Ρεπορτάζ

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι για το επίδομα ανεργίας – Ουρές καθημερινά στον ΟΑΕΔ

Έντονη ανησυχία κυριαρχεί στους κόλπους των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα πρόσφατα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ενώ ήδη στο υποκατάστημα της Ρόδου, σχηματίζονται τεράστιες ‘ουρές’ καθημερινά, καθώς πολλές από τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου έχουν κλείσει και οι εργαζόμενοι προσέρχονται για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και να πάρουν το…. ‘μαγικό χαρτάκι’ με τον αριθμό προτεραιότητας, ώστε να προλάβουν να εξυπηρετηθούν και να λάβουν το επίδομα ανεργίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΡ κ. Σάββα Χατζησάββα, αλλά και τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη πέρσι τέτοια εποχή με το κλείσμο της τουριστικής περιόδου, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα και μάλιστα σημειώθηκαν καθυστερήσεις, σε σημείο να μην προλάβουν να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο κ. Χατζησάββας, οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν πέρσι στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, οφείλονταν στο σύστημα, αλλά κυρίως στην έλλειψη προσωπικού στον ΟΑΕΔ Ρόδου -ενώ στον ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου δεν σημειώθηκαν ανάλογα περιστατικά- με αποτέλεσμα να περιμένουν οι εργαζόμενοι πολλούς μήνες και μετά τα Χριστούγεννα!
«Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι που κάθε χρόνο εργάζονται με εποχιακή απασχόληση, ξεκίνησαν ήδη να απευθύνονται στον ΟΑΕΔ για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Κάναμε ήδη παράσταση τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ΟΑΕΔ και ζητήσαμε επιτακτικά, φέτος να μην υπάρξει πρόβλημα με τις καθυστερήσεις. Δεν θα δεχτούμε, κανένας εργαζόμενος να κάνει Χριστούγεννα χωρίς επίδομα ανεργίας, φέτος. Ήδη η Ρόδος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υποστελέχωση προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και κυρίως στον ΟΑΕΔ στην πόλη. Η διευθύντρια, μάς είπε ότι φέτος θα ενισχυθεί με επτά άτομα. Εμείς προτείναμε να φέρουμε μέσω ΓΣΕΕ ανθρώπινο δυναμικό που θα προσφέρει υπηρεσίες εθελοντικά και να αναλάβουμε εμείς τις δαπάνες φιλοξενίας τους. Εμείς θα είμαστε σε επιφυλακή και θα παρακολουθούμε αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας», όπως ανέφερε.
Ο κ. Σταμούλης, δήλωσε πως: «Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου πρότεινε να φέρει προσωπικό, με εθελοντική εργασία για να ενισχύσει την εξυπηρέτηση των εργαζομένων που θα πάνε να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα ανεργίας. Εμείς απαιτούμε μέχρι τον Δεκέμβριο να έχουν πληρωθεί όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, τα επιδόματα ανεργίας. Γνωρίζετε ότι κάποια ξενοδοχεία έχουν ακόμη απλήρωτους εργαζόμενους. Συνεπώς, εάν χάσουν για οποιοδήποτε λόγο και το επίδομα, θα κάνουν μαύρα Χριστούγεννα. Ο ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου πέρσι είχε εξυπηρετήσει 7.500 εργαζόμενους. Ο ΟΑΕΔ Ρόδου που θα έχει 30.000 εργαζόμενους να εξυπηρετήσει τι θα κάνει;»
Πάντως, οι εργαζόμενοι που ήδη σχηματίζουν τεράστιες ‘ουρές’ καθημερινά στον ΟΑΕΔ της Ρόδου από νωρίς το πρωί, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το αν θα καταφέρουν να πληρωθούν. Να σημειωθεί ότι πολλές από τις τουριστικές επιχειρήσεις, είναι ακόμη ανοιχτές και κλείνουν στις αρχές του Νοεμβρίου με συνέπεια, οι εργαζόμενοί τους να φοβούνται ότι με αυτούς τους ρυθμούς εξυπηρέτησης, θα πληρωθούν τα επιδόματά τους πολύ μετά τις γιορτές.
Σε δηλώσεις του στην «δ» το στέλεχος του ΠΑΜΕ κ. Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε τα εξής: «Εμείς προχωρήσαμε σε μία πανελλαδική κινητοποίηση με σωματεία από όλη την Ελλάδα και κάναμε επαφές με τον εκπρόσωπο του δ.σ. του ΟΑΕΔ κ. Πεχλιβανίδη στον οποίο θέσαμε τα θέμα (τα σωματεία της Ρόδου και της Κέρκυρας που έχουν το πρόβλημα). Οι απαντήσεις που μας έδωσε, είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτε ούτε φέτος, τόσο λόγω του συστήματος μηχανοργάνωσης όσο και λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ενδεχομένως όλη αυτή η κατάσταση να υποκρύπτει σκοπιμότητα, να κρατιούνται τα χρήματα, και να δίδονται με αργούς ρυθμούς για να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει ταμειακά αποθεματικά. Είναι ο ίδιος λόγος που καθυστερούν και οι συντάξεις και τα εφάπαξ να καταβληθούν. Ζητήσαμε να γίνουν αποσπάσεις και μας το απέρριψαν. Ο ΟΑΕΔ εξυπηρετεί γύρω στα 300 άτομα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθούν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις αφού με τέτοιους ρυθμούς δεν θα προλάβουν τις γιορτές. Πέρσι πολύς κόσμος πληρώθηκε στα μέσα Μαρτίου!».
Θυμίζουμε ότι ο χρόνος καταβολής του επιδόματος εργασίας έχει περιοριστεί στους τρεις μήνες (από τους έξι που ήταν μέχρι πρότινος) ενώ γίνονται και περικοπές στα ποσά.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο το ΕΚΡ όσο και το ΠΑΜΕ έχουν ήδη προειδοποιήσει για δυναμικές κινητοποιήσεις εάν μέχρι τα Χριστούγεννα δεν πληρωθούν τα επιδόματα εργασίας στους εργαζόμενους της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου