Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Η χώρα μας υπέστη μια μεγάλη διπλωματική ήττα με την Συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του σήμερα στην «δ» ο πρ.βουλευτής κ. Ιωάννης Παππάς, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στην στάση του κ. Καματερού για την ομιλία του στην Βουλή. Επίσης, μιλάει για τον ΦΠΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τις εκλογές αλλά και το πόσο κοντά είναι η Ν.Δ. στην αυτοδυναμία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Παππά, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας την τοποθέτησή σας και ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι συνέπειες αυτής της Συμφωνίας;
Πιστεύω κυρία Ντόκου, ότι προχθές που υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από 153 βουλευτές, η χώρα μας υπέστη μια μεγάλη διπλωματική ήττα. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, η οποία εμπεριέχει απαράδεκτες υποχωρήσεις σε σχέση με πάγιες θέσεις της χώρας μας σε πολύ σοβαρά ζητήματα όπως της εθνότητας και της γλώσσας που οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς παρεχώρησαν στους γείτονές μας.
Εγώ δεν κρύβομαι και για αυτό το λόγο, αρθρογράφησα για το θέμα αυτό την προηγούμενη εβδομάδα (μάλιστα με χαρά είδα την άποψή μου να φιλοξενείται σε πανελλήνιας εμβέλειας Μ.Μ.Ε.) τονίζοντας ότι η εν λόγω Συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια και καταστροφική. Η προχθεσινή ημέρα ήταν μια στενάχωρη ημέρα. Με μια ευκαιριακή και σχεδόν οριακή πλειοψηφία για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, ψηφίστηκε η επιζήμια συμφωνία εγκαταλείποντας μια εθνική γραμμή δεκαετιών. Με οριακή πλειοψηφία προχωράει η κυβέρνηση ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα όταν το 70% του ελληνικού λαού διαφωνεί και το βροντοφωνάζει και με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια του έδειξε περίτρανα στον κ. Τσίπρα πια είναι η άποψή του, την οποία όμως εκείνος περιφρόνησε. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών η Συμφωνία των Πρεσπών θα μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο μέλλον και θα προκαλέσει αναταράξεις στη Βαλκανική.
Κλείνοντας θα ήθελα να απαντήσω σε όλα τα «τρολ» που στηρίζουν το σύστημα Σύριζα και Καμμένου και αναπαράγουν fake news. Χθες κυκλοφόρησε η πρόταση του Καμμένου για παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα είχε ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της κύρωσης της Συμφωνίας και έμμεσα επιρρίπτουν ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία που δεν προέβη σε αυτήν την ενέργεια. Όσοι τα λένε αυτά αγνοούν το Σύνταγμα και βασικές του διατάξεις. Το Σύνταγμά μας ρητά αναφέρει ότι ούτε η βουλή διαλύεται, ούτε προκηρύσσονται γενικές εκλογές. Σταματήστε λοιπόν να διακινείτε για ευτελή κομματικά οφέλη τέτοια χονδροειδέστατα ψεύδη.
• Ποια είναι η άποψη σας για τις δηλώσεις του βουλευτή Ηλία Καματερού σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα Δωδεκάνησα;
Ο κ. Καματερός, τον οποίο ο δωδεκανησιακός λαός τίμησε με την ψήφο του και τον εξέλεξε να τον εκπροσωπεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του Εθνικού Κοινοβουλίου, στη συνεδρίαση που συζητείτο το μείζον εθνικό ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, προέβη στην ανήκουστη δήλωση ότι επιθυμεί μια Συμφωνία των Πρεσπών και για τα Δωδεκάνησα με την Τουρκία. Την ανευθυνότητα και την άγνοια βασικών κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου την έχουμε συνηθίσει από τους βουλευτές και τα στελέχη του Σύριζα, εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αγνοούσε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.
Στην περίπτωση του κ. Καματερού όμως έχουμε φτάσει στο στάδιο της επικινδυνότητας για σοβαρά εθνικά θέματα. Βουλευτής και αγνοεί όλες τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες για τον τόπο μας, τα Δωδεκάνησα και έχει το θράσος μιλώντας μέσα από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, με την ανιστόρητη και απαράδεκτη ομιλία του να ανοίγει θέματα εκ του μη όντος.
Η μόνη υπηρεσία, που μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο μας και στα νησιά μας τους λίγους μήνες που θα είστε ακόμα βουλευτής, είναι η απόλυτη σιωπή. Σταματήστε κ. Καματερέ να μιλάτε, σταματήστε τις δηλώσεις για θέματα που δεν γνωρίζετε και αφουγκραστείτε την οργή και το θυμό όλων των Δωδεκανησίων, εξαιτίας των επαίσχυντων δηλώσεών σας.
• Στα νησιά, μετράμε απώλειες από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Τελικά στην πράξη, φάνηκε ότι, αφενός δεν απέφερε τα αναμενόμενα στα κρατικά έσοδα και αφετέρου επιβάρυνε τους νησιώτες. Τι μπορεί να κάνει η Ν.Δ. εάν εκλεγεί κυβέρνηση;
H πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Συριζα –Ανελ, την τετραετία που βρίσκεται στη εξουσία ήταν κυριολεκτικά καταστροφική για τα νησιά και τους νησιώτες. Παρέδωσαν χωρίς καμιά αντίσταση τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό την οικονομία των κατοίκων της Δωδεκανήσου. Τρεις βουλευτές από το νομό μας και δεν τόλμησαν να ψελλίσουν ούτε μια λέξη , έτσι για τα μάτια, για να δείξουν ότι αντέδρασαν, αντίθετα με προθυμία υπερψήφισαν τη σχετική διάταξη που έφερε τεράστιο βάρος στις τσέπες όλων μας και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των νησιών μας. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάνε οι συμπατριώτες μας που σε λίγους μήνες θα κληθούν να εκλέξουν αυτούς που θα τους αντιπροσωπεύσουν. Όλοι νιώθουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, η οποία όπως και εσείς σημειώσατε δεν απέδωσε σχεδόν τίποτα στα δημόσια έσοδα.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά με πολύ δυσκολότερες συνθήκες είχε διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές, αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Τώρα εμείς ως Ν.Δ. σε πρώτη φάση θα μειώσουμε τους συντελεστές εστίασης σε όλα τα νησιά ώστε να στηριχτούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και έχουν υποστεί τεράστιες ελλείψεις στα τέσσερα αυτά χρόνια. Επίσης εμείς θα αποσυνδέσουμε τους μειωμένους συντελεστές από το μεταναστευτικό, που εντελώς απαράδεκτα είχε συνδέσει η κυβέρνηση.
Στόχος μας είναι η συνεπής στήριξη της νησιωτικής πολιτικής και των κινήτρων για τους νησιώτες και αγωνιζόμαστε για αυτό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρότεινε να αποσυνδεθούν οι μειωμένοι συντελεστές του Φ.Π.Α. από το μεταναστευτικό, πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή. Η νησιωτική πολιτική δεν είναι για εμάς ένα «αδειανό πουκάμισο» αλλά μια σειρά μέτρων, μέτρων εφαρμόσιμων και ρεαλιστικών που θα στηρίξουν όλους τους τομείς της ζωής των νησιωτών.
• Η κυβέρνηση επιμένει ότι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου είναι πολύ ευεργετική δηλώνοντας ότι έρχεται ως αντιστάθμισμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Είναι έτσι στην πράξη;
Το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση αποτελεί ακόμα ένα μύθευμα, μια εικονική πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο όλοι οι κάτοικοι των νησιών, οι συμπατριώτες μας. Ποια ευεργετική διάταξη κυρία Ντόκου; Μιλάω με επιχειρηματίες, με εμπόρους, με μισθωτούς, με κατοίκους των νησιών που ταξιδεύουν. Υπάρχει μια ελάχιστη επιδότηση που τη βαφτίσαμε «Μεταφορικό Ισοδύναμο» και καταργήσαμε ως κυβέρνηση τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. με αποτέλεσμα η επιβάρυνση στα εμπορεύματα και στις μεταφορές να είναι δεκαπλάσια. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι όποιος ταξιδεύει παίρνει αυτή τη μικρή επιδότηση μετά από μια τεράστια γραφειοκρατία ενώ αυτός που δεν ταξιδεύει και απλά κατοικεί στα νησιά «τιμωρείται». Φτάνει με τη «μυθολογία» των κυβερνώντων. Η καθημερινότητα που βιώνουν οι συμπατριώτες μας είναι η καλύτερη και ειλικρινέστερη απόδειξη των όσων σας ανάφερα.
• Τον προσεχή Μάιο, έχουμε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωεκλογές. Εκτιμάτε ότι θα γίνουν την ίδια χρονική στιγμή και οι εθνικές εκλογές;
Το μόνο δεδομένο, κυρία Ντόκου, είναι ότι το τρέχον έτος, το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων μιας και θα διεξαχθούν εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, ευρωεκλογές και φυσικά οι εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, έχουν ημερομηνία λήξεως, και αυτή είναι, στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση ο προσεχής Οκτώβριος. Θεωρώ και πιστεύω ότι όσο πιο νωρίς γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τον τόπο μας μιας και θα απαλλαγούμε από μια καταστροφική κυβέρνηση.
Είναι δεδομένο ότι η παρέα του Μαξίμου με νύχια και με δόντια θα προσπαθήσει να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας, στην οποία όπως λέει και ένας φίλος μου δημοσιογράφος είναι βιδωμένοι, όσο περισσότερο μπορεί. Ειδικά τώρα που βλέπουν την πανωλεθρία όχι απλώς να πλησιάζει αλλά να είναι δεδομένη, θα κάνουν οτιδήποτε για μεγαλύτερη διάρκεια στην εξουσία.
Έχοντας αυτά υπόψη, πιστεύω ότι το σενάριο των ενιαίων εκλογών, αυτοδιοικητικών και εθνικών, δεν είναι τόσο πιθανό μιας και ο κ. Τσίπρας και η παρεούλα του σε καμιά περίπτωση θα χαλάλιζαν τις αποδοχές, τους μισθούς και τα προνόμια ενός πενταμήνου. Οι δήθεν αριστεροί έχουν αποδείξει επανειλημμένα πόσο ιδιοτελώς όχι μόνο σκέπτονται αλλά και πράττουν.
Από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση παρωδία και μια ισχνότατη κυβερνητική πλειοψηφία. Βουλευτές άλλαξαν στρατόπεδα και κόμματα, άλλα κόμματα εξαφανίστηκαν, άλλα συρρικνώθηκαν και είναι σίγουρο πως το κυβερνητικό έργο θα είναι πολύ δύσκολο. Επειδή είμαι οικονομολόγος και άνθρωπος της αγοράς εδώ και τρεις δεκαετίες θα πρέπει να σας επισημάνω το οικονομικό θέμα.
Προχθές δεν εκδώσαμε ως Ελλάδα το ομόλογο που είχαμε σχεδιάσει και η περιβόητη έξοδος στις αγορές, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και ειδικά ο έχων βρετανικό χιούμορ υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, δεν έρχεται και όλο αναβάλλεται. Είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλεται η έκδοση ομολόγου. Η πρώτη φορά ήταν τον Δεκέμβριο, η δεύτερη τώρα τον Ιανουάριο και τώρα το οικονομικό επιτελείο το μεταθέτει για τον Φεβρουάριο. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω άγνοιας και επιπολαιότητας δεν μπορεί να διαχειριστεί. Τα μηνύματα από τις αγορές, τα χρηματιστήρια, τους οίκους αξιολόγησης μόνο θετικά δεν είναι. Πιστεύω λοιπόν ότι αν οδηγηθούμε στις κάλπες για εθνικές εκλογές νωρίτερα από τον Οκτώβριο, αυτό μπορεί να οφείλεται στην οικονομική κατάσταση της χώρας, κατάσταση στην οποία ο κ. Τσίπρας με τους «έγκριτους» συμβουλάτορες του μας οδήγησε.

• Πόσο κοντά είναι η αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία;
Όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και αυτές που παρουσιάζονται από φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν ένα κοινό παρονομαστή και αυτό είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δημοσκόπηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που να μου μην δίνει πρώτο κόμμα, τη φιλελεύθερη παράταξή μας. Αυτό έχει κλειδώσει, το γνωρίζουν όλοι. Στο διάστημα αυτό η διαφορά μεταξύ Σύριζα και νέας Δημοκρατίας, παρόλη την παροχολογία, τον κομματικό στρατό , τους κρατικοδίαιτους ημέτερους που πληρώνουμε όλοι μας, η διαφορά μεγαλώνει. Πριν λίγες ημέρες σε γκάλοπ έγκυρης εταιρείας, άγγιξε τις 10,5 μονάδες.
Πιστεύω ότι είναι πολύ εφικτό για το κόμμα μας η αυτοδυναμία μιας και συνέχεια θα συσπειρώνεται ο κόσμος γύρω μας και μην ξεχνάμε και το ρεύμα της νίκης που προσθέτει ψήφους και ποσοστά, ικανά να μας δώσουν πέρα από τη μεγάλη νίκη και την αυτοδυναμία, ώστε να κυβερνήσουμε εφαρμόζοντας απρόσκοπτά το πρόγραμμά μας πέρα από ιδεοληψίες. Η ενδεχόμενη αυτοδυναμία του κόμματός μας θα δώσει ώθηση στην οικονομία αλλά και στην αγορά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα σταθερό περιβάλλον που θα έχει ως άξονα την ανάπτυξη του τόπου, ανάπτυξη που θα δημιουργήσεις χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα βάλει φραγμό στη μετανάστευση των νέων παιδιών, που είναι το μέλλον του τόπου μας, μια φυγή που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και που όλους μας θλίβει και μας πονάει, για να επιστρέψει επιτέλους το χαμόγελο στους Έλληνες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ