ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπερ­ψη­φί­στη­κε χθες το βράδυ (25 Οκτω­βρί­ου 2023) στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής το νο­μο­σχέ­διο του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού με θέμα «Δια­τά­ξεις για την Ενί­σχυ­ση της Βιώ­σι­μης Του­ρι­στι­κής Ανά­πτυ­ξης».

Με τον νέο πλέον νόμο προ­ω­θεί­ται η ενί­σχυ­ση της βιώ­σι­μης του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, η ανα­βάθ­μι­ση της ποιό­τη­τας των πα­ρε­χό­με­νων του­ρι­στι­κών υπη­ρε­σιών αλλά και η σύ­στα­ση δομής για την επι­στη­μο­νι­κή πα­ρα­κο­λού­θη­ση των εξε­λί­ξε­ων στον του­ρι­στι­κό τομέα. Πα­ράλ­λη­λα ρυθ­μί­ζο­νται ορ­γα­νω­τι­κά και λει­τουρ­γι­κά θέ­μα­τα του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού.

Με τις ρυθ­μί­σεις του νόμου:

• Συ­στή­νε­ται το Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Του­ρι­σμού. Δί­νε­ται θε­σμι­κή υπό­στα­ση σε ένα συμ­βου­λευ­τι­κό όρ­γα­νο, με εξαι­ρε­τι­κά κρί­σι­μο ρόλο στον σχε­δια­σμό, τη δια­μόρ­φω­ση και την υλο­ποί­η­ση της εθνι­κής του­ρι­στι­κής πο­λι­τι­κής. Προ­ω­θεί­ται έτσι η διά­χυ­ση της εθνι­κής στρα­τη­γι­κής σε όλη την Επι­κρά­τεια, οι συ­νέρ­γειες και ο διά­λο­γος με την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση.

• Προ­βλέ­πε­ται η σύ­στα­ση του Συμ­βου­λί­ου Οι­νο­του­ρι­σμού, με σκοπό την ενη­μέ­ρω­ση του Υπουρ­γού Του­ρι­σμού για ζη­τή­μα­τα ανά­πτυ­ξης του οι­νο­του­ρι­σμού, αλλά και τη μέ­ρι­μνα για την προ­ώ­θη­ση και προ­βο­λή της μορ­φής αυτής του του­ρι­σμού αλλά και των επι­σκέ­ψι­μων οι­νο­ποιεί­ων και των μο­νά­δων πα­ρα­γω­γής.

• Θε­σμο­θε­τεί­ται επί­σης στο Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού το Πα­ρα­τη­ρη­τή­ριο για τον Πα­ρά­κτιο και Θα­λάσ­σιο Του­ρι­σμό στη Με­σό­γειο, σε συ­νέ­χεια και σχε­τι­κής πρό­βλε­ψης στο μνη­μό­νιο με τον πα­γκό­σμιο ορ­γα­νι­σμό του­ρι­σμού καθώς ο πα­ρά­κτιος και θα­λάσ­σιος του­ρι­σμός απο­τε­λούν πραγ­μα­τι­κό κα­τα­λύ­τη οι­κο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή.

• Σε επό­με­νη διά­τα­ξη δια­σφα­λί­ζε­ται η απο­δο­τι­κό­τε­ρη λει­τουρ­γία του Εθνι­κού Πα­ρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Βιώ­σι­μης Του­ρι­στι­κής Ανά­πτυ­ξης μέσω και της δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας του δι­κτύ­ου επι­κοι­νω­νί­ας του με άλλα πλη­ρο­φο­ρια­κά συ­στή­μα­τα και μη­τρώα του δη­μό­σιου τομέα, με στόχο τη δια­μόρ­φω­ση στο­χευ­μέ­νων πο­λι­τι­κών για την ανά­δει­ξη του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος της χώρας.

• Προ­βλέ­πε­ται ακόμα στο νο­μο­σχέ­διο η με­τα­φο­ρά αδιά­θε­των ποσών του προ­γράμ­μα­τος «Του­ρι­σμός για όλους 2022-2025», ώστε να δια­σφα­λι­στεί συ­ντο­μό­τε­ρα και πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά ως προς την απορ­ρό­φη­ση και υλο­ποί­η­ση του Β’ κύ­κλου του προ­γράμ­μα­τος «Του­ρι­σμός για Όλους», με ευ­ρύ­τε­ρα και στο­χευ­μέ­να κοι­νω­νι­κά κρι­τή­ρια.

Σε άλλα άρθρα ρυθ­μί­ζο­νται λε­πτο­μέ­ρειες για την απο­δο­τι­κό­τε­ρη και σύγ­χρο­νη λει­τουρ­γία των υπη­ρε­σιών του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού απέ­να­ντι στους πο­λί­τες και επι­χει­ρή­σεις δια­σφα­λί­ζο­ντας τον στόχο για προ­στα­σία της νο­μι­μό­τη­τας.

Από το βήμα της Βου­λής, η Υπουρ­γός Του­ρι­σμού κ. Όλγα Κε­φα­λο­γιάν­νη τό­νι­σε πως πρό­κει­ται για ένα πρώτο αλλά απα­ραί­τη­το νο­μο­θε­τι­κό βήμα επι­λύ­ο­ντας ανα­γκαία και επεί­γο­ντα ζη­τή­μα­τα στην κα­τεύ­θυν­ση χά­ρα­ξης μιας νέας πο­λι­τι­κής για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, η οποία απα­ντά στις σύγ­χρο­νες προ­κλή­σεις, όπως είναι οι επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής, ο έντο­νος αντα­γω­νι­σμός και η γε­ω­πο­λι­τι­κή αστά­θεια.

Στη συ­νέ­χεια, η Υπουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε στις στέ­ρε­ες βά­σεις που τέ­θη­καν για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό ήδη από το 2012, οπότε και ξε­κί­νη­σε η προ­σπά­θεια ανα­γέν­νη­σής του, εν μέσω οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης. Υπεν­θύ­μι­σε την πρω­το­βου­λία που είχε για τη νο­μο­θέ­τη­ση των ν. 4179/2013 και 4276/2014, οι οποί­οι εμπλού­τι­σαν και το­πο­θέ­τη­σαν στην αγορά νέα του­ρι­στι­κά προ­ϊ­ό­ντα, ενώ δη­μιουρ­γή­θη­κε το θε­σμι­κό πλαί­σιο για την προ­σέλ­κυ­ση του­ρι­στι­κών επεν­δύ­σε­ων με την τότε ενί­σχυ­ση του ρόλου της Υπη­ρε­σί­ας Προ­ώ­θη­σης και Αδειο­δό­τη­σης Του­ρι­στι­κών Επεν­δύ­σε­ων (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε) ως υπη­ρε­σί­ας one stop shop στο Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού. Στη συ­νέ­χεια ανέ­φε­ρε ότι είναι η κυ­βέρ­νη­ση του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη που επα­νέ­φε­ρε ξανά τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό στον δρόμο της ανά­πτυ­ξης, της αύ­ξη­σης των επεν­δύ­σε­ων και της απα­σχό­λη­σης, ενώ έχει ήδη δη­μιουρ­γή­σει τις κα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες για μια νέα δε­κα­ε­τία ανά­πτυ­ξης με επί­κε­ντρο τη βιω­σι­μό­τη­τα, την ενί­σχυ­ση της κοι­νω­νι­κής συ­νο­χής και τον σε­βα­σμό στον άν­θρω­πο, στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες και στο φυ­σι­κό πε­ρι­βάλ­λον. Στό­χος, όπως υπο­γράμ­μι­σε η υπουρ­γός, είναι η σύν­θε­ση ενός του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος που θα απο­τε­λεί πρό­τυ­πο μέσα στο ολο­έ­να και πιο αντα­γω­νι­στι­κό διε­θνές πε­ρι­βάλ­λον.

Ανα­φέρ­θη­κε ακο­λού­θως στους κε­ντρι­κούς στό­χους του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού, όπως είναι η διά­χυ­ση των του­ρι­στι­κών ροών στις 13 Πε­ρι­φέ­ρειες της χώρας με πε­ραι­τέ­ρω χρο­νι­κή επέ­κτα­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου αλλά και ο εμπλου­τι­σμός και η δια­φο­ρο­ποί­η­ση της του­ρι­στι­κής προ­σφο­ράς. Όπως τό­νι­σε η ίδια, δη­μο­σιεύ­τη­καν σή­με­ρα οι πρώ­τες προ­σκλή­σεις για έργα που χρη­μα­το­δο­τού­νται από το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης και Αν­θε­κτι­κό­τη­τας, ενώ προ­ω­θού­νται συ­γκε­κρι­μέ­νες πα­ρεμ­βά­σεις στο θε­σμι­κό πλαί­σιο που θα αφο­ρούν στην ανα­βάθ­μι­ση των χιο­νο­δρο­μι­κών κέ­ντρων και των ορει­βα­τι­κών κα­τα­φυ­γί­ων αλλά και στην απλο­ποί­η­ση της αδειο­δό­τη­σης των του­ρι­στι­κών λι­μέ­νων και κα­τα­φυ­γί­ων.

Επι­πλέ­ον κε­ντρι­κούς στό­χους απο­τε­λούν η ενί­σχυ­ση της ει­κό­νας και της ταυ­τό­τη­τας του ελ­λη­νι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος αλλά και η ανα­βάθ­μι­ση της εθνι­κής του­ρι­στι­κής εκ­παί­δευ­σης και κα­τάρ­τι­σης, για την επί­τευ­ξη των οποί­ων έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί επί­σης έργα που χρη­μα­το­δο­τού­νται από το ΤΑΑ.

Τέλος, η υπουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε σε έναν ορι­ζό­ντιο στόχο υψη­λής σπου­δαιό­τη­τας, που αφορά στη βελ­τί­ω­ση της προ­σβα­σι­μό­τη­τας στον Του­ρι­σμό. Όπως υπο­γράμ­μι­σε η κ. Κε­φα­λο­γιάν­νη, αυτό θα επι­τευ­χθεί με τη δη­μιουρ­γία πραγ­μα­τι­κά προ­σβά­σι­μων προ­ο­ρι­σμών και για τον λόγο αυτό το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού προ­χω­ρά άμεσα στη σύ­στα­ση σχε­τι­κής Ομά­δας Ερ­γα­σί­ας, προ­κει­μέ­νου να εξε­τα­στούν σε βάθος τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν τα άτομα με ανα­πη­ρία στην του­ρι­στι­κή τους δρα­στη­ριό­τη­τα. Πα­ράλ­λη­λα, έχει δρο­μο­λο­γη­θεί έργο με χρη­μα­το­δό­τη­ση από το ΤΑΑ το οποίο πε­ρι­λαμ­βά­νει τη δη­μιουρ­γία υπο­δο­μών σε πολ­λές πα­ρα­λί­ες της χώρας.

Κλεί­νο­ντας επε­σή­μα­νε ότι το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού συ­νε­χί­ζει το έργο του, που μπο­ρεί να οδη­γή­σει τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό σε έναν νέο κύκλο ανά­πτυ­ξης. Πα­ράλ­λη­λα θέτει τα θε­μέ­λια για την ενί­σχυ­ση των ποιο­τι­κών χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών του ελ­λη­νι­κού Του­ρι­σμού, του βα­σι­κού αι­μο­δό­τη της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, που συν­δρά­μει ενερ­γά την πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης για πε­ρισ­σό­τε­ρες και ποιο­τι­κό­τε­ρες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας, για βιώ­σι­μες επεν­δύ­σεις και για συλ­λο­γι­κή πρό­ο­δο της χώρας.

Πηγή capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.