Ειδήσεις

Τουρισμός: «Καμπανάκι» από Ρωσία-Ουκρανία

Σε εξίσωση με πολλές μεταβλητές, ολοένα λιγότερες σταθερές και αδιευκρίνιστο αποτέλεσμα τείνει να εξελιχθεί η τουριστική κίνηση φέτος από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Δύο αγορές που συνέβαλλαν αποφασιστικά πέρυσι στα ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού.

Η εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Ουκρανία, αλλά και η κατάσταση της οικονομίας και οι ανακατατάξεις στην αγορά ταξιδίων της Ρωσίας δημιουργούν νέα δεδομένα και προκαλούν, ήδη, προβληματισμό στους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Μεγάλο ερωτηματικό για τη φετινή χρονιά αποτελεί η Ουκρανία η οποία το 2013 τροφοδότησε τον ελληνικό τουρισμό με περίπου 250.000 τουρίστες, ενώ προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για διπλασιασμό τους το 2014.

Εκτίμηση η οποία ανατρέπεται εκ των πραγμάτων, εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα.

Πραγματικά δύσκολη εξίσωση, ωστόσο, για τον ελληνικό τουρισμό ίσως αποδειχθεί η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία. Την αγορά που αναδείχθηκε αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια του 2013 κι ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τις περυσινές εντυπωσιακές επιδόσεις.

Η εντυπωσιακή αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία αλλά και του εδικού βάρους της συγκεκριμένης αγοράς στον ελληνικό τουρισμό, αποτυπώνεται στα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, στο διάστημα Ιαν.-Σεπτ. 2013 φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα 1.212.649 Ρώσοι επισκέπτες, έναντι 811.820 το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (+49,4%). Έτσι, η Ρωσία μετεξελίχθηκε πολύ γρήγορα στην τρίτη σημαντικότερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, αντιπροσωπεύοντας το 7,8% των συνολικών αφίξεων στη χώρα μας (6% το 2012).

Αντιφατικά εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία της φετινής χρονιάς από τη Ρωσική αγορά. Αεροπορικές εταιρείες και τουρ οπερέιτορ δείχνουν να ´ποντάρουνª πολλά φέτος στην Ελλάδα καθώς φέρονται να έχουν αυξήσει 15% σε σύγκριση με πέρυσι τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς. Ας σημειωθεί πως πέρυσι οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ είχαν προγραμματίσει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό δρομολογίων προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να γεμίσουν τα αεροπλάνα τους, να επιδοθούν σε πόλεμο τιμών και τελικά να ´γράψουνª σημαντικές ζημιές (σε συνδυασμό και με τις περυσινές ακυρώσεις εξαιτίας της κατάστασης στην Αίγυπτο).

Σε χειμέρια νάρκη, αντίθετα, δείχνουν να κινούνται οι προκρατήσεις για τη φετινή χρονιά (παρ’ ότι πολύ νωρίς ακόμα) καθώς, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ισχυροί Ρώσοι τουρ οπερέιτορ αναφέρουν υστέρηση 20-30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το τουριστικό ρεύμα, πάντως, φαίνεται πως θα εξαρτηθεί από το σκηνικό που διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες στη ρωσική οικονομία. Ιδιαίτερα αν παγιοποιηθεί η υποτίμηση του ρουβλίου μετά την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι (7-23 Φεβρουαρίου). Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι η ισοτιμία του ευρώ με το ρωσικό νόμισμα ήταν 41 ρούβλια, αυτή την περίοδο αντιστοιχεί σε 45 ρούβλια ενώ, αν επιβεβαιωθεί η φημολογία της υποτίμησης, αναμένεται να φθάσει στα 50 ρούβλια.

Κάτι τέτοιο, εξηγούν στελέχη της ελληνικής αγοράς, θα ισοδυναμεί με υποτίμηση της τάξης του 20% με προφανείς επιπτώσεις στον εξερχόμενο τουρισμό της Ρωσίας.

Στενά, παρακολουθούν εξάλλου, οι Έλληνες ξενοδόχοι τις ανακατατάξεις στη ρωσική αγορά ταξιδίων. Μετά την κατάρρευση γνωστών ρώσων τουρ οπερέιτορ τη διετία 2010-2011 φαίνεται πως έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης στη ρωσική αγορά με τους αδύναμους κρίκους της να εμφανίζουν, ήδη, σημάδια εξάντλησης.

Έτσι, τουλάχιστον τρεις Ρώσοι τουρ οπερέιτορ φέρονται να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον τους.

Στο «ξεσκαρτάρισμα» της αγοράς, που φέρονται να επιδιώκουν οι ισχυροί του χώρου, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η υπερπροσφορά αεροπορικών θέσεων που αναφέρθηκε νωρίτερα. Μέσω αυτής, εξηγούν στελέχη της ελληνικής αγοράς, εκτιμάται ότι θα πιεστούν να βρεθούν εκτός αγοράς εκείνοι οι τουρ οπερέιτορ που δεν θα αντέξουν στον επικείμενο πόλεμο τιμών που θα ξεσπάσει.

Σε κάθε περίπτωση, προεξοφλείται ότι η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς τη χώρα μας θα ´κατεβάσειª ταχύτητα φέτος. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ειδικό βάρος της Ρωσίας στον ελληνικό τουρισμό.

Του Παύλου Υψηλάντη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου