότητα του πρώην διευθυντή.
Ενώπιον του δικαστηρίου είχε καταθέσει επιθεωρήτρια της τράπεζας που διενήργησε τους ελέγχους ενώ εξαιτερικό ενδιαφέρον παρουσίασαν τα όσα κατέθεσε ο καταγγελλόμενος πρώην διευθυντής.
Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι χρησιμοποίησε χρήματα που υπεξαίρεσε από λογαριασμούς πελατών της τράπεζας σε ρέπος για να χορηγεί παρατύπως και ατύπως δάνεια σε άλλους πελάτες της Αγροτικής Τράπεζας και μάλιστα άτοκα!
Παραδέχτηκε ότι ορισμένα χρήματα από αυτά που υπεξαίρεσε διοχετεύθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» της οποίας ήταν συνέταιρος αλλά και σε κοινό λογαριασμό του συνεταίρου του και της μητέρας του. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε, για την τακτοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου».
Πρόσθεσε όμως ότι η Αγροτική δεν αξιοποίησε τα περιουσιακά του στοιχεία και έφερε ως παράδειγμα την «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» που βγήκε σε πλειστηριασμό για 300.000 ευρώ όταν η αξία της ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, η δε τράπεζα δεν κίνησε τη διαδικασία για την αύξηση της τιμής του πλειστηριασμού ούτε και μετείχε σ’ αυτόν.
Ισχυρίστηκε παραπέρα ότι η ξενοδοχειακή εταιρεία «Φωκίας ΑΕ», στην οποία μετέχει, δεν έχει εισπράξει χρήματα από τα υπεξαιρεθέντα και αμφισβήτησε την εγκυρότητα του πορίσματος της τράπεζας.
Ομολόγησε ότι είχε ξεκινήσει τις υπεξαιρέσεις από το έτος 2002 και ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που δαπάνησε η «Φωκίας ΑΕ» για την ανέγερση ξενοδοχείου σε έκταση 26 στρεμμάτων προέρχονται από δάνεια. Η αξία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που έμεινε ημιτελές, ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν πληρωθεί τα 800.000 ευρώ, όπως είπε.
Εν πάση περιπτώσει, με την πρώτη αγωγή η Αγροτική Τράπεζα στρέφεται κατά του πρώην διευθυντή και του συνεταίρου του και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 5.893.890 ευρώ από αδικοπραξία και 956.000 ευρώ για ηθικές βλάβες από τον πρώτο και αποζημίωση 2.372.039,71 ευρώ από αδικοπραξία και 956.000 ευρώ για ηθικές βλάβες από τον δεύτερο.
Με την δεύτερη αγωγή της η τράπεζα στρέφεται κατά της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 1.139.466,48 ευρώ για αδικοπραξία και 1 εκατ. ευρώ για ηθικές βλάβες.
Με την τρίτη αγωγή η τράπεζα διεκδικεί από την εταιρεία «Φωκίας ΑΕ» και την σύζυγο του πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος Καρπάθου, αποζημίωση συνολικού ύψους 2.499.400 ευρώ.
Η τράπεζα διατείνεται ότι στην εταιρεία «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» έχουν χορηγηθεί 1.134.300,12 ευρώ από τα 5.775.080 ευρώ που έχει υπεξαιρέσει ο πρώην διευθυντής από 59 πελάτες της τράπεζας με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών πράξεων Repos και περίπου 250.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό επ’ ονόματι της μητέρας του.
Συνολικά έχουν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών, όπως υποστήριξε επιθεωρήτρια της τράπεζας, περίπου 5 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στην ξενοδοχειακή εταιρεία «Φωκίας» σε αυτήν εφέροντο να έχουν καταλήξει 2.235.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου