Ειδήσεις

“Η ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός”

Η ημέρα εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός.

Με την εξάπλωση και την επικράτηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η βία, οι δολοφονίες, οι καταστροφές, οι αποτρόπαιες και παράλογες πράξεις των Γερμανικών και Ιταλικών στρατευμάτων Κατοχής και των συμμάχων τους, εκμηδένισαν τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Δικαιοσύνης, και της Αξιοπρέπειας. Χρειάστηκαν αναρίθμητες θυσίες, πολύχρονοι και μεγάλοι αγώνες, για την λύτρωση από τον ζόφο του ολοκληρωτισμού, που είχε απλωθεί και πέρα από την Ευρώπη.
Η Εθνική Αντίσταση, που πρόβαλλαν οι ‘Ελληνες κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944), εναντίον των κατακτητών, μέσω των αντάρτικων οργανώσεων για την απελευθέρωση της χώρας αποτελεί καθοριστικό ιστορικό γεγονός υψίστης σπουδαιότητας για την σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Σ’ αυτόν τον αντιστασιακό αγώνα οι αντάρτες, η νεολαία, οι πολίτες κάθε κοινωνικής τάξης και κάθε πολιτικής απόχρωσης, η πνευματική ηγεσία του τόπου, ακαδημαϊκοί, δάσκαλοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, έδωσαν το παρόν.
Η αναγνώριση του εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης (1982) αποτελεί χρέος και ελάχιστο φόρος τιμής σε όλους, όσους αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Η αντιστασιακή αυτή δράση, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, αποτελεί ταυτόχρονα σταθμό και παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.
Σ’ αυτούς του ταραγμένους καιρούς όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για την Ευρώπη και τον Κόσμο ολόκληρο η επέτειος αυτή για ιδιαίτερη σημασία. Η επανεμφάνιση των φασιστικών ιδεών σε Δύση και Ανατολή, η κρίση ιδεών και αξιών του 20ού αιώνα, είναι φαινόμενα και του 21ου αιώνα, που απειλούν και πάλι την Δημοκρατία.
Αποτελεί χρέος όλων μας να τιμήσουμε την μνήμη όσων θυσίασαν την ζωή τους στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την ελευθερία και την δημοκρατία.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου