Ειδήσεις

Στη λίστα του Guardian με τα σημαντικότερα πρόσωπα του 2015 ο Αντώνης Δεληγιώργης

εφημερίδα The Guardian συμπεριέλαβε τον 34χρονο λοχία Αντώνη Δεληγιώργη ως ένααπό τα σημαντικότερα πρόσωπα του 2015 και όσοι δεν τον θυμούνται είναι εκείνος ο οποίος στις 20 Απριλίου έσωσε 20 πρόσφυγες, όταν το σκάφος που τους μετέφερε ανατράπηκε ανοικτά της Ρόδου.

Μάλιστα η φωτογραφία και το βίντεο που τον δείχνει να σώζει την 24χρονη πρόσφυγα από την Ερυθραία Γουεγκάσι Νεμπιάτ, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.

«Όταν ο Αντώνης Δεληγιώργης ξανασκέφτεται την ημέρα που έγινε ήρωας, νιώθει ανάμικτα συναισθήματα, ομολογεί ότι έχει περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις» γράφει ο Guardian στο ρεπορτάζ με τίτλο: «Ιστορίες του 2015 : Ο ηρωισμός ενός Έλληνα στρατιώτη που έσωσε ανθρώπους από τη θάλασσα» .

«Γιατί πραγματικά συμβαίνει αυτό, γιατί δεν μπορούμε να το σταματήσουμε, πότε θα τελειώσει η τραγωδία. Αυτό σκέφτομαι συνέχεια, γιατί αυτό βλέπουμε κάθε βράδυ στην τηλεόραση. Μια συνεχή ροή ανθρώπων, απελπισμένων ανθρώπων, μωρών και παιδιών που συνεχίζονται να έρχονται», δηλώνει ο κ λοχίας Δεληγιώργης στη βρετανική εφημερίδα.

Τον χαρακτηρισμό του ήρωα συνεχίζει ο Guardian, ο 34χρονος λοχίας δεν τον αποδέχεται εύκολα.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί ήρωες λέει, αφανείς, οι οποίοι σε αυτό το εν εξελίξει δράμα της προσφυγικής κρίσης που ζει η Ευρώπη, σώζουν ζωές κάθε ημέρα» δηλώνει ο κ. Δεληγιώργης.

«Ωστόσο η φωτογραφία τη στιγμή που βοηθά την Γουεγκάσι Νεμπιάτ, μία πρόσφυγα από την Ερυθραία, από τα κύματα στη Ρόδο, έχει ξεχωρίσει ως μία συγκλονιστική εικονογράφηση ανδρείας».

Η εφημερίδα αναφέρεται σε εκείνη την ημέρα, της 20ης Απριλίου, που ο Έλληνας λοχίας εκτός από τη νεαρή γυναίκα έσωσε έσωσε 20 ακόμη ανθρώπους από τους 93 που επέβαιναν στο σκάφος που ανατράπηκε.

Ο 34χρονος, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος πλέον υπηρετεί στην Κύπρο,δήλωσε στον Guardian: «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Τι να σας πω… Την έσωσα γιατί έπρεπε να σωθεί» μιλάει για τη γυναίκα από την Ερυθραία και προσθέτει: «Η ζωή είναι δύσκολη γι’ αυτούς, είναι δύσκολη και για εμάς, όμως στο τέλος της ημέρας όλοι μας είμαστε άνθρωποι, πρέπει να βοηθά ο ένας τον άλλο».

Επιπλέον ο Δεληγιώργης, ο οποίος έχει παρασημοφορηθεί για τις πράξεις του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει πως εάν χρειαζόταν να το ξανακάνει φυσικά και θα το έπραττε. «Εάν ήμασταν πρόσφυγες το ίδιο θα έκαναν για εμάς».

Ωστόσο ο 34χρονος λοχίας λέει πως δεν μπορεί να ξεχάσει και αυτούς που δεν μπόρεσε να σώσει, τα ουρλιαχτά για βοήθεια, ένα τεντωμένο χέρι και τα πρόσωπα, τα πρόσωπα εκείνου του άνδρα και του παιδιού που δεν μπόρεσε να σώσει.

«Σκέφτομαι συχνά τις σορούς που ανασύραμε από τη θάλασσα» λέει.

Όμως όπως λέει νιώθει ιδιαίτερα δεμένος με τη γυναίκα από την Ερυθραία και τον γιο της, που πλέον τους χορηγήθηκε άσυλο και πλέον ζουν στη Σουηδία.

«Κάθε τόσο μιλάω με την Ελίζαμπεθ που ήταν εκεί έξω και κρατιόταν από ένα κομμάτι ξύλου όταν την βρήκα. Θυμάμαι ακόμη να λέω “παιδιά, αυτή είναι έγκυος”».

Λίγες ημέρες αργότερα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, η Ελίζαμπεθ γέννησε ένα υγιέστατο παιδάκι στο νοσοκομείο της Ρόδου και του έδωσε δύο ονόματα, Αντώνη Γιώργο.

«Ο πατέρας του παιδιού σκοτώθηκε στην Ερυθραία. Συγκινήθηκα πολύ. Δεν είναι εύκολο να πάρει ένα ξένο παιδί το όνομά σου. Μερικές φορές με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει “με έσωσες, έσωσες τον γιο μου, δεν μπορώ να σε ξεχάσω”. Όμως, η αλήθεια είναι πως εγώ είμαι αυτός που σκέφτομαι τον μικρό Αντώνη και εκείνη. Δεν πρόκειται να τους ξεχάσω. Τέτοια πράγματα δεν τα ξεχνάς ποτέ» καταλήγει ο Αντώνης Δεληγιώργης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου