Ειδήσεις

Απάντηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου για τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αφορμή δημοσίευμα τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας για τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., για ενημέρωση του κοινού διευκρινίζονται τα εξής:

Η απόφαση που δημοσιεύει η εφημερίδα είναι γνωστή, δημοσιοποιήθηκε από τον Δήμο Ρόδου από τον Οκτώβριο του 2013 και βεβαίως η απόφαση αυτή δεν έδωσε οποιοδήποτε οριστικό τέλος στον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., όπως αντίθετα με το περιεχόμενο της απόφασης, έχει ο τίτλος της εφημερίδας.
Η απόφαση είναι παραπεμπτική από το Τμήμα προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με κρίσιμο πράγματι ζήτημα κατά πόσο είναι αντισυνταγματικό ο φόρος να ισχύει μόνο στη Δωδεκάνησο και αν εξέλειπαν οι συνθήκες που τον επέβαλλαν.

Τα θέματα αυτά θα εξετασθούν από την Ολομέλεια του ΣτΕ σε δικάσιμο που δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη.
Όπως ωστόσο αναφέρεται και από πλευράς των Καθηγητών Διοικητικού και Φορολογικού Δικαίου, που για λογαριασμό του Δήμου Ρόδου χειρίζονται το θέμα, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα παραπάνω ζητήματα αναλυμένα εκτενέστερα ακόμη στο Δικαστήριο, θα καταδείξουν και ότι οι τοπικοί φόροι, είναι πλέον ευρύτατα προβλεπόμενος θεσμός σε όλη την Ευρώπη και ότι όχι μόνο δεν εξέλειπαν οι συνθήκες, αλλά οι όροι που ισχύουν σήμερα καθιστούν ακόμη πιο επιβεβλημένο για την Δωδεκάνησο τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
Επίσης μια άλλη θετική για τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. εξέλιξη που υπήρξε και δεν έχει προβληθεί στην έκταση που θα έπρεπε, είναι ότι παρά τις αντίθετες φωνές ότι δήθεν ο φόρος δεν είναι συμβατός με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2012 έχει απορρίψει σχετική καταγγελία, χωρίς μάλιστα να θεωρηθεί αναγκαίο να ζητηθούν και οι απόψεις των Δήμων της Δωδεκανήσου.
Συνεπώς σύμφωνα με την μέχρι σήμερα σταθερή νομολογία, ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. παραμένει ισχυρός, ώστε κάθε τυχόν άρνηση πληρωμής υπό την επήρεια των δημοσιευμάτων, θα οδηγήσει σε αναγκαστικές προσαυξήσεις και πρόστιμα, που όση θέληση και να υπάρχει, δεν θα υπάρχει δυνατότητα εκ του νόμου διαγραφής των.

Ο Δ/ντής Οικ. Υπηρεσιών
Εμ. Παϊτάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου