Ειδήσεις

Διαφωνία για τη χρονολόγηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων- πιθανότερη περιοχή κατασκευής του η Ρόδος

Στο στόχαστρο των επιστημόνων παγκοσμίως βρίσκεται πάντα ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος αστρονομικός υπολογιστής που βρέθηκε σε ρωμαϊκό σκαρί, το οποίο ναυάγησε μεταξύ 75-60 π.Χ., προκαλώντας συζητήσεις, συμφωνίες, αλλά και διαφωνίες μεταξύ των μελετητών.

Μια νέα επιστημονική μελέτη, Αργεντινού και Αμερικανού ερευνητή, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archive for History of Exact Science» εκτιμά ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι αρχαιότερος από ό,τι πιστεύουμε -τοποθετούν την κατασκευή του στο 205 π.Χ. αντί του 150-100 π.Χ. Αυτό είναι και το μοναδικό σημείο διαφωνίας με την πρώτη και μοναδική έως τώρα παγκοσμίως διατριβή για το θέμα, την οποία εκπόνησε η διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Λίνα Αναστασίου. Η Λ. Αναστασίου επιμένει ότι ο Μηχανισμός κατασκευάστηκε μεταξύ 150-100 π.Χ., με σφάλμα 50 χρόνια, όχι όμως παλαιότερα.
Αστρονομία
Ο ιστορικός της επιστήμης του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κίλμες στην Αργεντινή, Κρίστιαν Κάρμαν, και ο φυσικός του Πανεπιστημίου Πάτζετ Σάουντ της Ουάσιγκτον, Τζέιμς Εβανς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων προβλέπει με ακρίβεια τις σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, καθώς και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Καταρρίπτουν έτσι την κρατούσα θεωρία, που έλεγε ότι χρησιμοποιούνταν ως όργανο ναυσιπλοΐας, όπως και η Λ. Αναστασίου, η οποία απέδειξε ότι κατασκευάστηκε για να βοηθήσει στη διδασκαλία της αστρονομίας.Οι δύο επιστήμονες ταυτίζονται πλήρως και με την άποψη της Ελληνίδας ερευνήτριας ότι κατασκευαστής δεν ήταν ο Αρχιμήδης, γιατί ήταν μεταγενέστερος της εποχής που εκείνος έζησε.
Επιπλέον, με την εκτίμηση της Λ. Αναστασίου ότι ο Μηχανισμός κατασκευάστηκε στη Ρόδο -όπου υπήρχε και διάσημη σχολή αστρονομίας- και όχι στις Συρακούσες ή στην Κόρινθο συμφωνεί και ο ειδικός στην Ιστορία των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Αλεξάντερ Τζόουνς.

΄Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου