Ειδήσεις

Κεντρικά στελέχη στις 13 περιφέρειες από τον ΣΥΡΙΖΑ – Στο Ν. Αιγαίο ο Ν. Συρμαλένιος

Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρατευθούν στη μάχη για τις 13 περιφέρειες της χώρας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει τον πήχη των πολιτικών προσδοκιών, θέτοντας τις τοπικές εκλογές στην ίδια μοίρα με την αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για συστράτευση και των κορυφαίων στελεχών έρχεται μετά τις αρνήσεις και την απροθυμία βουλευτών του κόμματος να τεθούν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να αναδείξει σε κεντρική πολιτική μάχη την αναμέτρηση στις 13 περιφέρειες τοποθετεί ξανά -και παρά τις αρνήσεις βουλευτών- ως υποψήφιους περιφερειάρχες και κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να κερδίσει αναμένεται να τεθεί επικεφαλής η βουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Στην περιφέρεια της Κρήτης φαβορί είναι οι βουλευτές Γ. Σταθάκης και Μ. Κριτσιωτάκης.Στη Δυτική Ελλάδα, εκτός του βουλευτή Βασίλη Χατζηλάμπρου, συζητιέται και το όνομα του Αλέξη Μητρόπουλου.

Σενάριο
Στην Κεντρική Μακεδονία, αν και υπήρχαν σενάρια στήριξης του Μ. Μπόλαρη, τώρα φαίνεται πως είναι πιο πιθανό σενάριο να είναι επικεφαλής ο συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος -μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- και οι βουλευτές Τ. Κουράκης και Κ. Ιγγλέζη.

Στο Ιόνιο «παίζουν» τα ονόματα του Γ. Μπαλάφα, μέλος της ΠΓ, και του βουλευτή Σ. Κοντονή.

Στη Στερεά Ελλάδα προβάδισμα έχει ο βουλευτής Β. Αποστόλου και στην περιφέρεια Θεσσαλίας η βουλευτής Η. Διώτη.

Στην περιφέρεια Ηπείρου πλέον ο κύβος θα ριφθεί μεταξύ δύο βουλευτών, του Χρ. Μαντά και της Ολγας Γεροβασίλη, ενώ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποψήφια θα είναι η βουλευτής Ε. Ουζουνίδου.

Σε γρίφο τείνει να εξελιχθεί η περιφέρεια της Πελοποννήσου, ο βουλευτής Θ. Πετράκος δημόσια έχει δηλώσει ότι έχει κλείσει την παρουσία του στην Τ.Α. και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να είναι επικεφαλής ο βουλευτής Αρκαδίας Κ. Ζαχαριάς.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πάντως εκτός του βουλευτή Γ. Ζερδελή ακούγεται και το όνομα του δημάρχου Λήμνου Α. Χατζηδιαμαντή.

Στο Νότιο Αιγαίο όλα συγκλίνουν στο όνομα του βουλευτή Νίκου Συρμαλένιου, ενώ το ερωτηματικό παραμένει για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στους μεγάλους δήμους της χώρας παραμένει ο γρίφος, καθώς στην Αθήνα, εκτός της Ζ. Κωσταντοπούλου, πέφτουν στο τραπέζι και ονόματα άλλων βουλευτών, ενώ άλλοι προτάσσουν να είναι επικεφαλής νεότερο στέλεχος, αναφέροντας το παράδειγμα του Αλ. Τσίπρα.

Στον Πειραιά, εκτός του βουλευτή Θ. Δρίτσα, ακούγεται και το όνομα του Γ. Γαβρίλη, στελέχους του κόμματος, ενώ στον Δήμο Πάτρας η επιλογή θα είναι μεταξύ των τοπικών προβεβλημένων στελεχών.

Σε γρίφο εξελίσσεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και το μόνο πρόσωπο που παραμένει στη λίστα είναι ο Τρ. Μηταφίδης.

Την ερχόμενη Τετάρτη, στην Π.Γ. θα συζητηθούν τα ονόματα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ευρωεκλογές
«Πράσινο» για την κατάρτιση της ευρωλίστας

Ο κύβος αναμένεται να ριφθεί και για τις ευρωεκλογές, καθώς η Κουμουνδούρου άναψε το πράσινο φως για την κατάρτιση της ευρωλίστας και τη διεξαγωγή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Στη συνεδρίαση της Π.Γ. την Παρασκευή συζητήθηκε και ο τρόπος διεξαγωγής του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, στα τέλη του Φεβρουαρίου ή αρχές του Μαρτίου.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η επιλογή των ευρωβουλευτών γίνεται με πανελλαδική εσωκομματική προκριματική εκλογή μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, διασφαλίζοντας την εναλλαγή των φύλων σε κάθε θέση της λίστας.

Προτάσεις
Οι προτάσεις για τις υποψηφιότητες κατατίθενται από τα μέλη και τα όργανα του κόμματος, ενώ δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται και ένας ορισμένος αριθμός υπογραφών στήριξης για κάθε υποψήφιο, ώστε να τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία θα έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει στην ευρωλίστα και δύο συνεργαζόμενους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκρότηση της ευρωλίστας και το εσωκομματικό δημοψήφισμα αναμένεται να προσλάβει και στοιχεία αντιπαράθεσης, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η πλειοψηφία του κόμματος όσο και η μειοψηφία θα διεκδικήσουν να έχουν δικά τους στελέχη στις 4 με 5 εκλόγιμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου.

Η «μάχη» αυτή δεν αποκλείεται να μεταφερθεί και στις οργανώσεις του κόμματος – είναι καταγεγραμμένες οι πολιτικές διαφορές για την Ευρώπη μεταξύ της πλειοψηφίας και της λεγόμενης μειοψηφίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου